Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halis Pınarcı, yağışlı havaların başlamasıyla birlikte artış gösteren sinüs iltihaplanmalarına karşı uyarıda bulundu.
Soğuk havalar hastalıklara yakalanmayı daha kolay hale getiriyor. Sinüziti olan kişiler soğuk havalardan en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Sürekli devam eden geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ve göz çevresinde hissedilen ağrılar, sinüzitin ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Özellikle kişide 12 haftadan daha uzun süren kronik sinüzitin meydana gelmesinin nedenleri arasında enfeksiyonlar, virüsler, bakteri, mantarlar ve toz, küf gibi alerjenlerle birlikte sigara dumanı gibi çevresel faktörler yer alır.
Aşırı kuru ya da nemli hava
Aşırı soğuk ve kuru hava, mukus akışını bozup soğuk algınlığı ve sinüzit oluştura-bilir. Aşırı nem de, ödem oluşturup sinüsleri etkileyebilir.
Araba içinde kullanılan klima da, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir. Bunların haricinde göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı, bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir. Çok fazla yüze temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Akut ataklarda; sinüzit genelde bakteriyel kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi ile birlikte burnu açmak için bir takım ilaçlar da verilebilmektedir. Burun içini tuzlu hipertonik su ile yıkamak da tedaviye yardımcı olmaktadır. Alerjik hastalarda ise bunlara ek olarak alerji tedavisi uygulanmaktadır.
Rüzgara maruz kalmayın: Rüzgarda maruz kaldığımız hissedilir ısı değişikliği ve kuru havayı solumak sinüzit riskini artıran bir diğer nedeni oluşturuyor Bu nedenle rüzgarlı havalarda ağız ve burnunuzu kapalı tutarak burnun kurumasını önlemeniz ve soğuğa maruz kalmaktan kaçınmanız çok önemli.
Buhar Banyosu
Sinüzite ne iyi gelir, özellikle ağrının ve baskının fazla olduğu zamanlarda yapılacak olan sıcak banyo burun bölgesinin açılmasını ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır. Kişi bu şekilde rahatlayacak ve sinüzitin oluşturduğu baskı azalacaktır.
Akut sinüzit nedir? Akut sinüzit, burun tıkanıklığı, elmacık kemiği, göz çevresi ve alında doluluk hissi ile seyreden kısa süreli sinüs inflamasyonunu ifade eder. Akut sinüzit genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonları sonrasında meydana gelir.
Bol Su İçmek Sinüzit Şikayetlerini Azaltıyor.
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Sinüzit Soğuk Havaları Seviyor - Memorial.
Bahar ve yaz aylarında sinüzit tetikleniyor.
Akut Sinüzit
Oluştuğu zaman kişide burun tıkanıklığı, elmacık kemiği, göz çevresi ve alında doluluk hissine neden olur. Meydana gelme sebebi genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak bu duruma her zaman virüsler neden olmayabilir. Bakterilerin ve mantarların da akut sinüzite neden olduğu bilinmektedir.
Akut sinüzit tedavisinde antibiyotik gerekebilir
Akut sinüzit, belirtileri 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Bu yüzden mutlaka doktorun önerdiği antibiyotikler kullanılmalıdır.
Yani hastaya hiçbir faydası yok," şeklinde konuşuyor. Sinüs enfeksiyonlarına genelde virüsler yolaçtığı için bakteriler üzerinde etkili olan antibiyotiklerin faydası olmuyor.
Bu dört ana belirti;
– Koyu, renksiz burun akıntısı ve geniz akıntısı, – Burundan nefes almayı oldukça zorlaştıran burun tıkanıklığı, – Gözlerde, alında, yanaklarda ve burunda acı, hissizleşme ve şişme, – Yetişkinlerde tat ve koku almada azalma, çocuklarda öksürüktür.
Akut sinüzitte sıklıkla tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin-klavulinik asit, Claritromisin, Sefuroksim, Sefprozil ve Lorakarbef olmaktadır. Penisilin, Sefaleksin, Eritromisin ve Tetrasiklin en sık etken olan mikroorganizmaların tümüne etki etmediklerinden tercih edilmezler.
Deniz suyu astım hastalığına iyi gelir. Öksürüğü hafifletir ve balgam söktürür. Sinüs yollarını temizler. Sinüzit sorununa iyi geldiği bilinmektedir.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
“Yapılan çalışmalarda deniz suyu ve tuzlu su gibi yardımcı tedavilerin burun akıntısını azalttığı, burun hava geçirgenliğini artırdığı ve hastanın kendisini daha sağlıklı hissetmesini sağladığı görülmüştür. Ancak kesinlikle bunlar birebir sinüziti geçiren yöntemler değil. Asıl tedavi ise antibiyotiklerle yapılıyor.
Akut sinüzit cerrahi operasyon ya da ilaç kullanmadan da tedavi edilebilir. Ama kronik sinüzit varsa ve sinüzitin nedeni burun deviasyonları yani burun şeklinin bozukluğu, burun kanallarının darlığı ise bu durumların tedavisi cerrahi operasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri