Sıvılar başka sıvılarda çözünebilir, çözünme her iki sıvının molekülleri arasındaki çekime bağlıdır. Su gibi polar sıvılar polar veya az polar olan başka sıvıları çözer. Su gibi polar sıvılar yağ gibi polar olmayan (apolar) sıvıları çözmez.
Yağlar kimyasal olarak gliserol ve yağ asitlerinden oluşan ester formunda trigliserid olarak da adlandırılan yapılardır. Apolar, hidrofobik ve nötr bileşiklerdir [1]. Kloroform, diklorometan, eter, alkol gibi organik çözücülerde çözünürler.
Kimyasal yapıları ve işlevleri
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler.
✔ Suda çözünmezler. Benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünürler. ✔ Yapı ve görevlerine göre üç çeşittirler.
Yağ asidi esterleri ile ilgili olan, Suda değil fakat etil eter, petrol eteri, kloroform, sıcak alkol, benzol, karbon tetra klorür, aseton vb. yağ çözücü organik maddelerde çözünen doğal organik maddelerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Yağ molekülleri karbon ve hidrojen atomlarından oluşur. Bu atomlar arasındaki bağların polaritesi çok azdır. Su molekülleri ya moleküllerini çekmez bu nedenle yağ suda çözünmez.
1) Suda çözünmezler. Alkol, eter, benzin, kloroform gibi organik çözücülerde çözünür. 2) Erime noktası moleküldeki karbon sayısına göre değişir. 3) Yapılarında çoğunlukla doymamış yağ asitleri bulunan yağlar oda sıcaklığında sıvı, daha çok doymuş yağ asidi bulunanlar katı- dırlar.
Lipitler, suda çözünmeyen eter, benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünen biyomoleküllerdir.
Lipit; ➢ Hayvansal ve bitkisel organizmalarca sentez edilebilen, Yağ asidi esterleri ile ilgili olan, ➢ Suda değil fakat etil eter, petrol eteri, kloroform, sıcak alkol, benzol, karbon tetra klorür, aseton vb. yağ çözücü organik maddelerde çözünen, doğal organik maddelerdir.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Ama zeytinyağı bir homologdur, doğrudan su ve alkol karışımının üstüne çıkar.”, “Zeytinyağı suda çözünmez. Çünkü zeytinyağı emülsiyondur. Alkol ise suda çözünür.” gibi cevaplar örnek olarak verilebilir.
Gıdalarda suda çözünmeyen kuru maddeleri, nişasta ve selüloz gibi yani büyük moleküllü bileşikler oluşturmaktadır. Suda çözünür özellikte kuru maddeler ise başta fruktoz ve glukoz olmak üzere şekerler yanında, sitrik asit, malik asit ve tartarik asit gibi organik asitler oluşturmaktadır.
Etil alkol: Şekerli maddelerin damıtılması veya sentetik olarak elde edilir. Renksiz, yakıcı tatta, hoş kokulu, uçucu, 78 °C'de kaynayan, -114 °C'de donan, su ile her oranda karışabilen çok iyi çözücüdür. Yağ, reçine ve esans maddelerini çözer.
Sabit Yağlar
Çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Basitçe adından anlaşıldığı gibi bu yağlar uçucu nitelikte değil. Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır. Suda çözünmezler.
Lipaz suda eriyen bir enzim olup yağların ancak yUzeyine tesir eder.
BENZEN;Ekstraksiyonda %90 lık benzen kullanılır.Fiyatı ucuzdur,yağı iyi çözer,yağdan başka maddeleri çözmez. Fakat sinir ve kan zehiri olduğundan ve kan kanserine sebep olduğundan çözücü olarak kullanılması birçok ülkede yasaktır.
Lipidler, kloroform, eter, benzen, sıcak alkol, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler; bulundukları bitkisel ya da hayvansal dokulardan bu çözücülerle ekstrakte edilebilirler.
Yüksek refrakter özelliğine sahip olup her zaman rotasyonludur. Esansı çözmek için alkol, eter, kloroform gibi normal organik çözücüler kullanılır. Yüksek dereceli alkol içerisinde de çözünürler. Uçucu yağlar suda çözünebilir ancak suda çok çözünür özelliğe sahip değildir.
Bu hazırlama yöntemleri aşağıda yer almaktadır. Prolipozomların hazırlanmasında çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir (Şekil 1). Bu yöntemde etkin madde, fosfolipitler ve kolesterol, suda çözünür poröz bir taşıyıcıya adsorbe edilir.
Ortak özellikleri: • Suda çözünmeyen, apolar veya hidrofobik. Klorofor, eter, benzen, sıcak alkol, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler. Enerji değerleri yüksektir; ancak yanma için karbonhidrat ve proteinlerden daha fazla oksijene gereksinim gösterirler. Metabolizmaları benzerlik gösterir.
Kuruyan Yağlar: Havada bekledikçe katı görünüm alan sıvı yağlardır. oksijen tutma kabiliyetidir. İyot indisleri 130'un üzerindedir. Ayçiçeği, haşhaş ve ceviz yağları bunlara örnektir.
Yağ gibi apolar moleküller ise hidrasyon kabukları oluşturmazlar, dolayısıyla su ile etkileşime geçmezler. Bunun sebebi ise bu moleküllerin kısmi negatif veya kısmi pozitif taraflarının olmamasıdır ve bu nedenle suya karşı elektrostatik ilgileri yoktur.
Etanol uçucu, renksiz bir sıvıdır. Günışığında fark edilmeyen mavi, dumansız bir alevle yanar. Su ile tamamen karışır ve bir azeotrop oluşturur.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri