Elektrik akımı yoğunluğunun bir ölçümüdür. Bu elektrik akımının seçili alana oranını veren bir vektörel büyüklüktür SI birimlerinde, akım yoğunluğu amper bölü metrekare ile ölçülür.
Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Skaler büyüklük:
Değildir, elektrik alan bir vektörel büyüklüktür.
Akım yoğunluğu nedir: Akım yoğunluğu elektrik devresinde yoğunluğun bir ölçüsüdür. Vektör olarak tanımlanır ve elektrik akımının kesit alana oranıdır. Akım suya benzetilirse, iletken teller de su borularına benzetilebilir.
8i dendiğinde büyüklüğünü biliriz ama kuvvet dendiği zaman başlangıç yönü, doğrultusu, büyüklüğünü bilmemiz gerek. Elektrik akımının doğrultusunu sürekli değiştirip bu + dan - ye gidiyor o yüzden vektörel diyemezsiniz. Elektrik akımının net bir doğrultusu yoktur bu yüzden vektörel değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Elektrik akımı, yukarıda da anlattığımız temel büyüklükler içerisinde işlediğimiz gibi kesinlikle temel bir büyüklük sayılmaktadır. Cevabımız; ELEKTRİK AKIMI TEMEL BİR BÜYÜKLÜKTÜR.
Hem yönü hem de büyüklüğü olan nicelikler vektörel nicelikler ya da vektörel büyüklükler olarak adlandırılır. Hız, kuvvet, ivme, momentum, elektrik ve manyetik alan vektörel niceliklerdir.
Hayır türetilmiş büyüklük değildir.
Uluslararası birim (SI) sisteminde akımın birimi Amper (Amp) dir. 1 amper birim saniyede geçen 1 Coulomb (C) luk yük geçişine eşittir. Elektrik akımı akan pozitif veya negatif yükleri işaret eder ancak çoğu durumda, bir iletkenin içinde hareket eden elektronlardan bahsediyoruz.
Elektronlar negatif (-) yönden pozitif (+) yöne doğru hareket etmektedir. Elektronların bu hareketine elektrik akımı denmesine rağmen elektrik akımı ise elektron akışının tersi yönde olarak pozitif (+) yönden negatif (-) yöne doğru hareket etmektedir.
Elektrik akımı da vektörel bir büyüklüktür. Elektrik akımı, akım kaynağının (mesela bir pilin) + kutbundan - kutbuna doğru akar. Bu sebepten dolayı vektörel bir büyüklüktür.
Elektrik alanı skaler değil, vektörel bir büyüklüktür. Elektrik alanının birim test yükü başına kuvvet oranı olduğunu biliyoruz. Kuvvet vektörel bir büyüklük olduğu için elektrik alanı da vektörel bir büyüklüktür.
2.Vektörel Büyüklükler:
Sayıca değeri ve biriminin yanında doğrultu ve yönün de belirtilmesi gereken büyüklüklerdir. Örnekler: Hız • İvme • Kuvvet • Moment • İzmir'den Adana'ya giden otomobilin hızı 90 km/sa'tir. Güneydoğu'dan hızı saatte 20 km olan rüzgâr esmektedir.
Akım şiddeti SKALER BÜYÜKLÜKTÜR.
Vektörel, skalere artı olarak (şiddetin yanında) yön ve doğrultu ile de ifade edilir. Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir.
Cevap: Vektöreldir. Açıklama: Merhabalar, Elektriksel kuvvet, içerisinde yönlü bir büyüklük bulundurduğu için vektörel büyüklük kapsamına girer.
İletken bir ortamın herhangi bir kesitinden belirli bir yönde, birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akım şiddeti denir. “i” ile gösterilir. Buna göre bir iIetkenin herhangi bir kesitinden t sürede q kadar net yük geçiyorsa, iletkenden geçen akım şiddeti i=qti=qt olur.
Amper (AM-pir) veya amp, akımı ölçmek için kullanılan uluslararası birimdir. Belirli bir süre boyunca bir devredeki noktadan geçen elektronların (Bazen "elektrik yükü" olarak adlandırılır) miktarını ifade eder.
Sklaler sadece sayısal değer bildiren büyüklüklerdir. Örneğin üç adet kitap aldım derken üç sayısı kaç adet kitap aldığını belirttiğinden ötürü sklalerdir. Vektörel büyüklükler ise sayısal değere ek olarak yön de belirten büyüklüklerdir.
Ampermetre adı verilen bir aletle ölçülmektedir.Ohm Kanunu'na uyan maddeler üzerinden geçen akım bu maddenin direnci ile ters orantılı, akımı oluşturan gerilim ile doğru orantılıdır.
Türetilmiş büyüklükler, ölçülebilmesi için bir başka büyüklüklerin de ölçülmesine ihtiyaç duyulan büyüklüklere denir. Örnek olarak, zamanın ve yolun ölçülebilmeyi gerektiren büyüklüklerdir. Ölçülebilmeyi gerektirmesinden dolayı türetilmiş büyüklüktür.
Yer çekiminin cisimler üzerine yerin merkezine doğru bir kuvvet uygulayarak çeker. Aynı şekilde elektrik alanı da yüklü cisimlere bir kuvvet uygular. Elektrik alanın büyüklüğü, doğrultusu ve yönü vardır. Bu da elektrik alanının vektörel büyüklük olduğunu gösterir.
Elektriksel yük, belli bir büyüklüğe sahip olan ancak yönü veya doğrultusu olmayan parçacıklardır. +10 coulombluk bir yük, doğrultu veya yön belirtmez ancak + kısmı yükün büyüklüğünü belirtir. Bu açıklamalara göre, yük skaler bir büyüklüktür.
Elektrik Alanı Çizgileri
Elektrik alan çizgileri her zaman bir artı (+) yükten çıkıp bir eksi (-) yükte son bulur. Elektrik alan çizgileri birbirine yakın olduğunda E büyük, uzak olduğunda küçüktür. Alan çizgilerinin sayısı yük miktarıyla orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri