Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Erimiş çikolata dolaba konur mu? Tadını ve kokusunu değiştirmemekle beraber görünüm açısından çikolataların daha mat durmasına neden olacaktır. Ayrıca buzdolabındaki herhangi bir yiyeceğin kokusu direk çikolataya geçeceğinden asla önerilmez. Kısacası çikolatalar buzdolabında saklanmaması gereken yiyeceklerdir.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Pastalarınız veya tatlılarınız için hazır çikolata sosu almak yerine kendi çikolata sosunuzu evde yapabilirsiniz. Sosunuzu yaptıktan sonra hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Artan sosunuzu da daha sonra kullanmak üzere yine buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir. Benmari usulünde öncelikle geniş bir tencere ya da kapta su kaynatılır. Ardından daha küçük bir kap içerisine yerleştirilip bunun içine de kuvertür çikolata konur.
Çikolatayı ideal olarak muhafaza etme sıcaklığı ise; 18C olarak belirleniyor. Buzdolabında saklanan çikolata, şekerlenebilir, "oksitlenebilir" ve buzdolabındaki diğer besinlerin kokuların geçişine neden olarak tadında bozulmalara neden olabilir.
Termal Çikolata Taşıma Poşeti – Çikolata Taşıma Poşeti yaz aylarında çikolatanın erimeden bir yerden başka bir yere taşınmasına olanak sağlar. Çikolata Taşıma Poşeti, kağıt çantalardan daha ekonomiktir. 40 derece sıcaklıkta 3 saate kadar bile çikolatanın erimediği gözlenmiş, kanıtlanmıştır.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Hava sıcaklığının da 22 °C'nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Tadını ve kokusunu değiştirmemekle beraber görünüm açısından çikolataların daha mat durmasına neden olacaktır. Ayrıca buzdolabındaki herhangi bir yiyeceğin kokusu direk çikolataya geçeceğinden asla önerilmez. Kısacası çikolatalar buzdolabında saklanmaması gereken yiyeceklerdir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kuvertür çikolata sağlıklı mı? Yüksek oranda kakaoya sahiptir ve içerisinde katkı maddesi yoktur. Halk arasında “külçe çikolata” ya da “kalıp çikolata” gibi isimler ile tanınır. Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao içerdiği için sağlıklı bir çikolatadır.
Kuvertür çikolata, profesyonel anlamdaki kullanımlar için tercih edildiğinden "Kuvertür çikolata yenir mi?" sorusu da akıllara gelebiliyor. Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor.
Kuvertür çikolata; pasta, kek ya da şekerleme yapımından profesyoneller tarafından sıklıkla kullanılan bir çikolata türüdür.
SAKLAMA KOŞULLARI
Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
8- Ketçap!
Ketçabın buzdolabına konmama sebebi içindeki sirke. Sirke bir süre sonra buzdolabında bozuluyor ve ketçabın tadını çirkinleştiriyor.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Kuvertür çikolata yenir mi diye aklınızda soru işaretleri oluştuysa; cevabı evet. Bu haliyle de çikolatayı afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle bir miktar sütü tencere içinde ısıtmanız gerekir. Isınmış durumdaki süte kuvertür çikolata eklenerek belirli ısıda bir süre karıştırılır.
Çikolata ve çikolatalı şekerleme yapımında ana malzeme olan kuvertür çikolata; pasta, kek ve çikolatalı tatlıların içine katılır. Külçe halinde alınan kuvertür çikolata el rendesi ile rendelenerek veya tırtıklı bir bıçakla kıyılarak pasta ve kekleri süslemede kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri