Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama kararı üzerine soruşturma veya kovuşturma aşamasında yakalanan kişi en çok 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama kararı üzerine soruşturma veya kovuşturma aşamasında yakalanan kişi en çok 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
Yakalama kararları, GBT'de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir. Mahkemece Verilen Yakalama Kararı Ne Zaman “GBT” Düşer ?
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
(2) Cumhuriyet Başsavcılığınca infaz defterine kaydedilen ilâmdaki cezanın süresi gözetilerek hükümlü hakkında çağrı kâğıdı veya yakalama emri çıkarılır. (3) Çağrı kâğıdı, hükümde gösterilen adrese tebliğ edilir. Hükümlü, adres değişikliklerini mahkemeye veya Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmekle yükümlüdür.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Plakadan SMS ile haciz sorgu yapmak isteyenler 5664'e telefon mesaj bölümüne araç plakasını arada hiçbir boşluk olmadan yazıp göndermelidirler. Sorgulama başına 15 TL ücret ödenmektedir. Araç yakalama emri sorgulama da SMS ya da e-Devlet üzerinden yapılan aramalar sonucunda görüntülenebilmektedir.
İnfaz çağrı kağıdı ne zaman gelir
Çağrı kağıdı hakkınızda mahkemece verilen hükmün kesinleşmesine müteakip, yazışmalar için belli bir süre geçtikten sonra gelir. Eğer hükmünüze itiraz etmemiş iseniz, muhtemelen 2 ay içerisinde çağrı kağıdı adresinize gelecektir.
Yakalama Kararı Neden Çıkar? Yakalama kararı, soruşturma evresinde şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya şüpheliye çağrı yapılamaması durumlarında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından çıkarılabilir.
Başka deyişle bu kural, yakalama emrine ilişkin istisna dışında mutlak bir kuraldır. Arama, Hâkim kararı ile yapılabilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de arama yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri, konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanları (çiftlik, depo vb.)
Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinin(AÖAY'nin) 8/d maddesi, adli yönden; sadece bu hallerde; kolluğun, arama kararı/emri olmaksızın da kapalı yerlere ya da eklentilerine girebileceğini öngörmektedir.
Son dönemde İçişleri Bakanlığının, hakkında yakalama kararı çıkan kişilerin tespiti ile ilgili yeni bir karar aldığı öğrenildi. Artık işlem yaptırmak amacıyla noterliklere giden hakkında yakalama kararı çıkan kişiler Emniyet Müdürlükleri tarafından tespit edilip yakalanabiliyor.
Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir.
3182 sayılı Bankalar Kanunu'nun 83. maddesinde “bankaların mensupları ve diğer görevlieri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara ve müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz” hükmüne yer vermiştir.
Yakalanan kişiye, suç ayrımı gözetilmeksizin yakalama sebebi ve hakkındaki iddialar ile susma ve müdafiden yararlanma, yakalanmaya itiraz etme hakları ile diğer kanunî hakları ve itiraz hakkını nasıl kullanacağı, herhâlde yazılı, bunun hemen mümkün olmaması hâlinde sözlü olarak derhâl bildirilir.
Tutuklamayı yalnızca hâkim yapabilir. Tutuklamanın gerçekleşmesi koşulların sağlanması ile mümkündür. Öncelikle sanık ya da şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesine gerek duyulur. Somut delillerle desteklenmesi gereken kuvvetli suç şüphesi ortaya çıktığında hâkim tutuklama kararı verir.
gözaltı en fazla süresi 48 saat'tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün'dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün'dür.
Cevap: Yakalamalı Haciz Düşme Süresi
Haciz tarihinden itibaren bir yıl içinde araç fiilen haczedilip satışı istenmediyse haciz düşer yakalama şerhi bu işlemi uzatmaz. Yakalama şerhi haciz şerhi geçerli olduğu sürece geçerliğini sürdürebilir.
Araçta yakalama emrinin kalkabilmesi için icra işleminin yapılmaya başlanmasından sonra karşı tarafa borcu olanın borçlarını alacaklıya ödeyip hiçbir şekilde borcunun olmaması gerekir. Borçlu taraf, tüm borçları alacaklıya ödedikten sonra bunu avukatları ile icra dairesine iletir.
E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak araba üzerinde haciz veya rehin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araba hakkında yakalama kararı mevcut ise araç yakalama kararının kaldırılması gerekmektedir aksi takdirde trafiğe çıktığınızda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri