Malzeme: Kara sıva genellikle harç ve kum karışımıdır, kömür tozu eklenerek koyu renk elde edilirken, alçı sıva alçı, kum ve su karışımından oluşur. Malzemeleri farklı olduğu için sıvaların özellikleri ve kullanım alanları da farklılık gösterir. Renk: Kara sıva, adını içerdiği kömür tozundan alır ve koyu renklidir.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Kaba sıva yapımında kullanılacak kum, 5 veya 7 mm çaplı yuvarlak delikli elekte elenmiş dişli kum olmalıdır. Bağlayıcılardan biri olan kireç, söndürülmemiş taş halinde ise kireç kuyusunda söndürülmeli ve orada en az üç hafta bekletilmelidir.
·SIVA : Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır.
İlgili 35 soru bulundu
30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Yapılacak sıvanın kalınlığını 2 cm olarak aldığımız da..1 m2 sıva için 5 kg' lık çimentoya ihtiyaç duyulur. Yani 1 torba çimento 10 m² sıva yapar.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır. Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için üzeri FİXA İnce Siva ile sıvanır.
Kara sıva, bir inşaatın kabası tamamlandıktan sonra yapılan ilk uygulamadır. Kalınlığı ortalama 2-4 cm olan kara sıvadan sonra kalınlığı 0.5 – 1 cm arasında değişen ince sıva uygulaması yapılır.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır.su,çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır,boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır.banyo ve yapının dış yüzeylerine ...
Kirec, harc / yuzey arasındaki boslukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yuzey basınc mukavemetini azaltır. Kirec miktarı arttıkca sıvanın su tutabilme ozelligi artmakta buna mukabil mukavemet dusmektedir. Kirec, sıvanın duvara karsı baglayıcı gucunu arttırır.
İsteğe göre değişmekle beraber kara sıvadan sonra hemen ince sıvaya geçebilirsiniz veya alçı sıva yapabilirsiniz. Alçıya tavanlardan ve alçıpanlardan başlayabilirsiniz. Alçı sıvada da yine kara sıvada olduğu gibi ano uygulaması yapılır.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor. Uygulandıktan sonra hacmini arttıran bu özelliği nedeniyle boşlukları tam doldurmakla kullanılıyor.
Beyaz çimentolar estetik görünümü sebebiyle havuz sıvalarında, renkli kaldırım taşı uygulamalarında, renkli kiremit üretiminde tercih edilir. Güçlü olması sebebiyle sıvalarda ve trafik bariyerlerinde kullanılır.
Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay.
Tadelakt Sıva
Başlıca faydalarından biri, su geçirmez ve son derece dayanıklı olması, ıslak odalar ve mutfaklar da dahil olmak üzere her türlü uygulama için mükemmel hale getirmesidir.
Elektrik tesisatı malzeme ve işçiliği ortalama 50.000 TL, su tesisatı malzeme ve işçiliği yaklaşık olarak 60.000 TL para tutar. Duvar örülmesi için harç 12.000 TL, sıva yapılması için kullanılan hazır sıvaya ise 17.000 TL para gider.
Cevap: Merhaba, Tüketim: 3-3,5 / m2 olarak hesaplarsanız. Yaklaşık olarak 14-15 torba yeterli olacaktır.
Temditli harç için karışım oranları, sıva kumu 1 m³ , sönmüş kireç 0,050-100 m³ , çimento 350-500 kg, su 120-170 lt”dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri