Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı, yağar, yağış, baran, bereket, rahmet. Çokluk, bolluk.
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yağ- maddesine bakınız. Fiilden etkin fiil adı yapan arkaik +mIr eki yağmur, kömür, yumur ve belki çamur sözcüklerinde görülür.
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Yağmur ismi Kuran'ı Kerim'de yer alan sure ve ayetlerde geçen kelimeler arasında bulunmamaktadır. Kuran'ın hiç bir yerinde yağmur kelimesi geçmemektedir. Ancak anlam itibariyle bolluk ve bereket gibi olumlu durumları ifade ettiği için İslam dinince kullanılmasında bir sakınca görülmemektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Yağmur isminin kökeni Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre Türkçe olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yağmur ismini koymak caiz mi? Yağmur ismini kullanmakta dinen de herhangi bir sıkıntı yoktur yani caizdir.
Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu... Onlardan birkaçıyla konuştuk; sohbahar ve kışın genel olarak ruh halimizi nasıl etkilediğini de psikolog Dr.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Türkçe Yağmur kelimesinin Kürtçe çevirisi Baran demektir.
Yağmur ismi hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Yağmur kelimesi köken itibariyle Türkçe bir kelimedir.
hava / havâ / هوا
(Hevâ) Hava. Dünyayı çeviren atmosfer. Cevv.
LİNA NE DEMEK TDK? Lina, Eski Yunan'da olimpiyat oyunlarını kazananlara verilen, zeytin ağacı dallarından ve yapraklarından yapılan taca verilen isimdir. Kelimenin Arapça'daki anlamı ise "iyi cins hurma ağacı, hurma fidanı" şeklindedir.
Damla Türkçe kökenli bir isim olarak öne çıkıyor. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış olan bu isim, kız çocuklarına uyum sağlayan ve beğeni toplayan adlar arasında yer almaktadır. Türkçe anlamı ise 'yuvarlak içinde, çok küçük miktarda su vb. sıvı' şeklinde yer almaktadır.
TDK yani Türk Dil Kurumu' nun Türkçe Sözlüğüne göre 'Melisa isminin anlamı şu şekilde geçmektedir: - Bal, tatlı şey, sevgili, can. - Bal arısı. -Çayır, çayırlık.
"Pluviophile" kelimesi, iki Latince kelimenin birleşimidir: yağmur anlamına gelen "Pluvia" ve bir şeyi seveni tanımlamak için kullanılan argo bir kelime olan "Phile".
Çisenti ya da çiseleme, çok küçük su damlaları halindeki bir yağış türü. Çoğunlukla 0,2-0,5 mm çapında olan damlacıklar hava akımları nedeniyle bazen uçuyor gibi görünür. Büyük damlalar yağmur damlası, daha küçük olanlar ise genellikle bulut veya sis damlacıklarıdır.
Yağmura “rahmet” deniliyor. Çünkü, çok âsâr-ı rahmet ve faydaları tazammun ettiğinden, güyâ yağmur şeklinde rahmet tecessüm etmiş, takattur etmiş, katre katre geliyor.
Durum, ortam, çevre, muhit, atmosfer, ambiyans.
Yağmur kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Her kelimenin zıt anlamlısı olmayacağı için bu kelimenin de zıt anlamlısı yoktur.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Günümüzde kız çocuklarına en çok konulan isimlerden birisi de Yağmur olarak bilinmektedir. Türkçe bir isim olan yağmur erkek çocuklar tarafından da kullanılabilir. Gökten damlalar şeklinde düşen su olarak bilinen bu isim çok beğenilir. Yeryüzüne düşen yağışlar da Yağmur olarak adlandırılmaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri