İbranice'de sinagoga “bet haknesset” denir. “Toplanma evi, cemaat evi” gibi anlamlara gelen bu kelime Müslümanlardaki “cami” kelimesinin karşılığıdır. İbadet yeri olarak sinagog, Kudüs'teki mabedin yıkılmasından sonra yaygınlık kazanmıştır. Yahudilikte ibadet mabet merkezliydi.
Sinagog (İbranice: בית תפילה, romanize: bet tefila, lit. "dua evi"; Yidiş: שול, shul; Ladino: אשנוגה, esnoga; Grekçe: συναγωγή, synagogē, anlamı "toplanma yeri") veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.
Yahudilikte günde üç vakit dua etme mecburiyeti vardır. Bunlar sabah (şahrit), öğlen (minha) ve akşam (arvit) dualarıdır. Hafta arası ve hafta sonları için okunan bu dualar sidur adı verilen yaklaşık 500 sayfalık bir dua kitabında bulunur.
Aktiviteler. Şabat günü Yahudiler gün boyu dinlenir, Tevrat okur ve sinagog'a (havra) giderek dua ederler. Şabat günü bir nevi bütün haftanın panoramasıdır.
"Yahudi" isminin küçük düşürücü ve küfür ifade edici bir muhteva kazanması dolayısıyla Yahudiler, Hıristiyan topraklarında, zaman zaman bu isim yerine "İsraelî" (İsraelite) ismini kullanmayı tercih etmişlerdir. Bununla birlikte bugün Yahudiler, “İsrail” ve “Yahudi” ismini kullanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
3- Haksız yere peygamberleri öldürmeleri: Hz. Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir. 4- Kalplerimiz kılıflanmıştır demeleri: Hz.
Yahudilerin çoğunluğu İsrail Diyarı'na yerleşmiş olan (aynı zamanda İbraniler olarak da bilinen) eski İsrailoğullarının soyundan gelir. İsrailoğulları ortak soylarını İshak ve Yakub üzerinden biblik ataları İbrahim'e kadar izlerler.
Kudüs aynı zamanda Yahudiliğin en kutsal kentidir ve M.Ö. 10. yüzyıldan bu yana Yahudi halkının manevi merkezidir. Yahudi geleneğindeki Dört Kutsal Şehir: Kudüs, El Halil, Tiberya ve Safed'dir.
Yahudiler için Mescid-i Aksa'nın hemen altında yer alan ve Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı.
Kilise kelimesi , Anglikanlar ve Katolikler de dahil olmak üzere bazı Hristiyan mezhepleri tarafından bir Hristiyan ibadet yerine atıfta bulunmak için kullanılır.
Yahudi-Hristiyan geleneği
Yahudilikte de şaharit (sabah namazı), musaf (öğle namazı), minha (ikindi namazı), neilat şerarim (akşam üstü) ve maarib (gece namazı) olmak üzere namaz ibadeti beş vakittir.
Haham veya rabbi (İbranice: רַבִּי, romanize: Ṝaṿḇị), Yahudilikte din adamıdır. Haham sözcüğü, Sami bir dil olan İbranicede bilge adam anlamına gelir ve Yahudi yasalarını bilen, Tanah'ı iyice öğrenmiş kişileri tanımlamak için kullanılır.
Diğer dinlerde boy abdesti
Hititler'de cinsel ilişkiden sonra yıkanıldığı bilinmektedir. Yahudilik'in kutsal kitabı Tevrat'ta gusül gerektiğinde yıkanma emredilmektedir.
Camilerdeki asıl ibadet mekanına harim denir. Kadınlara özel olan ibadet mekanı ise haremdir.
Her dindar Musevi evden çıkarken ve girerken parmaklarıyla bu mezuzaya dokunur ve öper. Mezuzalar "sofer" adı verilen ve bu konuda eğitim almış hattatlar tarafından kaşer (helal) bir hayvanın derisi üzerine mürekkep ile kamış kalemle yazılır.
Yahudi dini literatüründe yazılı (Tanah) ve sözlü (Mişna-Talmud) Tevrat olmak üzere iki tür Tevrat'tan söz edilmektedir. Yazılı Tevrat, bugün elimizde Tanah (Tora-Neviim-Ketuvim) olarak bilinen Yahudilerin kutsal kitabıdır. Sina'da Hz.
Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için kutsal toprak olan Kudüs, 1949'dan bu yana İsrail'in dünya tarafından kabul görmeyen başkenti. Müslümanların ilk kıblesi.
Yahudilere göre Sion Dağı, Tanrının ikamet ettiği yer olarak Kutsal Kitapta zikredilmiş, günümüze kadar da kafileler halinde ziyaret yeri olmuştur (Bkz. Tanyu 1973, 11). Mezmurlar'da bu dağın bulunduğu Kudüs, tanrının şehri, bu dağ da tanrının dağı olarak anılmıştır (Bkz. Mezmurlar, 20/2, 4/1, 76/2, 133/13).
Daha önce belirtildiği gibi Kudüs, Hıristiyanlık açısından bakıldığında Yahudilik ve İslam'da olduğu gibi kutsal kabul edilen bir şehirdir.
Sinagog olarak da bilinir. Hatta halk arasında daha çok sinagog ibaresi kullanılmaktadır. Ayrıca sadece Yahudilerin değil Samirilerin de ibadet etmek için gittikleri yerdir. Yani havra aslında en basit tabiri ile bir dua evidir ve Yahudilerin toplu olarak dua ettikleri yerlerdir.
Türkiye'de Yahudilerin %95'i İstanbul'da yaşamakta, 2.500 civarında Yahudi İzmir'de yaşamakta ve çok daha küçük gruplar olarak, Adana, Ankara, Bursa, Çanakkale, İskenderun ve Kırklareli'nde yaşamaktadır.
Bu çalışma; Mısır'da kurulan bir Türk devleti olan Ihşidîler zamanında (935–969) meydana gelen iktisadî buhranlar ve salgın hastalıklar konu edinilmektedir.
Yahudilere göre Mesih'den önceki son peygamber Malaki'dir.13 Dolayısıyla Yahudilik tarihinde peygamberlik müessesesi, Hz. İbrâhim'le başlamakta, Hz. Mûsâ ile zirveye ulaşmakta, Malaki ile son bulmaktadır.
"Adamın karısı ona izinlidir. Bu nedenle adam karısıyla ne istiyorsa yapabilir. İstediği zaman ilişkiye girebilir, istediği organı öpebilir, vajinal veya diğer tür ilişkide bulunabilir veya tohumunu boşa akıtmadığı sürece ilişkiye girmeden fiziksel yakınlıkta bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri