Tefilin, Yahudilerin bayram ve
Günlük ibadetlerde Yahudiler secde etmezler. İbadette bazı eğilme ve ileri geri gitme gibi hareketler vardır. İbadette dua kitabı siddur, tefilin, tallit ve kipa gibi bazı malzemeler kullanılır.
Kipa (İbranice: כִּיפָּה, romanize: kippot; Yidiş: קאפל, koppel) veya yarmulke (Yidiş: יאַרמולקע), inançlı Yahudi erkekler tarafından geleneksel olarak başın örtülmesi gerekliliğini yerine getirmek için takılan, kumaştan yapılmış bir başlıktır.
Bunun en önemli ve evrensel örneği kipa denilen, İslami takkeye nazaran küçük, yuvarlak bir kumaş parçası. Kipa ile erkekler başlarını örtüyor.
Tanah'ın Torah koleksiyonunda geçen, "elbiselerinin dört bir köşesine püsküller dikeceksin" emri nedeniyle Yahudiler, köşeleri olan giyeceklere püskül takmak zorundadır. Zamanla bu gelenek elbisenin içine, baştan geçirilerek giyilen 4 köşesinde püskül olan Talit Katan'a dönüşmüştür.
İlgili 44 soru bulundu
Harediler, siyah giymenin Batı Avrupa'daki kılık kıyafet normlarından geldiğini bugün de aynı adeti, cemaat ruhunu yaşatmak, gösterişten kaçınmak ve tevazu göstermek için kullandıklarını anlattı.
Talmud yazarları, zina işleyen kadının, boşanmadan sonra yasak ilişki yaşadığı kişiyle evlenmesini yasaklar.
Yahudi-Hristiyan geleneği
Yahudilikte de şaharit (sabah namazı), musaf (öğle namazı), minha (ikindi namazı), neilat şerarim (akşam üstü) ve maarib (gece namazı) olmak üzere namaz ibadeti beş vakittir.
Kişinin kıyafetlerini yırtmak veya kıyafetlerine giyilen siyah bir kurdele kesmek anlamına gelir. Bu parça, sevilen birinin kaybına karşı keder ve öfkenin çarpıcı bir ifadesidir.
Yahudilerde diğerlerine oranla karma evlilik oranı çok yüksek. Yahudiler biraz daha sınıfsal davranıyor.
Yahudiler günde üç defa ibadet ederler. 9 Sabah (ġahrit), Ġkindi (Minha) ve AkĢam (Arvit). Ġbadet Ġslamiyet'te olduğu gibi kamet ve ezanla olmaz, hahamın davetiyle duanın okunmasından sonra gerçekleĢir. Arvit'te akĢam ibadetine baĢlamak için “beraha” (cemaat duasına davet) yapılır.
Her dindar Musevi evden çıkarken ve girerken parmaklarıyla bu mezuzaya dokunur ve öper. Mezuzalar "sofer" adı verilen ve bu konuda eğitim almış hattatlar tarafından kaşer (helal) bir hayvanın derisi üzerine mürekkep ile kamış kalemle yazılır.
Sinagog olarak da bilinir. Hatta halk arasında daha çok sinagog ibaresi kullanılmaktadır. Ayrıca sadece Yahudilerin değil Samirilerin de ibadet etmek için gittikleri yerdir. Yani havra aslında en basit tabiri ile bir dua evidir ve Yahudilerin toplu olarak dua ettikleri yerlerdir.
Diğer dinlerde boy abdesti
Hititler'de cinsel ilişkiden sonra yıkanıldığı bilinmektedir. Yahudilik'in kutsal kitabı Tevrat'ta gusül gerektiğinde yıkanma emredilmektedir.
İbrânîce'de “on söz” demek olan Türkçe'ye “on emir” şeklinde geçen bu emirler, İsrail oğullarının Mısır'dan çıkarken Allah tarafından Hz. Mûsa'ya önce sözlü olarak daha sonra iki taş levha üzerine yazılıp verilen buyruklardır.
Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır. Her türlü böcek, sürüngen ve kemirgenin yenilmesi yasaktır. Kuşlardan Tevrat'ta ismi geçen yirmi kuş dışında kalanların yenilmesi yasaktır.
kutsal kitapta yavruyu ana sütü içinde pişirmenin yasak edilmesinden ötürü et ile süt birlikte yenmez. yahudilerde perhiz yasası.
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
Yom Kippur sırasında Yahudiler 25 saat oruç tutar ve oruç sırasında hiçbir şey yemez ve içmezler. Oruç, Yom Kippur'dan önceki gün başlar ve oruç sırasında Yom Kippur için hazırlık yapılır.
Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
Yahudilik'te oruç günleri
Yahudilik'te en çok bilinen oruç, Kefaret Günü anlamına gelen Yom Kippur'da tutulur. Bu, Tevrat'ta adı geçen tek oruçtur. Yom Kippur, tam bir oruçtur yani gün batımından ertesi gün karanlık çökene kadar tutulur. Başka bir tam oruç ise 9 Av'dır.
17: Hala çocuk. Şu an İsrail'de yasal evlilik yaşı 17. Her yıl yaklaşık bin 700 kız çocuğu bu yaşta evleniyor. Dahası, mahkeme izniyle her yıl 16 ve daha küçük yaşta 200 kadar kız çocuğu da evlendiriliyor.
Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler. Diğer birçok uyumsuz unsurun yanı sıra teslise inanmak da Yahudilikle uyumsuzdur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri