Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar. Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır.
Yağlar iki çeşittir. Hayvansal besinlerdeki yağlara doymuş yağ denir. Katı haldedir. Bitkisel besinlerdeki yağlara doymamış yağ denir.
4.Sınıf Fen BilimleriYağlar
Yağlar da karbonhidratlar gibi vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılar. Uzun süre aç kaldığımızda karbonhidratlardaki enerji yetersiz kalır. Bu durumda enerji ihtiyacımızı yağlardan sağlarız. Karbonhidratlar gibi yağların da aşırı tüketimi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hemen örnek verelim: Margarin, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı vb. tam yağlı mandıra ürünleri, hindistan cevizi, kakao yağı, hurma yağı.
Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dâhil birçok değişik amaçla kullanılırlar.
Tekli ve Çoklu olmak üzere iki türü vardır. Tekli doymamış yağlar, karbon kuyruğunda bir tane karbon karbon çift bağı olan yağlara denir. Çoklu doymamış yağlar ise, karbon kuyruğunda birden fazla çift bağ olan yağlardır. Çoğu sıvı yağ bu kategoridedir örneğin zeytinyağı, mısır yağı, vb.
İnsanlar için bilinen 3 esansiyel yağ asidi vardır. Bunlar; alfa-Linolenik asit (bir omega-3 yağ asidi), linoleik asit (bir omega-6 yağ asidi) ve araşidonik asittir.
5W Bu rakam yağın soğuk havalardaki akışkanlığının değeridir. Bu sayı ne kadar düşük ise kış aylarında o kadar akışkanlığa sahip olacaktır. 30 Bu rakam yağın yüksek sıcaklık altındaki akışkanlığını belirten değerdir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Yağların temel yapısını C, O, H oluşturur. Yapılarında ise proteinlere ve karbonhidratlara kıyasla daha düşük sayıda oksijen atomuna karşılık gelen yüksek sayıda karbon atomu içerirler. Vücutta yer alan depo yağlarının yaklaşık olarak %90 kadarı da trigliserittir.
Doymamış yağ, oda sıcaklığında sıvıdır. Çoğunlukla bitkilerden elde edilen yağlarda bulunur. Doymuş yağ yerine doymamış yağ tüketmeniz, kolesterol seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ, doymamış yağ türüdür.
Cevap. YAĞLAR(LİPİTLER) Canlıların temel besinlerinden biri olan yağlar karbon(C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarının birleşmesi ile oluşurlar. Bazı yağlarda fosfor(P) ve azot (N) gibi atomlar da bulunabilir. Ayrıca yağlardaki hidrojenin oksijene oranı karbonhidrat ve proteinlere göre daha yüksektir.
Bu nedenle periyodik aralıklarla yağ filtresi bakımının ve temizliğinin yapılması gerekir. Yağlama sistemleri, motorun tipine ve silindir sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. 4 zamanlı motorlarda yaş tip karter yağlama ve kuru tip karter yağlama olmak üzere 2 çeşit yağlama çeşidi vardır.
Örneğin, 5W-40 veya 0W-20. W (Kış) harfiyle birlikte ilk sayı, düşük sıcaklıklarda viskozite derecesini gösterir. Ne kadar küçük olursa, yağ soğukta o kadar akışkan kalır. W'den sonraki ikinci sayı, yüksek sıcaklık viskozitesinin derecesini gösterir. Ne kadar yüksekse, sıcak havalarda yağ o kadar kalın olur.
Sıvı yağların en sık kullanılanlarını zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı, fındık yağı oluşturur. Bunlara ek olarak yemeklere lezzet katan ve cilt bakımında da kullanılabilen birçok sağlıklı bitkisel yağ çeşidi vardır. Bunlar arasında en popüler olanı Hindistan cevizi yağı oluşturur.
Yağlar (lipitler) yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suda çözünmeyen fakat benzen, kloroform, aseton ve eter gibi çözücülerde iyi çözünen bir maddedir. Bazı lipitlerde azot (N), kükürt (S) ve fosfor (P) da bulunabilir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dahil birçok değişik amaçla kullanılır.
Yağlar iki büyük grupta toplanır;
Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur.
O yüzden mutlaka belli başlı bazı sebze ve meyve ile farklı besin kaynakları üzerinden yağ elde edilmesi gerekir. Bu bağlamda Hindistan cevizi, yoğurt, fındık, süzme zeytinyağı, avokado, balık yağı, bitter çikolata, peynir ya da yumurta ile beraber chia tohumu gibi birçok farklı besin kaynağı tüketmek yeterlidir.
Hücrenin yapı maddelerinden olan yağların en temel görevi vücudun enerji kaynağını oluşturmak olarak bilinmektedir. Tüketilen besinlerin fazla olması halinde vücut besinlerin fazlasını yağ olarak depolamaktadır. Depolanan yağlar ise vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılmaktadır.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Yağlar en etkili enerji tedarikçileridir: Yağ gram başına 9 kcal ile en enerji zengini bir besindir. Yağlar da vücut için gereklidir. Enerji vermelerinin yanı sıra yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K için ve de ayrıca lezzet ve aroma için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri