Yağmur duasında, ezân okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi', 1/282-284).
Yağmur yağarken 100 defa Kadir suresini okuyan kişilerin istekleri kabul edilmektedir. Yağmur yağarken okunan dualardan birisi ise Tekvir suresidir. Tekvir suresi yağmur yağdığı zaman okunursa tüm dilekler kabul olur. Yağmur yağarken okunan Tekvir suresi ile Allah o kişinin ne muradı varsa onun için nasip etmektedir.
📌 Allah Resulü'nün bu duasının ardından gökte hiçbir yağmur belirtisi yokken birden bulutlar göründü. Sonrasında yağmur yağmaya başladı. Peygamber Efendimiz bu sefer, "Allah'ım! Bu yağmuru bardaktan boşanırcasına yağdır ve hakkımızda hayırlı kıl." (Buharî, 1:179) diye duâ etti.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmuru sever, onu ashâbına müjdeler ve Allah Teâlâ'nın nimetinin bereketleri değsin diye mübârek vücûdundan bazı yerleri açardı. "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı.
Allâhümme! ale'l-âkâm ve'd-dırâb ve butîni'l-evdiye ve menâbiti'ş-şecer" (Allahım! Üzerimize değil, çevremize; Allahım, dağlara, tepelere, vadilerin içlerine ve ağaç biten yerlere) diye dua etti ve yağmur hemen kesildi (Buhârî, "İstiska", 6; Müslim, "İstiska", 2, 8).
İlgili 28 soru bulundu
Duanın zamanı için yapılan tavsiyelerden biri yağmurun yağdığı zamandır. Ayet ve rivayetler bunun genel nedeninin, yağmurun Allah'ın rahmetinin göstergesi olduğunu söylemekteler. Allah'ın rahmeti şu anda açıldığına göre duanın isticabetine daha fazla ümit bağlanılabilir.
Fıkıh dilinde yağmur duasına "istiskâ" denilir. "İstiskâ", yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir. Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır.
Yağmur bir doğa olayıdır. Mevsiminde dengeli yağan yağmur, doğayı bereketlendirir ve bu bereket, insanları mutlu kılar.
Her şeyin dizgini elinde, her şeyin hazinesi yanında, ilmi, kudreti ve hikmeti her şeyi kuşatan Allah'ın yağmuru yağdıramamasını düşünmek küfür olduğu gibi, yağmur için dua edilmez demek de dini risk taşımaktadır.
Sorumuzun cevabı: Yağmura "Rahmet" denmesinin bir çok nedeni vardır. Gelin beraber inceleyelim :) Yağmur berekettir, toprağa can verir ve bu yüzden ona rahmet denir.
Kevser Suresi, alimlere göre müminlerin kapısıdır. Kim bu sureyi okuyup bir işe başlarsa, istediği gibi güzel şeyler meydana gelir denilmiştir. Surenin çok fazla sırrı ihtiva ettiği, alimlerce belirtilmiştir. Alimler, Kevser Suresinin yağmur yağarken 3 sefer okunmasın halinde, dileklerin kabul olacağını belirtirler.
Ellerin yukarı kaldırılması ısrarla istemeyi, ters çevrilmesi ise yağmurun gelmesi istenen yönün işaretini, yani yeryüzüne gelme temennisini ifade ve temsil eder. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta iken ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/154). İmam Ebû Hanîfe'ye göre, yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur.
Yağmur suyunun üzerine (70) defa Fâtiha, (70) defa Âyetü'l-kürsî, (70) defa İhlas, (70'er) defa da Mu'avvizeteyn'i (Felâk ve Nâs sûrelerini) okunup; arka arkaya yedi (7) gün, sabahları içerse hastalıklardan şifa bulunabilir.
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
Dinimizde böyle yağmur duası diye bir şey var mıdır varsa nasıl yapılmaktadır? Cevap: Allâme Ahmed Tahtâvî hazretleri Merâk-ıl-felâh haşiyesinde buyuruyor ki: “İstiska, yağmur duası için sahraya çıkmak demektir. Hamd ederek, istiğfar okuyarak dua edilir.
Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır.
Allahümme inna nestağfiruke inneke künte gaffaran. Fe ersili's-semae aleyna mindaran... Allah'ım,bize yardım eden,içimize sinen,ferahlık veren,bol,yararlı her tarafı sulayan bereketli bir yağmur ihsan eyle. Allah'ım bizi yağmurla sula,bizi ümitlerini yitiren kimselerden eyleme.
Yağmur Duası, Nazan Öncel'in 1982'de çıkardığı ilk stüdyo albümüdür.
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları Nisan ortalarından mayıs ortasına kadar toplanır. Buna göre Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Bereket, bolluk, sıhhat hep nisan yağmurlarını çağrıştırmakta.
Bunların genellikle insanlara depresif hissettirdiği düşünülür. Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
Allâhümmekfinî bi helâlike an harâmike, veğninî bi fadlike ammen sivâke. Allah'ım! Bana helal rızık nasip et beni haramdan koru! Lütfunla beni kendinden başkasına muhtaç etme.
BEREKET DUASI ARAPÇA OKUNUŞU
Lâ ilâhe illallahül melikül hakkul mübin. Muhammedü-Resülüllahi sadikul va'dil emin. Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Hayyu, Ya Kayyum, Ya zel Celali vel İkram. Es'elüke ya Rabbel arşil azimi en yerzükani rizkan halalen tayyiben birahmetike ya erhamer Rahimin.
İslâm öncesi Arap toplumunda yağmur duası yapıldığı bilinmekte, Hz. Peygamber'in daha çocukken dedesi Abdülmuttalib ile birlikte yağmur duasına çıktığı kaydedilmektedir (İbn Sa'd, I, 90). Peygamber olduktan sonra Resûlullah'ın yağmur duası yaptığına dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri