Çok zengin bir protein kaynağı olan mantar, zehirli türleri olduğu için, bilinçsizce toplanıp yenirse tehlike yaratmaktadır. Kontrollü olarak üretilen kültür mantarları ise, hem protein açısından zengin, hem de kesinlikle zehirli olmadığı için, bolca tükettiğimiz besin kaynakları arasındadır.
Mantarın faydaları:
Yüksek oranda antioksidan kaynağı olduğu için vücudumuzu zararlı maddelerden arındırır ve kanserle mücadele etmesini sağlar. Sebzelerden ayrılan bir özelliği ise içindeki selenyum elementidir. Selenyum elementi antioksidan özelliği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinde etkilidir.
Kültür mantarı en çok tüketilen faydalı bir besindir. Birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan ilki yüksek oranda folik asit içeren mantar kansızlık problemini gidermektedir. Vitamin olarak C ve B bakımından zengin olan mantar insan sıhhatini savunmaktadır.
Kültür mantarı temizleme işlemi doğru yapıldığında çiğ olarak da tüketilebilir. Ancak çiğ tüketildiğinde mantarın kendine özgü aroması oluşmadığından dolayı lezzet kaybı yaşanır.
Bitkisel Özellikleri:
Fakat mantar bitki değildir. Mantarlar; mantarlar alemi olarak ayrı bir alemde yer almaktadır. Genel olarak kültür mantarını tanımlayacak olursak bir sap ve bir şapkadan oluşmaktadır. Dış kısmı beyaz olup şapka kısmının içerisinde bulunan tırtıklı yapılar (lameller) kahverengidir.
İlgili 32 soru bulundu
Mantar; kan şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli bileşenler içermektedir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini azaltır.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur.
Mantar temizliğine geçmeden önce mantar soyulur mu soyulmaz mı sorusunun yanıtına değinelim. Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin.
Kompost ham materyallerinin mantarın yetişmesine uygun besin elementlerine dönüşmesi için kompostun fermantasyonu gerekir. Bu fermantasyonu sağlamak için kompost ham materyaline aktivatör madde denilen azotça zengin organik maddeler katılır.
İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur. Yurt dışında mantar daha çok çiğ olarak tüketilmektedir" diye konuştu.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
Vücut mantarı oluşumunda kişinin rahatsızlıkları da etkili olmaktadır. Uzun süre antibiyotik kullanımı, bağışıklığın zayıflaması, diyabet rahatsızlığı, derinin uzun süre nemli tutulması kuru halde tutulmaması, obezite hastalığı, kişinin metobolik hastalıklar geçirmesi olmaktadır.
Mantarda A, D, B, E, K ve P vitaminleri yer alır. Bu vitaminler sayesinde ise vücudun ihtiyacı olan değerler karşılanır. Mevsimine göre mantar tüketimi ile vücut direnci korunur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir. Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur.
Tok tutucu özelliği de es geçilmemelidir. Fakat mantarı fazla tüketmek yorgunluk,halsizlik,mide sorunları çıkabilir. Mantara alerjiniz varsa baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Dil, dudak ve çevresi, ağız bölgesinde şişlik görebilirsiniz.
Mantarın üzerinde çürükler ve ve kahverengi lekeler olup olmadığına bakmalısınız. Çürüklü ve kuru mantarları yememeye dikkat edin.Mantarda değişikliği asla iyiye işaret değildir. Çürükler ve kahverengi veya siyah noktalar, mantarlarının bozulduğunun ilk işaretlerinden kabul edilir.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
6. Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir.
Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri