Ağaç kütüğü ve ağaç dalı da odun gibi kullanılır. Yakacak odun kuru, taze veya ıslak olabilir. Genellikle sert ağaç veya yumuşak ağaç olarak sınıflandırılır. Yakacak odun yenilenebilir kaynaktır.
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Nem oranı yüzde 20'nin altında olan kuru ağaçlar sobada ve şöminede çok daha iyi yanar. Katran oluşumunu engellemek için yeni kesilmiş ağaçlar yerine uzun süre bekletilmiş odunların sobaya atılması tavsiye edilir. Bununla birlikte sobalık odun seçiminde kavak ve söğüt gibi sert dokuya sahip ağaçlar tercih edilmelidir.
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Odun Türleri
Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar.
Meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Mersin-Anamur civarında incir ağacının altına kirli su dökülmez, incir odunu yakılmaz. Deyimlerimize de girmiş çokça; “darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz”, “ocağında incir ağacı bitmek”, “bir çuval inciri berbat etmek”, “incir çekirdeğini doldurmamak” gibi...
Neden odunlar yanarken çatırdama sesleri gelir, bu ağaçla mı alakalı bir durumdur? Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Kömürün üzerine bir miktar çabuk tutuşan odun ve tahta parçaları yerleştirilir. Sobanın alt kapağı (1'inci havanın girdiği kapak) kapalı, üst kapak açık vaziyette olmak üzere bu tahta parçaları tutuşturulur. Tutuşturma bir miktar kağıt parçası veya çıra vasıtası ile yapılabilir.
Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır. Bu tür yakıtlar ve kuru olmayan odun Şömine Sobanıza zarar verecektir çok duman yapıp çekişi azaltacaktır. Ayrıca camınızı hemen kirletecektir.
Aynı zamanda kış geldiğinde sobanızı ilk yakarken kömür yerine sadece odun yakabilirsiniz. Hava sıcaktan soğuga doğru ilerler fakat kışın ilk yanmada baca duvarlarınız soğuk olduğu için duman bu zor yol yerine kolay olan sobanın bulunduğu ortama dumanını verir.
Linyit yakıldığında kömürün kalitesine göre 3000 – 4000 Kcal. Isı elde edilir. Bu oran fuel oil' de 9600 Kcal., odunda 2500 Kcal, Doğal gaz' da ise 8250 Kcal. civarındadır.
Çam. Genel olarak, çam ve köknar gibi kozalaklı ağaçlar hızla 'tutuşur', büyük bir alev verir ve çok yüksek bir sıcaklık sağlar. Onları esas olarak çıra için kullanmalıyız. Ana yakıt olarak kullanıldıklarında dikkatli olun çünkü bacada veya çatıda yangına bile yol açabilecek hoş olmayan sonuçlara yol açabilirler.
1 Kg premium kalitede mangal kömürü. Poşeti tutuştur 15 dk sonra mangalın hazır! En az 2 saat yanar 5kg tavuk veya köfte pişirir.
Soba Yakarken; Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır.
Soba iyice tutuşturulduktan sonra üst kelebek kapatılıp alt kelebek ısınma ihtiyacına göre ayarlanarak sobanızı az veya çok yanmasını temin edebilirsiniz. Bu şekilde bir saat yandıktan sonra havalandırma deliklerini kapatırsanız 5-6 saat kadar uyuma durumunda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Odun dumanı zararları arasında akciğerlere etkisi söz konusudur. Odun dumanı karbonmonoksit, kükürtdioksit veya formaldehit gibi zararlı maddeler içerebilir. Odun dumanı bu zararlı maddeleri akciğere gönderir.
Islak odun yakıldığı takdirde , nemin buharlaşması için çok odun tüketimi gereksinimi yanında düşük performans ortaya çıkacaktır. Bu nem, haznede paslanma ve camda islenme yapacaktır.
Bu yüzden bir evin yakınına incir ağacı dikmek o evi batırmak demektir. Evin; su borularını, kanalizasyon kanallarını, temellerini incir ağacı kökleri ; uzun zaman için de büyüyerek deler geçer.. İncir suya koşar.. Su neredeyse onu bulur"İncir ağacının toprak altındaki kökleri suyu bulmak için metrelerce uzar..
Bu yüzden, incir ağacı, Hz. İsa'nın doğumunu simgeleyen bir ağaç olarak kabul edilir. Bazı hikayelere göre ise, incir ağacı ölümsüzlük ağacıdır. Eğer bir kişi, incir ağacının meyvelerinden yemişse, ölümsüzlüğe kavuşacağına inanılırmış. Bu yüzden, incir ağacı birçok mitolojide ve efsanede önemli bir yere sahip olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri