Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır. Hırdavatçılardan veya yapı marketlerden rahatlıkla bu astarı temin edebilirsiniz.
Evet yapılır ama.. (dönüşüm, astar, fikir) - YouTube. Yağlı boyalı tüm yüzeylerin, astar boyanın tutunabilmesi için zımpara ile pürüzlendirmeliyiz. Eğer bunu yapmazsak ASTAR BOYA ve PLASTİK BOYA duvara TUTUNAMAZ. Böylce astar boya uygulayabilirsiniz.
Selülozik boya sanayi tipi boyadır ve selülozik tiner ile inceltilir. Genellikle metal boyamada kullanılır. Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz.
Evet yapılır. Bunun için önce kapı üzerindeki boya sağlam mı değil mi diye kontrol etmeliyiz. Kalkan yada kabaran yerler olmamalıdır.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.
İlgili 41 soru bulundu
Yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmak kolay gibi görünen fakat ustalık gerektiren bir uygulamadır.
Su bazlı boyaların kullanım alanları oldukça geniştir. İç mekanlarda sıklıkla kullanılan bu boyalar, duvarlar, tavanlar, ahşap yüzeyler, metal yüzeyler, beton gibi farklı malzemeler üzerine uygulanabilir. Aynı zamanda dış cephe boyamalarında da tercih edilen bir seçenektir.
Kapının üretildiği malzeme boya seçiminde birinci kriter olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle iç kapılar ahşap malzemeden üretilirler bu yüzden seçimin su bazlı ahşap boya yönünde olacaktır.
Panel kapı boyalarında su bazlı koku yapmayan ürünler kullanılabilir. Panel kapı boyalarında tiner bazlı ürünlerde mevcuttur. Bu boyalar boş dairelerinizde kullanıma daha uygundur.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Su bazlı boyalar kokusuzdur ve daha hızlı kurur. Nefes alma özelliği yani buhar geçirgenliği daha yüksektir. Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir. Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır.
Selülozik tiner, yoğun kokusu nedeniyle daha çok açık alanlardaki malzemeler üzerinde kullanılır. Söz konusu tiner, özellikle açık alandaki metaller üzerinde etkili olan bir tiner çeşididir. Yağlı boyalar için de tiner uygulamasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle aynı prensip yağlı boyalar üzerinde de geçerlidir.
Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir. Ancak bu durumda boyanın ömrü kısalır. Yani sentetik boyaya tiner attığınız zaman boyanın son kullanım tarihi kısalır.
Akrilik emülsiyon esaslı, özellikle solvent bazlı boyadan su bazlı boyaya geçişte, iç cephe sıvalı sağlam yüzeylerde ve renk geçişlerinde kullanılabilecek dolgulu bir iç cephe astarıdır. Solvent bazlı boya üzerine su bazlı iç cephe boya uygulanarak değişiklik yapılmak istendiğinde geçiş astarı olarak kullanılır.
Yağlı boya kapatıcı özelliğe sahip boyadır. Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Su bazlı panel kapı boyası özellikleri boyanın cinsine göre farklılık sergileyebilir. Su bazlı panel kapı boyası 1 litre ile yaklaşık 3 kapı boyanabilir.
Zımpara yapmadan boya yapmak için astar çekilmesi gerekir. En doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmak doğrudur.
Her türlü mdf, kaplama, masif gibi ahşap yüzeylerde uygulanır. Özellikle panel kapı uygulamaları için formüle edilmiştir. 2.5 lt bir boya ortalama 6 kapı boyamaktadır. 0.75 lt bir boya ortalama 2 kapı boyamaktadır.
Kapılar nasıl boyanır? Su bazlı ahşap boyasıyla kapılarınızı boyayabilirsiniz. Eğer kapılarınız vernikli ise önce zımpara yapılması gereklidir. Zımpara sonrasında kolaylıkla boya uygulama aşamasına geçilebilir.
Fırça, rulo ve pistole uygulamaları yapılabilir. %10 oranında su ile inceltilmelidir.
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Daha sonra lekenin türüne bağlı olarak uygun bir temizleme yöntemi tercih edin. Eğer kıyafetinize bulaşan leke su bazlı bir boya ise ılık su ve hafif bir deterjan kullanabilirsiniz fakat yağ bazlı boya bulaştıysa tiner veya alkol içerek leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Su bazlı boyanın yapısında dolgu, suda çözünen bağlayıcı ve mikroskobik plastik parçacıklar vardır. İçerisinde buluna suda çözünen bağlayıcılar sayesinde suda çok kolay çözülür. Kuruduğunda ise suya karşı oldukça dayanıklı bir hal alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri