Genellikle hayvansal yağlarda yağın çoğunluğu doymuş yağdan oluşur, bu yüzden hayvansal yağlar çoğunlukla katı halde bulunurlar. Bitkisel yağlar ise büyük oranda doymamış yağlardan oluştuklarından sıvı haldedirler.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir.
Yiyeceklerimizde esas olarak 3 çeşit yağ vardır.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Katı ve sıvı yağlar (lipid olarak da adlandırılır), suda dağılmayan maddelerdir. Katı yağlar, 20 °C'nin altında sıvı yağ olarak adlandırılırlar.
Karbon sayısı 10'a kadar olan doymuş yağ asitleri oda sıcaklığında sıvı ve uçucu özelliktedir [10]. Genel olarak doymuş yağ asitlerinden meydana gelen yağların büyük çoğunluğu oda sıcaklığında katı, doymamış yağ asitlerini içeren yağlar ise sıvıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı formdadır.
Doymuş yağ oda sıcaklığında katıdır, bu nedenle "katı yağ" olarak da bilinir. Çoğunlukla süt, peynir ve et gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Kümes hayvanları ve balıklar, kırmızı etten daha az doymuş yağa sahiptir. Tereyağı ve margarin ile yapılan kek, kurabiye ve diğer tatlılarda çok fazla doymuş yağ bulunur.
Zeytin, fındık, yer fıstığı, ceviz, avokado, badem, susam yağı başlıca tekli doymamış yağ kaynaklarıdır. Çoklu doymamış yağ grubunu Omega 3 ve Omega 6 olarak ayırarak incelemekte fayda var. Omega 3, hayvansal gıdalarda; ağırlıklı olarak balıkta bulunur.
Doymuş yağlar, hayvansal gıdalarda bulunur fakat doymamış yağlar bitkisel gıdalarda bulunur. Doymuş yağlar, total kolesterolün ve kötü kolesterolün yükselmesine neden olur. Doymamış yağlar ise iyi kolesterolün yükselmesini sağlarken total kolesterolün dengelenmesini sağlar.
Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunur. Kandaki kolesterol seviyelerini yükseltmeyen, enflamasyona neden olmayan, kalp ritmini düzenleyebilen doymamış yağlar sağlıklı yağlar olarak kabul edilir.
Trans yağ, yenebilecek en kötü ve sağlıksız yağ türü olarak kabul edilmektedir. Diğer diyet yağlarının aksine, trans yağ asitleri olarak da adlandırılan trans yağlar kötü kolesterolü etkileyerek sağlığı tehdit etmektedir. Trans yağ tüketimi sonucu kalp ve damar hastalıkları riski artmaktadır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen ve oda sıcaklığında sıvı olan bir gıda maddesidir. Lezzetinin yanı sıra zeytinyağını kendine özgü yapan özelliklerden biri de oksidatif stabilitesidir.
Margarin, sertleştirilmiş yağ, su, süt fazı ve katkı maddelerinden oluşan bir emülsiyondur. Su fazı, margarinde yağ fazı içinde dağıtılmış haldedir.
Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağ, oda sıcaklığında katı bir hal alan yiyeceklerdir. Bu sebeple de tüm hayvansal yağlar doymuş yağlar olup, sağlıklı koşullarda üretildiğinde insan sağlığına faydalıdır.
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.
– Kalp sağlığı için doymuş yağlardan uzak durup, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden yeteri kadar beslenmelisiniz. – Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, fındık ve avakadoda, çoklu doymamış yağ asitleri ise balık, balık yağı, keten tohumu, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeğinde bulunmaktadır.
Margarin, laboratuvar koşullarında doymamış bitkisel yağların hidrojen eklenmek suretiyle doymuş yağ haline getirilmesidir. Trans yağ, doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.
Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içerir ve bu yağ asidi içeriği “oleik asit” ağırlıklıdır.
Doymuş Yağların Özellikleri Nelerdir? Doymuş yağların içeriğindeki tüm karbon atomları hidrojenle doldurulmuştur. Bu nedenle oda sıcaklığında katı ya da yarı katı halde bulunurlar.
Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen, sağlığımız için yararlı olan ve kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır.
Doymuş yağlardan farklı olarak doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı olarak bulunurlar.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Üretimde daha çok tercih edilen bir başka yöntemde kimyasal bir yöntem olan hidrojenasyondur. Bu işlemde yağların yapısına hidrojen katılarak doymuş yağ oranı artırılır ve katılaşması sağlanmış olur. Bu iki yöntemin dışında, daha çok organik olarak satılan ürünlerde katılaştırma fiziksel yöntemlerle sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri