Her cildin nemlendiriciye ihtiyacı vardır. Özellikle kuru ciltlere nemlendirici uygulamak çok yaygın olsa da, yağlı ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Çünkü cilt, yeterince nemli olmazsa, cilt daha fazla sebum (yağ) üretir.
Yağlı Cilt
Sebum, cildin nemli kalmasını sağlayan bir bileşiktir. Aşırı üretilmesinin nedeni cildin nem dengesinin doğru oranda olmamasıdır. Cilt, kendini nemlendirerek dış etkilere karşı bir savunma mekanizması oluşturmak adına sebum üretir. Eğer cildiniz yeteri kadar nemli değilse daha çok sebum üretir.
Yağlı ciltler de nemlendirici kullanmalı
Yağlı ciltler de temizlendikten sonra nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Aksi takdirde cilt nemini kaybedebilir, daha fazla yağ üretmeye başlayabilir. Yağlı ciltler için formüle edilmiş nemlendiriciler tercih edilmelidir. Vazelin gibi çok yağlı kremlerden uzak durulmalıdır.
KURU VE ÇATLAMIŞ ÇİLT ENFEKSİYONA AÇIK OLUR
Cilt yeterli şekilde nemlendirilmezse oluşan kuruluk, çatlaklara ve yırtıklara yol açabiliyor, bu da cildi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara açık hale getiriyor. Ayrıca alerjik kişilerde yünlü giysilerin etkisiyle kontakt dermatitler kış aylarında daha çok görülüyor.
Yağlı cilt diğer cilt tiplerinden biraz daha kalın olma eğilimindedir. Ekstra sebum üretimi ve cildinizden salınan E Vitamini ile karıştırılması, cildinizi kirlilik, kir parçacıkları ve diğer çevresel faktörler gibi unsurlardan korumanıza yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir.
Nemsiz bir ciltte, deri altındaki hücreler kuruluğu ortadan kaldırmak için aşırı sebum üretimine başlar. Bu da cilt yüzeyinde yağlı bir tabaka görünümü olarak yansır. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama sorunu oluşmaya başladıysa bu nemsiz kalan cildin ilk işaretlerinden biri olabilir.
Sivilcenin sadece yağlı ciltlerin sorunu olduğunu sanmayın. Kuru ciltlerde de derin, köklü ve rahatsız edici sivilceler çıkar. Sebebi, zaten kıt olan yağ salgısının herhangi bir sebeple tetiklenmesi ve bu salgının gözenek içinden parşömen kağıdı gibi kuru olan yüzeye bir türlü çıkamamasıdır.
Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Özellikle kuru ciltlere nemlendirici uygulamak çok yaygın olsa da, yağlı ciltlerin de uygun ürünlerle nemlendirilmesi gerekir. Çünkü cilt, yeterince nemli olmazsa, cilt daha fazla sebum (yağ) üretir. Yağlı cilt, ciltteki yağ bezleri çok fazla sebum ürettiğinde ortaya çıkar.
Yağlı ve akneli cilde sahip kadınların yaptığı en büyük yanlış ise nemlendirici kullanmamak! Her cilt tipi gibi yağlı ciltlerin de nemlendirmeye ihtiyacı vardır. Cildiniz yağlı ve akneli de olsa düzenli olarak cildinizi nemlendirmeniz gerekir. Önemli olan cildine uygun bir nemlendirici seçmektir.
Yüzünüzü Düzenli Olarak Yıkayın
Yağlı cilt bakımı için atılacak ilk adım yüzü düzenli olarak günde 2 kez yıkamaktır. Cilt, hem gündüz hem de gece cilt bakımı rutininde, cilt için uygun bir temizleyici ve ılık su ile yüz yıkanmalıdır. Ancak bu aşamada sabunun cildi kurutmayacak özellikte olduğundan emin olunmalıdır.
Vücudun yağ dengesinin bozulması da akneye ve ciltte enflamasyona yol açabilir. Yetersiz su tüketimi cildin kurumasına neden olabilir. Asitli içecekler ve kahve de cildi kurutabilir, komedon oluşumuna yatkın kuru ciltlerde sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
Sebum, cildin nem dengesini korumak ve cildi sağlıklı tutmak için gereklidir, bu nedenle ciltte belirli bir miktarda yağ bulunması normaldir ve sağlıklı bir cilt için gereklidir. Ancak, yüzün çok yağlı olması cilt sorunlarına yol açabilir.
Hava kirliliği, sıcak ve nemli bir ortam cildin yağ üretimini arttıran en önemli çevresel faktörlerdir. Soğuk havalarda ise rüzgar ve düşük nem oranı cildin yüzeysel olarak su kaybetmesine neden olabilir. Cildin nem oranı değiştiğinde vücut buna karşılık savunma olarak daha fazla yağ üretir.
Sivilce oluşumuna etki eden bazı bakterilerin B12 vitamininde bulunmasından dolayı sivilce oluşumu bu vitamin kullanılması sırasında görülen cilt sorunlarından biri olarak ifade edilmektedir.
Akne eğilimli ve yağlı cilt için nemlendirici seçerken aşağıdaki özelliklerden uzak durmalısınız. · Ağır ve yağlı nemlendiriciler: Bunlar gözenekleri tıkayabilir ve daha fazla sivilceye neden olabilir. Bunun yerine hafif ve yağsız ve su bazlı formülleri tercih edin.
Nemlendirici özelliği yüksek olan saf zeytinyağı cildin onarımını ve nemlenmesini sağlar. Yapmanız gereken tek şey bir miktar zeytinyağını cildinize sürüp 15 dakika bekletmek. Ardından cildinizi yıkayın ve durulayın. Bu pratik maske ile cildiniz neme doyar ve ince çizgilerin görünümü azalmaya başlar.
Testosteron da tıpkı östrojen gibi cildin yağ dengesini baskın bir şekilde etkiliyor. Testosteron fazlalığında ciltte yağlanma artıyor, gözenekler belirginleşiyor ve ödem birikimi oluşabiliyor. Sonuç olarak da beklenmeyen akneler ortaya çıkabiliyor, cilt dokusu bozulabiliyor.
Yağı hızlı ve kolayca azaltmak için kurutma kağıdı kullan ve ilaçlı mendiller taşı. Kurutma kağıdı harikadır çünkü cildi kurutmaz ve uygulaması yalnızca 15-20 saniye sürer. İlaçlı mendillerde genellikle salisilik asit veya glikolik asit vardır ve dışarıda kullanması kolaydır.
Cilt yağlanması öncelikle genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bazıları da temizlenmeme gibi durumlarda sonradan da oluşabilir. Cildinizin yağlı olup olmadığını anlamak için ellerinizde yüzünüzü gerdirebilirsiniz. Ardından ellerinizde kaygan bir his oluşuyorsa, cildiniz yağlı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri