Yalan haber ya da asparagas, hiçbir gerçekliği olmayan uydurma haber.
Yalan haber, doğru olmayan ya da uydurulan bir haberin gerçekmiş gibi sunulmasıdır. Yanıltıcı bilgiler içeren ve kasıtlı olarak bir amaç doğrultusunda üretilen bu tip haberlerle toplum ilgisini çekerek fayda sağlamak gözetilir.
Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma anlamına gelir. Hasmı rencide etmeyi, aşağılayıp küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propaganda ile benzerlik taşır.
Yalan Haberlere Karşı
Yayın gazete ya da televizyonda ise, süresi içinde düzeltme ve cevap hakkınız kapsamında ilgili kanala dilekçe verilmesi gerekmektedir. Haber devlet kanalında ise ayrı özel kanalda ise ayrı süreler mevcuttur.
Yalan Haber Yapmanın Cezası
Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
İlgili 23 soru bulundu
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Yalan Beyan Sicile İşler Mi? Yalan beyanda bulunma suçu (TCK) uyarınca hakkında cezaya hükmedilen kişilerin bu suç sicillerine işlenecektir. Burada resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçuna veya yalan tanıklık suçlarına sübut verildiyse bu suçlar kovuşturulacaktır.
5651 sayılı kanun bu kapsamda, yalan haber ve içeriklere karşı kişilerin kişilik haklarını koruma kapsamında, internetten haber – içerik kaldırma yolunu açmıştır. Söz konusu yalan ve abartılı haberlerin internet ortamından kaldırılması için, gerekli mahkemelere dava açılması yeterli olmaktadır.
Düzenlemeyle yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni ise yanıltıcı bilgiyi yayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
İnternetten Haber Ve İçerik Kaldırma Davası ile ilgili dava süreci başlatmak için Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulunabilirsiniz ve bundan önce sitenin yer ve içerik sağlayıcısıyla irtibata geçip ilgili görüntü, video, ses gibi kayıtları kaldırmasını isteyebilirsiniz.
Yalan haber ya da asparagas, hiçbir gerçekliği olmayan uydurma haber.
Bunun önüne geçebilmek adına TBMM'ye dezenformasyon yasası olarak bilinen bir yasa teklifi sunulmuş ve BASIN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 18.10.2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Dezenformasyon yasası, dezenformasyonu yeni bir suç olarak tanımlıyor.
Sahte haber anlamına gelen Fake News, okuyucuyu yanıltmak için yazılmış olan haberdir. Fransızca'da “infox” olarak adlandırılan bu haber türü, aldatıcı niteliktedir. Ayrıca, geleneksel medya veya sosyal medyaya başvurarak, okuyucuya yanlış bilgi verme eğiliminde olup onu yanlış yönlendirmesini sağlamaktadır.
Sansasyonel haber: Tirajı artırmak için süreli olarak heyecanlı ve çarpıcı haber vermektir. Asparagas haber Şişirme haberdir.
Doğruluğun (sıdk) karşıtı, bir konuda kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermek anlamlarında da kullanılmıştır. Istılahta ise gerçeğin ve hakikatin aksini söylemeye yalan denmektedir. İnsanın en büyük ve en kötü sıfatlarından biri yalan söylemektir.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Yanıltıcı ve yanlış bilgiler ne zaman insanları kasıtlı bir şekilde aldatma ya da etkileme amacını taşır ve bu hedefe yönelik bir şekilde yaygınlaştırılırlarsa tehlikeli olurlar. O zaman buna dezenformasyon denir. Yani yalan haberle arasındaki asıl fark ardında yatan amaçtır.
Türk Dil Kurumu (TDK) dezenformasyonu “bilgi çarpıtma” şeklinde, sadece iki kelimeyle tanımlıyor. Teyit'te ise “kasten üretilen yanlış ya da yanıltıcı bilgi” tanımını tercih ediyoruz.
Yeni yasa ile Türkiye Cumhuriyeti yasalarını tanımayan sosyal ağların Türkiye merkezli reklamları almalarının önüne geçilebilecek. Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin, ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya altı aya kadar reklam vermesinin yasaklanmasına karar verilebilecek.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bizzat kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.
İçeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimi tarafından verilir. Kovuşturma evresinde ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da bu karar verilebilir.
Bu konuda suç konusunu oluşturan veya kişilik hakkını ihlal eden içeriğin kaldırıldığı yönünde bilgi ve devamında erişim engelinin kaldırılması yönünde cumhuriyet savcısına veya mahkemeye bir talepte bulunulduğu takdirde tedbir kaldırılacaktır.
Tanık gerçeği söylemekle mükelleftir. Tanık kasıtlı olarak doğru beyanda bulunmaz, olayı olduğu gibi anlatmak yerine çarpıtarak anlatır ise yalan tanıklık suçu oluşmuş olacaktır. Tanık vermiş olduğu beyanında dosyaya konu olan olay haricinde gerçeğe aykırı beyanda bulunur ise yalan tanıklık suçu olmayacaktır.
TCK m. 206'ya göre, bir resmi belgenin düzenlenmesinde yetkili olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.
Karakolda Verilen İfade Değiştirilebilir mi: Eğer kişi karakolda ifade verdiğinde yanında avukatı yoksa, bu durumda bu ifadeyi hakim yahut mahkeme karşısında yalanlayabilir. İfade tutanağının altında imzası olsa dahi bu ifadeyi yalanlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri