Yakalama kararı, hakim yada mahkeme kararı olmadan suçluların ( şuç şüphesi vs. ) kolluk görevlileri tarafından ( kontrol esnasında, doğrudan vs.) alıkoyulmasıdır. Yakalama Kararı ; CMK m.90 m.98 ile belirlenen yakalama kavramı uygulama esnasında şüpheli veya sanığın alıkonulması şeklinde belirtilmektedir.
Yakalama kararı veya emrine yakalanan kişinin veya bazı yakınlarının itiraz ederek hakkı vardır. İtiraz hakkı kullanılarak yakalama kararı veya emri kaldırılabilir. İtiraz hakkı kullanıldığında itirazı incelemeye yetkili mercii yakalama işleminin yerinde olup olmadığını denetler.
Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir.
· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 4 yıl.
İlgili 37 soru bulundu
Kısaca özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanması olarak adlandırabiliriz. Sanık veya şüphelinin kaçma ihtimaline karşılık, delillerin korunması yada soruşturmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için alınan tedbirlerdir. Bu durumların dışında kişiyi “göz altına alma” yada “tutuklama” amacı ile de gerçekleşmektedir.
Tutuklama kararının verilmesi ile yakalama tedbiri sona erer.
Müzekkeresiz ya da müzekkereli yakalama kararı çıkan bir kişi her an her yerde gözaltına alınabilmektedir. Bunun için özel bir yer yok. Eğer kişinin güncel adresi devlet makamlarına kayıtlı ise polisler gelip evde gözaltına alabilmektedir. Ancak bu kişinin özgürlüğünü ve insani haklarını zedeleyerek şekilde yapılmaz.
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
GBT sorgusu üzerinden zorla getirme kararlarına ulaşılamaz. Uygulamada genellikle zorla getirme kararı çıkarılanın çağrıldığı makama davet edilmesiyle yetinilir. Kolluğun CMK 146/3. Maddesi gereğince zorla getirme kararının bir örneğini şüpheli ya da sanığa vermesi gerekir.
Yakalamaya İtiraz Edilebilir Mi? Kimlerin İtiraz Hakkı Vardır? Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir.
Yakalama Kararı Neden Çıkar? Yakalama kararı, soruşturma evresinde şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya şüpheliye çağrı yapılamaması durumlarında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından çıkarılabilir.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre; "Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Hükümlü bu 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı YAKALAMA EMRİ çıkarır. Ayrıca ilgili kanun maddesinde de belirtildiği üzere; kasten işlenen suçlarda ÜÇ YIL, taksirle işlenen suçlarda ise BEŞ YILDAN fazla hapis cezasının infazı için doğrudan YAKALAMA EMRİ çıkarılır.
İlk gereği alacaklı olan kişinin haciz isteme hakkının ödeme emri ya da icra emrinin tebliğinden sonra 1 yıl içersinde kullanılmaz ise düşmektedir. Bu noktada takip dosyası tamamen işlemden kaldırılır ve bir başka söylem ile dosya düşer.
Zorla getirme kararı; müşteki, şüpheli, katılan, sanık, tanık veya bilirkişi hakkında verilebilecektir. Zorla getirme, bu kişilerin zor kullanılarak savcılık veya mahkeme önüne getirilmesidir. Zorla getirme kararı; ihzar müzekkeresi veya ihzar celbi olarak da anılmaktadır.
Daha sonra cumhuriyet savcısı gerek görürse ayrıca kendisi beyan alır. İşlenen suçun mahiyetine göre kişi ya serbest bırakılır yada mahkemeye sevk edilir. Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir.
CMK'nın 118. maddesinde konutta gece vakti arama yapılamayacağı, 119/1. maddesinde, “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.
Yakalama işlemi bir tutanağa bağlanır. Bu tutanağa yakalananın, hangi suç nedeniyle, hangi koşullarda, hangi yer ve zamanda yakalandığı, yakalamayı kimlerin yaptığı, hangi kolluk mensubunca tespit edildiği, haklarının tam olarak anlatıldığı açıkça yazılır, bu tutanağın bir sureti yakalanan kişiye verilir.
Gözaltı tedbirinde nezarette telefon serbest mi? Gözaltında sigara içme, aile ile görüşme veya nezarette telefon ile görüşme yasaktır. Nezaretteki kişinin üzerinde bulunan elektronik aletler kolluk tarafından alınmaktadır.
Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin Sağlık Kontrolü ile ilgili hükmü: Madde 9 – Yakalanan kişinin gözaltına alınacak olması veya zor kullanılarak yakalanması hâllerinde hekim kontrolünden geçirilerek yakalanma anındaki sağlık durumu belirlenir.
Gözaltına alınan kişi ile sadece avukatı (müdafii) görüşebilir. Kişinin yakınları ile görüşebilmesi kural olarak mümkün değildir. Mevzuatta gözaltına alınana böyle bir hak düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada kolluk personelinin rızası ile gözaltına alınanın yakınları ile görüşebilmesine izin verildiği görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri