Bugün ülkemizde kuvvetli yağışlar etkili oluyor ancak yağışlar çok güçlü ve aşırı yağışların barajları dolduracağı ile ilgili yanlış bir algı var. Ani yağışlar hızlı akışa geçtiğinden yeraltı sularını besleyemez ve baraj havzalarını dolduramaz.
su kaynaklarının ağır ağır ve sürekli yağışla dolması sebebiyledir. en güzel kar doldurur barajlar, üstten yağar, alttan erir. barajların dolması için yağmur değil kar yapması gereklidir. ancak böyle akarsuların kaynakları beslenir.
"Kar yer altı sularımızı doldurduğu için önemli"
Yazın kuruma noktasına gelen baraj, göl ve nehirlerin son yağışlarla canlandığını aktaran Elipek, şunları kaydetti: "Suyun bir döngüsü vardır. Sürekli yağış, buharlaşma ve tekrar yağış şeklinde sürer. Biz özellikle kış aylarında kar yağmasını tercih ediyoruz.
Normal bir yağışın tabi ki kuraklığa etkisi olur. Ama bir haftadır yağan hızlı, sağanak yağışların barajlara etkisi fazla değildir. Yağmur, yüzeysel yağışla akıp gidiyor. Her taraf betonlaşmış, İstanbul'da ne kadar yağmur yağarsa yağsın, katkısı çok az oluyor.
Bir barajın maksimum ve minimum işletme seviyeleri arasındaki hacimin yüzdesidir. Formul: Aktif Doluluk= [ ( İlgili Tarihteki Seviyeye Karşılık Gelen Hacim - Minimum Hacim)/ ( Maksimum Hacim - Minimum Hacim)]* 100.
İlgili 35 soru bulundu
Yüzde 75'ini alacağız bu suyun 240 milyon metreküp su kullanılabilir. Bu tabii yağış olmadığı sürece. Bunun da günde yaklaşık 3,5 milyon metreküp su veriliyor şehre. Baktığımız zaman İstanbul'un 68 günlük suyu var.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Birincisi bölgedeki yeni su yapılarının (barajlar ve göletler) iklimi değiştirme ihtimalidir. Bunun başlıca nedeninin ise, göl yüzeyi üzerinden geçen hareketli veya durgun haldeki hava kütlesi ile su tabakası arasında, sıcaklık ve nem farkından dolayı sürekli bir ısı ve kütle transferinin olması söylenebilir.
Barajlar önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.
Sulama kanalı, baraj ve göletler yüzmek ve serinlemek için değildir. Amacı dışında kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yasaktır. Bu tesislerde her yıl ortalama 100 çocuğumuz ve gencimiz boğularak hayatlarını kaybetmektedir. Kanal ve göletler kuvvetli akıntı ve bataklık olmalarından dolayı ölümcül ve tehlikelidir.
Orman Genel Müdürlüğü - Ağaçlar Yağmur Yağdırır! Aynı Zamanda Yağmur Suyunu da Tutarak Sel Oluşmasını Engeller.
Ağaç, bir yağmur jeneratörüdür.
Yağmur yağması için atmosferde sadece su buharının bulunması yetmez. Su moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlayan zerrelere ihtiyaç vardır. Bunlar sayesinde su damlası oluşur ve yağmur yağar. Ağaçlar yağmurun yağmasını sağlayan bu zerreleri yayarlar.
Türkiye'de DSİ tarafından yapımı gerçekleştirilir. Bunlardan elektrik enerjisi üretmek için yapılanlarin EÜAŞ'a devri yapılmakta diğerleri ise DSİ tarafından işletmektedir. Bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Okyanus tabanlarında meydana gelen yer kabuğu faaliyetleri suların yükselmesini sağlar ve tsunami gibi felaketler ortaya çıkar. Barajların taşmasını engellemek amacı ile salınan sular nehirlerin taşmasına ve sel oluşmasına neden olur.
Yapılan araştırmalarda Bölgenin iklimi üzerinde ise olumsuz etkileri olduğu bilinen HES barajlarının, bölgede ılımanlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu ve nem oranının artmasına neden olarak kış aylarında kar yağışlarını azalttığı hatta bazı bölgelerde kar yağışını tamamen kestiği açıklanıyor.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Baraj gölü, bir akarsu vadisinin en fazla daraldığı yerde vadinin önüne set çekilmesiyle birlikte suların bu çekilen setin arkasındaki geniş alanlarda birikmesiyle meydana gelir. Bu göllerin büyüklüğü akarsuyun rejimi, taşıdığı su miktarı ve havzasının genişliği gibi faktörlere bağlıdır.
Melen suyu, 189 km'lik dev isale hattı ile şehre getirilerek Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tünelinden Kâğıthane Arıtma Tesisine ileterek Avrupa yakasına verilmiştir. Üçüncü merhalede ise iki ayrı isale hattı inşa edildi.
Ömerli Barajı, İstanbul'da, Riva Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1968 - 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Baraj, 220 milyon metreküplük su kapasitesi ile İstanbul'un en büyük barajıdır. İstanbul'un Anadolu Yakası'nın neredeyse tamamına bu barajdan su sağlanmaktadır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri