Bu konudaki en büyük soru işaretlerinden bir tanesi ise “Kardiyo ile mi yoksa ağırlık çalışarak mı daha çok kilo verildiği”dir. İşte size bu sorunun cevabı: Ağırlık çalışmak! Kardiyo, insan vücudunun anlık hızlı çalışmasını sağlar ve metabolik aktiviteyi artırarak kalori yakılmasını hızlandırır.
- Amacınız yağ yakmak, kilo vermek ise kardiyo yapmak ağırlık antrenmanlarına göre daha hızlı kalori yaktırır. Ancak sadece kalori yakmak iyi bir fizik elde etmek değildir. Bu yüzden sadece kardiyo yağmak değil. Ağırlık antrenmanların da iyi bir fizik için vazgeçilmezdir.
Eğer amaç kilo vermek, yağ yakmak, zayıflamak ise kardiyo yapmak ağırlık çalışmaya nazaran daha hızlı kalori yaktırır, fakat vücudun daha estetik olması söz konusu olduğunda kas geliştirmek de gerekeceği için ikisini birden yapmak gerekir.
Ağırlık antrenmanları yavaş tempoda uzun süre yapılan kardiyo antrenmanlarından daha çok yağ yakmanızı sağlasa da, aralıklı kardiyo (hiit kardiyo) size kilo verme konusunda önemli katkı sağlar.
Ağırlık kaldırmak kas hücrelerindeki androjen reseptörü (kas büyümesini teşvik etmek için testosteronun bağlandığı reseptörler) sayısını artırır ve bu da kandan kas hücrelerine daha fazla testosteron gitmesine neden olur. Kısacası kardiyoyu bu işi hallettikten sonra yapın.
İlgili 38 soru bulundu
Yaptığınız antrenmanın türüne bağlı olarak, sağlıklı olmak, kilo vermek ve formda kalmak için 20 ile 60 dakika arasında bir süre kardiyo önerilir.
Birinci yol olarak, ilk önce yağ yakmak ve yağ miktarınızı belli bir seviyeye getirdikten sonra kas kütlenizi arttırmak veya ikinci yol olarak yağ seviyenizle ilgilenmeyip direk kas kütlenizi arttırmak. Sonrasında kas kütleniz belli bir seviyeye ulaştığında, yağ seviyenizi azaltmak olacaktır.
Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Aç karnına Kardiyo ve Egzersiz sırasında daha fazla yağ yakılır.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Dolayısıyla bir bacak antrenmanından hemen sonra ve ertesi gün 20 dakika sabit bisikletle orta yoğunlukta kardiyo yapın.
HIIT kardiyoda nabız ve kalp atışı sürekli olarak yükselip düştüğünde vücutta daha fazla yağ yakımı olmasını sağlar. HIIT kardiyo yaparak 30 dakikalık bir süre içinde yaklaşık olarak 250-300 kalori yakmak mümkündür.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Az Kilo Çok Tekrar Daha Çok Yağ Yakmaz. Kişisel Antrenör Mete Pötöy tarafından yazılmıştır. Daha az kilo ile yüksek tekrarlı (15-20, 20-30 veya 20-50 tekrar) çalışmak daha çok kilo ile yapılan orta tekrarlı çalışmalardan (8-12 tekrar) DAHA FAZLA YAĞ YAKMAZ VE SIKILAŞMA SAĞLAMAZ!
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
aç uyumak yağ yakımını arttırır mı. evet zaten aralıklı orucun metabolizmasında da. aralıklı orucun mantığında da aç uyumak var. aç uyuyunca glikojen depoları boşalıyo. artık vücut yağ oksidasyonla yani yağ yakımına geçiyo. bu da yağ yakımının hızlanmasına yardımcı oluyo.
Sık Sorulan Sorular. 1 haftada en fazla ne kadar yağ yakılır? Yağ yakımı için beslenme ve egzersiz rutini oldukça önemlidir. Bu süreçte haftada 1 – 2 kilogram yağ yakımı gözlemlenir.
Bazı insanlar ilk olarak karın bölgesindeki yağlardan kurtulurken, bazıları ise kol veya bacak bölgelerinde daha belirgin sonuçlar görebilir. Bu da vücut tipine ve genetik faktörlere bağlıdır. Sonuç olarak, kilo verme sürecinde önemli olan düzenli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemektir.
Yağ yakan içecekler denildiğinde ilk akla gelen sudur. Bunun dışında enginarın suyu, havucun suyu, beyaz çay, yaban mersininin suyu, zencefilin suyu, hindistancevizinin suyu, elma suyu ve tarçın çayı yağ yakan içecekler arasında yer alır.
En Etkili Kardiyo Hareketleri & Egzersizleri
En sık tercih edilen ve en etkili olan egzersiz mekik egzersizleridir. Bu egzersiz karın bölgesinin sıkılaşmasını sağlarken aynı zamanda nefes kontrolünü de sağlamanıza yardımcı olur. Squat da yine kullanılan ve fazlasıyla iyi sonuçlar alınan bir diğer hareket türüdür.
Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “yağ”dır. Orta tempolu egzersiz süresinde vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır.
Yoruldum deyip günde bir seferde ve 1 saat yapacağınız yürüyüşü, 30'ar dakikadan 2 dilime bölerek sabah ve akşam olmak üzere iki aşamalı yaptığınızda: Metabolizmanızın en üst düzeyde (%80) yağ yakmaya başladığı süre egzersizin 24. dakikasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri