Birçok insanın kilo verebilmesi için ortalama 1 kilometrede 2000 adım atması gerekiyor. Bu da 100 kalori yakmak anlamına geliyor. Yarım kiloyu verebilmek için 3.500 kalori yakmak gerekiyor yani bir haftada bu kiloyu vermek için günde 500 kalori yakmak yeterli. Bu da her gün 10.000 adım atmak anlamına geliyor.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
Haftada 5 Defa En Az 75 Dakika
Her gün en az 30 dakika yürüyüş demek haftada 600 ile 1200 kalori arasında kalori yapmak anlamına gelir ki bu da ayda 1 – 1.5 kg sadece yürüyerek zayıflayabilirsiniz demektir. En ideal yürüyüş planı 1 saatte 4,5 ile 6.5 km tamamlıyorsanız sağlığınız için doğru yoldasınız demektir.
1 saatlik yürüyüşün yağ yakma oranı, kilonuza ve yürüyüş hızınıza bağlıdır. Hızlı yürüyüş yapan bir kişi, terlemenin kilo vermeye etkisi kapsamında yavaş yürüyen birine göre daha fazla yağ yakar. Ortalama 30-45 gr yağ yakılabilir.
KALORİ HESAPLAMA
Örneğin; 55 kilo olan biri, normal tempolu bir yürüyüş yaptığında 30 dakikada yaklaşık 120 kalori yakmaktadır. 80-110 kilo aralığındaki kişiler ise, normal tempolu yürüyüşlerinde yine 30 dakikada yaklaşık 200 kalori yakıyor diyebiliriz.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Yürümek, en yorucu egzersiz şekli olmasa da forma girip yağ yakmanın etkili bir yoludur. Yağları bölgesel olarak azaltamasanız da yürümek göbek yağı dahil genel yağın azaltılmasına yardımcı olabilir. Önemli olan kalori ve yağ yakımını en üst düzeye çıkarmak için istikrarlı olmak ve doğru kalp atış hızıyla yürümektir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
O halde bu kişinin yaklaşık bir haftada 1 kg yağ yakması beklenebilir. Zamanı ve koşulları uygun olanlar için 2-3 günde bunu yapması işten bile değildir. Sonuç olarak haftada 1-2, ayda 4-8 kg yağ yakılması öngörülebilir.
3) Öpüşmek kalori yakımına yardımcı olur, her dakika da 2-3 kalori yakılır ve metabolizma hızınız iki katına çıkar. Yapılan araştırmalara göre günde 3 kez öpüşüldüğünde(en az 20 saniye boyunca) bir günde 200-300 gr kaybetmiş olacaksınız.
Günlük yaşamında hiç egzersiz yapmayan ya da çok fazla hareket etmeyen bir insanın günlük yakacağı kalori miktarı 2000 ila 2500 arasında değişmektedir.
55 kg ağırlığındaki orta yaşta bir kadının bazal metabolizma hızı, ortalama 1200 kalori; 70 kg ağırlığındaki bir erkeğinki ise 1700 kaloridir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri