Bir kazancı haram yapan şey sadece faiz değildir! Bir malı değerinin üstünde fahiş kârla satmak, yalan söylemek, malın kusurunu gizlemek… Bunlar da haramdır. Tüm bunlar “Birbirinizin mallarınızı haram sebeplerle yemeyiniz.” (Nisa,29) yasağının şümulüne girer.
Yalanla kazanılan kazanç helal olmaz. Babanız ürettiği sucuğun mahiyeti hakkında yalan konuşuyorsa kazancında sıkıntı vardır. Söylediği neticede doğru ise kazancında sıkıntı olmaz.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Kulüp namına futbol oynamak üzere kendini kiralayan kimsenin ücretini alması helaldir. Ücreti ödeyenin kazancında haramın bulunması da meşru bir akit sonucu o kişiden ücret almayı haram kılmaz; parayı haramdan kazanan sorumlu olur, helalden kazanan sorumlu olmaz.
Başka malları, mülkü kabul edilir. Onları verince almak haram olmaz. Haramdan topladığı malları, kendi helal malı ile yahut birbirleri ile karıştırsa, buna Mülk-i habîs denir. Bu habis karışımdan verince, haram olduğunu tanımadığı malı, parayı almak caiz olur.
Kumar oynamak haram olduğu gibi kumar oynatmak da haramdır, bu yoldan kazanılan gelir de helal olmaz. Bu itibarla açılacak kahvehanede çay parasına olsa bile kumar mahiyetinde hiç oyun oynatılmadığı sürece satılacak çay veya meşrubatlarden kazanılan para helaldır; bu para haram olmaz.
Onun için karşılıksız, emeksiz, sermayesiz ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç her ne yönü ile ne olursa olsun zaten haramdır.
İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.
Domuz, içki, leş, hırsızlık, rüşvet, gasp gibi sebeplerle elde edilen mallar hem zatı hem vasfı itibarıyla haram mal olurken faiz, kumar, ihtikar gibi sebeplerle elde edilen mallar ise vasfı itibarıyla haram sayılır.
Sadaka olarak verilen haram maldan sevap ummak caiz değildir. Haram paradan verilen sadakayı alan kimse, bunun haramdan olduğunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kafir olur. Veren de amin derse, o da kafir olur. Haram paradan sevap ummak.
Eğer bu mal hırsızlık, gasp gibi yollarla haksız yere ele geçirilmişse, insanın onu kazancından ayırması, uzaklaştırması gerekir. Bu halde sahibi belli ise, malın ona verilmesi gerekir. Esas sahibi ölmüş olunca da hak mirasçılarına verilir. Şayet sahibi kaybolmuşsa, ortaya çıkana kadar bekletilir.
İslam'da yalan söylemenin hükmü... Yalan söylemek, kişiyi cehenneme sürükleyen vasıfların başta gelenlerinden biridir. Nitekim bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz: “–Yalan yemin ile bir Müslümanın hakkını alan kimseye Allah Cennet'i haram eder ve Cehennem'i farz kılar.” buyurmuştu.
Yalan söylemenin ahlak kurallarında hiçbir yeri yoktur. Bu nedenle bütün inanç sistemlerinde yalan reddedilmektedir. İslâm dininin temel kaynağı olan Kur'ân, yalan söylemeyi yermekte ve şiddetle yasaklamaktadır.
Kumara alet edilen oyunların oynandığı kahvede çay içmek caizdir. 2. Kumar oyunu oynayan ve bu kumardan kazandığı para ile ikramda bulunan kişinin bu ikramı yenmez. Ancak kumardan kazanılan para ile ikram etmiyorsa yenilebilir.
Playstation, atari gibi oyunlar aslen mubah hukmundedir. Playstation salonu açarak oyun oynatmada ilk etapta sorun görükmüyor. Fakat bu tür playstation oyunu, atari, internet ve bunların salonlarında, muşterilerden en az bir veya bir kaçı harama düşebilmektedir.
Buna göre internet cafenin açılması niyeti önemlidir. Eğer bu "insanları yoldan çıkaracak şeyler yapayım" düşüncesi varsa, elbette haramdır. Ancak bu bir ticarettir. Bu vesile ile "internetin güzelliklerinden insanları faydalandırayım ve ben de ticaret yapayım" fikriyle olursa, buna haram diyemeyiz.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Tüm günahlardan bir tövbe ile tövbe ederse tövbesi geçerli olur. Yüce Allah'ın kuluna “dilediğini yap ben seni affettim” demesi yani kul, günah işleyip tövbe ettiği müddetçe affedilir. Böylece yaptığın her günahtan sonra tövbeye devam et.
Haram yollarla kazanılan para ve mallara gelince; mirasçıların fakir olmaları durumunda söz konusu mirastan yararlanmaları câiz ise de fakir olmayan mirasçıların yararlanmaları câiz değildir. Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir.
İster piyango bileti olsun ister şans oyunları olsun bunların hepsi kumardır. Piyango ve kumardan kazanılan parayla sadaka ve zekat verilmez, veren ayrıca Allah'a düşmanlık etmiş olur” sözleriyle piyangonun haram olduğunu Kur'an-ı Kerim ışığında izleyiciye aktardı.
Bilindiği gibi boks, top oynamak, koşmak ve güreş tutmak gibi değildir. Boksta vuruşmak ve rakibe eziyet etmek kastı var. Ancak koruma ve korunma amaçlı boks öğrenmeye ya da öğretmeye haram denilmez. Spor ve spor dallarına örnek kabilinden atletizm, güreş, okçuluk, yüzme gibi bazı spor dallarına işaret edebiliriz.
Değerli kardeşimiz, Faizci bankanın reklamını yapmak, insanları oraya sevk etmek haramdır. Bundan kazanılan para da haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri