Multimetre ile akü ölçümü volt ve amper için ayrı soket girişleri kullanılarak tamamlanır. Akünün içerisinde yer alan ve gr/cm3 cinsinden yoğunluğu ifade edilen elektrolit sıvısı ise bome çubuğu da denilen bomemetre yardımıyla ölçülür. Örneğin 1,280 gr/cm3'lük yoğunluk, 31,5 Bome'ye denk gelir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
klasik tip akülerde bome ölçümü dediğimiz bir yöntemle akünün asit seviyesi ölçülerek kesin hüküme varılabilir.. bunun için üst ucunda bir balon olan ve alt tarafı pipet şeklinde bir bome ölçüm cihazı kullanılır..akü sıvısı bu pipete çekilerek ölçüm yapılır... eğer seviye eksik ise akü sıvısı ile tamamlanır..
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
4 haneli üretim tarihlerinde ilk üç hane yılın gününü, son hane ise yılın kendinisi işaret eder. Örneğin; 1348 üretim tarih kodu akünün 2018 yılının 134. gününde üretildiğini gösterir. Bu da 2018 yılının Mayıs ayına tekabül eder.
İlgili 28 soru bulundu
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir. Akünün doluluk oranı %75 ve altıdadır.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Aracınızın aküsünün olması gerekenden daha hızlı bittiğini fark etmeye başladığınızda, değiştirme zamanı gelmiştir. Bir araba aküsü genellikle yaklaşık 6 yıl dayanır. Aracınızın aküsünü değiştirme zamanı geldiğinde, akünün hala düzgün çalışıp çalışmadığını veya eskimiş olup olmadığını belirlemek önemlidir.
Düşük motor gücündeki motosikletlerde 60 amper akü kullanılabilir. Ancak yüksek motor güçlü motosikletler ya da hafif veya ağır ticari araçlar 105 amper akü, 90 amper akü kullanımına ihtiyaç duyabilir. Binek araçlar için de 72 amper akü ile başlayan bir akü kullanımı vardır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor. Genellikle kış aylarında akü bitebilir.
Akü Neden Biter? Akülerin bitmesinde pek çok faktörün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Çok soğuk hava koşulları, klimanın çok fazla kullanılması, aküyü en çabuk bitiren kullanımların arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda kısa mesafede araçların sık kullanılması da ürünlerin çabuk bitmesine sebep olabilmektedir.
Araçların hareket ettiği zamanlarda kendi kendini dolduran 60 Amper akü modelleri, kesintisiz sürüşlerden faydalanarak ortalama 1,5 - 2 saat aralığında bataryasını şarj eder.
Yüksek süratte, gündüz (farlar ve diğer donanımlar kapalı) vaziyette giderseniz akü de yeni ve tam doluysa tahminen 60-70 km gidersiniz. Düşük süratte en fazla 25-30 km gidilebilir sanırım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri