Sri Lanka, Burma, Hindistan, Tayland, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Afganistan, Madagaskar ve Mozambik “Yakut taşı nerelerde çıkarılır?” sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlardır.
"YOZGAT TAM BİR DEĞERLİ TAŞ CENNETİYMİŞ." Yozgat ili Boğazlıyan-Sarıkaya ilçeleri arasında YAKUT izine rastladım. Bu güzel araştırma gezisinde "Kök Yakut, Sitrin, Phrenit ve Mika madeni" gibi güzel ve ilginç taşlara rastladım.
Muğla-Yatağan'da yakut taşına rastlanmaktadır. Ülkemizdeki yakut taşının rengi genellikle saydam değil de biraz daha pembe renktedir. Malatya Doğanşehir'deki Savaklı Köyü de yakut taşı bulunan nadir yerlerden birisidir.
Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
Genellikle mermer ve volkanik kayalarda bulunur. Baskin olarak guneydogu asyada bulunur. Kıymetli taşların yararları yadsınamaz bir gerçektir. Yakut taşının da bilinen yararları vardır.
İlgili 39 soru bulundu
“Ham yakut nasıl anlaşılır?” sorusuna öncelikli olarak verilebilecek cevap taşın rengine ve parlaklığına bakmaktır. Gerçek yakut taşı canlı bir kırmızı renge sahiptir ve parlaklığıyla öne çıkar. Elinizdeki yakut taşı soluk, cansız bir renge ve görünüme sahipse muhtemelen sahtedir.
Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan. 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.
Zümrüt taşının en değerli olanı Zambiya'dan çıkarılır. Bunun yanı sıra Zümrüt taşı, Kolombiya, Pakistan, Avusturya, Brezilya, Hindistan, Afrika, ABD, Mısır ve Rusya gibi pek çok bölgede çıkarılıyor. Zümrüt taşı yumuşak ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Zümrüt taşını darbelerden korumanız gerekir.
İşlenmesinin ardından değerini, kalitesi, büyüklüğü ve ayarı belirler. Bu birkaç farklı etkene göre şekillenir. Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Volkanik bazlı oluşumlar, ısınma ve soğuma ile bazı kimyasal fiziksel reaksiyonlar neticesinde milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş taşlardan biridir. Genelde Amerika ile beraber Avrupa'da çıkarılmasına rağmen, Yakut taşının anavatanı Güneydoğu Asya ve Hindistan'dır.
Kur'an-ı Kerim'de cennet Zümrüt ve Yakut taşlarıyla tarif edilmektedir. Yakut ve Zümrüt haricinde Kur'an-ı Kerim'de geçen diğer taşlar ise İnci ve Mercandır. Peygamber Efendimiz (sav)'ında Yemen akiğinden mühür yüzüğü kullandığı da bilinmektedir.
Ülkemizde Opal taşının bulunduğu şehirler Erzurum Kütahya Bilecik Eskişehir Afyon'dur. Özellikle Kütahya Simav'da Opal taşı yataklarının Osmanlı zamanında bile işletildiği bilinmektedir.
Temiz bir yakut'un karatı 6000 dolar civarındadır.
Yakut. Mücevher alanındaki en değerli 4 taştan bir diğeri ise yakut. (Diğerleri zümrüt, elmas ve safirdir.)
Yakut taşlar, kırmızı renktedir fakat nadiren de olsa pembeye yakın renklerde olabilirler. Sahip olduğu canlı kırmızı renk sayesinde aşkın, ihtirasın ve gücün temsilcisidir. Yakut taşı, aynı zamanda zafer ve cesareti de temsil eder.
Sitrin Taşı para ve başarı taşı olarak adlandırılır. Cüzdanda taşındığında serveti çektiğine inanılır. Kuvars grubu taşlarının sarı tonlarındaki üyesidir ve renginden dolayı kişinin yaşamını parlak ışık enerjisiyle neşe doldurur.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Peridot,Kaplangözü,Malakit,Yeşim,Sitrin,Yakut,Aventurin,Rodonit ve Karnelyan bolluk ve bereket getiren doğal taşlardır.
Kök Çakrası Yakut taşının, üzerinde etkili olduğu çakralardır.
Elmas cenneti olarak bilinen Rusya'ya bağlı Yakutistan Cumhuriyeti'nde bulunan elmaslar, Sputnik'in galerisinde. Yakutistan'da çok büyük elmas madenleri bulunuyor.
Temmuz Ayı Doğum Taşı: Yakut
Yakut temmuz ayı doğum taşıdır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Dünyadaki zümrüt yatakları incelendiği zaman; zümrütlerin oluştuğu jeolojik ortamlar ve koşullar ülkemizde de bulunmaktadır. Ayrıca, eski Osmanlı arşivlerinde de zümrüt madenlerinin varlığından söz edilmekte ve bu durum ülkemizde zümrüt oluşum potansiyeli ihtimalini arttırmaktadır.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri