Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir. 7. Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz.
Bölgeyi bir süre rahat bırakmak ve diş ile oynamamak yeterli olacaktır. Belirli bir süre sonra kemik çıkıntısı kendi kendine yok olur. Diş eti bir süre sonra kemiğin üzerini örtmeye başlar. Böylece kemik çıkıntısı zamanla ortadan kalkmış olur.
Diş çekiminin ardından kırılan parça içeride kaldıysa kalan parça röntgenle tespit edilir ve hastaya yeniden anestezi uygulanarak çıkarılması gerekir. Aksi takdirde zaman içerisinde kalan parçanın çevresinde kistik bir yapı oluşmasına bağlı olarak bölgede ağrı ya da çenesel sorunlar oluşabilir.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir. 7. Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz.
Diş çekimi sonrasında iltihaplanma olmasının sebebi dişin çıkarıldığı bölgedeki boşluğun kan pıhtısı ile dolmadığı durumlarda enfekte olmaya açık bir alan oluşturmasıdır. Kan pıhtısı iyileşme sürecinde doğru uygulamalar yapılmadığı durumlarda oluşmayabilir.
Bu süre hangi dişin çekildiği ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur. Ancak implant tedavisi uygulanacaksa ve çene kemiğinin tedavi ile güçlendirilmesi gerekiyorsa diş etlerinin kapanması 1 ayı bulabilir.
Dişlerin son çare olarak çekildiği durumlarda kayma kendini gösterebilir. Kaymaların önüne geçebilmek için protez veya implant tedavileri uygulanabilir. İmplant Tedavisi: Diş çekilme işlemi gerçekleştikten sonra kayma aşamasına gelinmeden önce uygulamalar yapılabilir.
Çekilen Dişin Yeri Doldurulmazsa Ne Olur? Çekilen dişin yeri doldurulmaması durumunda, çevre dişler eğilebilir veya boşlukta kayma olabilir. Bu durum dişlerin düzgün hizalanmasını etkileyebilir ve dişler arasında boşluklar oluşabilir. Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.
Diş çekiminden dolayı ilgili dişin ağrısı bir iki gün içinde geçebilmektedir. Ancak çekimden ötürü olarak oluşacak yaraların tam olarak iyileşmesi bir iki haftayı bulabilmektedir.
Dişte meydana gelen kistler, diş problemleri arasında en önemli sorunlardandır. Eğer fark edilmez ve tedavi olmazsa çene kemiğini kaplar ve kemiğin kırılarak çökmesine neden olur. Zararı sadece bu kadar değildir, enfeksiyon kana karıştığında böbreğe ve eklemlere kadar gider.
Torus palatinus, ağız çatısında, yani sert damakta bulunan zararsız, ağrısız bir kemik büyümesi anlamına geliyor. Daha çok Asyalılarda görülen bu ekstra kemiğin neden olduğu sorunlar arasında konuşma, çiğneme veya yutma güçlükleri yer alıyor. Ancak bu kemiği taşıyan çoğu kişi tedaviye ihtiyaç duymuyor.
Diş çekim sonrası iltihabı olarak da bilinen alveolit rahatsızlığı, hastaları gerçek anlamda rahatsız eden bir durumdur. Alveol dişleri taşıyan kemik bölümüne verilen addır. Bu nedenle o kısımda oluşan iltihaplanma da alveolit olarak adlandırılmaktadır.
Daimi bir diş çekildiğinde o dişin yerinden yeniden diş çıkmaz. Çekilen dişin arkasından veya önünden çıkan komşu dişler çekim boşluğuna kayabilir, "tekrar diş çıktı" zannedilebilir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Dişin çekildiği yerde olan boşluk günümüzün modern diş tedavi yöntemlerinden biri olan implant diş tedavisi ile doldurulur. Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir.
Bu yüzden diş çekildikten sonra o bölgede oluşan enfeksiyonun ortadan kalkması beklenir. Bu bekleme zamanı ise en az 15 gündür.
Diş çekiminden 2 yıl sonra implant yaptırmak mümkündür. Ancak bir diş çekildiğinde, çene kemiği zamanla küçülme eğilimi gösterir.
Diş çekimi sonrası ağrı en basit çekimlerde bile karşılaşılabilen bir durumdur. Çekim sırasında kemikte oluşan travma ve kanama sebebiyle bir miktar ağrı ve sızlama görülmesi son derece normaldir. Ancak çekimden 2-3 gün sonra başlayan şiddetli ağrı durumunda akla alveolit (çekim boşluğunda oluşan enfeksiyon) gelir.
Diş kökü iltihaplı diş çekilir mi? Diş kökü iltihabı tedavi edilemeyecek boyutlarda ise dişin çekilmesi gerekir.
Diş çekimi sonrasında oluşan enfeksiyon için diş hekimi hastanın ağzına doğrudan müdahale edebilmektedir. Bu durumda gerekirse diş hekimi hastaya lokal anestezi uygulayarak hastanın ağrı yaşamasını önleyebilmektedir. Diş hekimi daha sonra ağrı kesici ve analjezik bir ilaç uygulayarak tedaviye devam edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri