Havanın kapalı olduğu günlerde bile güneş ışınlarının zararı yalnızca %20-30 oranlarında azalır. Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
Güneşin cilde olan zararlı etkilerinden korunmak ve erken yaşlanmanın önüne geçmek için her gün güneş kremi kullanmalısın. Yeri gelmişken "Kışın güneş kremi kullanılır mı?" sorusunu da yanıtlayalım: Evet. Hava güneşli olmasa bile UV ışınları cildimize zarar vermeye devam ediyor.
Evet güneş kremleri kışın da kullanılır. Bu ürünlerin kullanımı hakkında en fazla karşılaşılan sorun ve hata da bu konudur; güneş kremlerinin kışın ya da kapalı havalarda da kullanılması gerektiği konusu. Yazın güneş ışınları cildi daha fazla yıpratıcı bir etkiyle yer yüzüne ulaşır.
Güneş kremi her mevsim kullanılır mı, sorusunun kısa cevabı evettir. Güneş ışınları altına çıkılan her durumda güneş kreminin kullanılması önemlidir.
Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
Havanın kapalı olduğu günlerde bile güneş ışınlarının zararı yalnızca %20-30 oranlarında azalır. Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz. Bazı kişiler güneş koruyucuya gerek olmadığını, zaten şapka taktıklarını ve şemsiye vb. altında gölgede oturduklarını söylerler ki bu çok yanlıştır.
Kuru ciltlilerin en sık sorduğu soruların başında ise “Güneş kremi cildi nemlendirir mi?” geliyor. Güneş kremini cilt bakım rutininin son adımında uygulamak gerektiği için kuru ciltlerin nemlendirme ihtiyacını gidermek zaman zaman zor olabiliyor. Bu yüzden de nemlendirme özelliği olan güneş kremleri kurtarıcı oluyor.
Güneş kremini plajda sürmeyin
Çünkü kremin cilt tarafından emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce sürmeniz.
Cilt Lekelerine Güneş Kremi Kullanımı
Güneş kremi kullanımının cilt bakım rutinine yıl boyu dahil edilmesi, oluşabilecek lekeler için önleyici adımlardan biridir. Daha önceden oluşmuş cilt lekeleri içinse, leke giderici krem seçenekleri kullanılmalıdır.
Güneş kreminizde hem kimyasal hemde mineral güneş koruyucu aktifleri varsa nemlendiriciyi sürmeden uygulayın. Makyaj ürünlerinizde (BB krem gibi) SPF güneş korumasına sahip ürünleri tercih etmeye çalışın.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
- Güneş kremi göz kapağına sürülür mü diye merak ediyorsanız göz çevreniz için özel bir koruyucu kullanın. Göz çevresi yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneşlenirken geniş kenarlı bir şapkanız ve UV korumalı gözlüğünüz de olmalıdır.
Güneş kremlerinin belirli ölçüde nemlendirme etkisi olsa da çok kuru ciltler için bu etki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle eğer kimyasal güneş koruyucular tercih ediliyorsa güneş kremi sürüldükten sonra yaklaşık 20 dakika beklenmeli ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneş koruyucu filtrelerin cildinizi bir film tabakası gibi örtüp sizi koruması için, tüm rutininizi uygulayıp nemlendiricinizi sürdükten ve emildiğinden emin olduktan sonra güneş kreminizi sürebilirsiniz. Fondöten, BB ya da CC krem gibi ten makyajı ürünleri, güneş koruyucusunun üstüne gelecek.
Onur Çapkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli 2-3 saate bir tekrarlanmalıdır. Güneş koruyucular tüm vücuda %100 sürülmediği ve bu kadar sık tekrarlanmadığı için pratikte D vitamini üretimini engellediği bilgisi doğru değildir.
Yanlış: Güneşten koruyucu ürünleri dışarıya çıktığımda sürebilirim. Doğrusu: Güneşten koruyucu ürünleri dışarıda değil, güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce evinizde sürmelisiniz. Çünkü güneşten koruyucu ürünler ancak bu süre içinde deriden emilerek görev yapmaya hazır hale gelir.
Güneş koruyucular, dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli, cilde eşit miktarda yedirilerek sürülmeli, terleme ve suya girdikçe yenilenmeli, bulutlu kapalı havalarda da kullanılmalıdır. Yüz ve ellere birlikte uygulanmalı ve mutlaka cilde yeterli miktarda yedirilerek sürülmelidir.
Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri