Yalancı Çiçek Nedir? Yalancı Çiçek, meme derisinde görülen çiçek benzeri lezyonların biçimlendiği viral bir hastalığa denir. Yalancı çiçekteki kabarcıklar gerçek çiçeğin kabarcıklardan ortasında çukurcuğundan, çevrede kırmızı halenin bulunmamasıyla ayırt edilir.
meme, testisler ve vucudun diğer bölgelerinde vezikulo-papuloz ekzantemler ile karakterize genel olarak hafif seyirli, zaman zaman ağır seyirli olabilen bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Sığır çiçeği genel olarak cowpox virus tarafından oluşturulur. bildirmiştir. ülkelerinde enzootik seyreden bir enfeksiyondur.
Sığırların Nodüler Ekzantemi, Sığır Çiçeği, Lumpy Skin Disease (LSD) ve Afrika hastalığı olarak bilinen bu hastalık Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle bulaşan deri üzerinde, iç organlarda yumrulu şişlikler görülen bazen ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır.
Özellikle keçi ve koyunlarda görülen çiçek hastalığı 2 ila 4 hafta arasında sürebilir. Çiçek hastalığı hayvanlardan insanlara geçer mi? Çiçek hastalığı keçi ve koyunlarda görülmektedir. Keçi ve koyunlarda görülen çiçek hastalığı ise insanlara geçmez.
Çiçek hastalığı
Koyunlarda yüksek ateş ve kılsız deri bölgelerinde kabarcıklar oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Sürüye koç katımından önce çiçek aşısı yaptırılmalıdır. Hastalığın görüldüğü sürüye aşı uygulanmaz. Çiçekli hayvan kesilmemeli, etleri yenmemelidir.
İlgili 21 soru bulundu
➢ Hastalığın tedavisi yoktur. ➢ İkincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılabilir. ➢ Sağlıklı hayvanlar koyun çiçek aşısı ile aşılanarak korunmalıdır. ➢ Bulaşmaya neden olan sokucu, kan emici sineklerle mücadele hastalığın yayılmasını engelleyecektir.
İlk bulgular, ateş, depresyon, konjunktivitis, lakrimasyon ve rinitistir. Bu bulguların görülmesini takiben 2-5 gün içinde perineum, inguinal bölge, skrotum, meme, koltuk altları ve burun ucu gibi derinin pigmentsiz ve yünsüz kısımlarında daha kolay seçilebilen deri lezyonları gelişir.
Koyun-keçi çiçek virusu, solunan hava, salya damlacıkları, çiçek döküntüleri ve süt ile saçılır. Doğal infeksiyonlarda hayvandan hayvana damlacık infeksiyonu ile bulaşma olur. Virusun alınmasından sonra virus kana geçer ve etken bütün vücuda yayılır.
Her ne kadar yalnızca insanda çiçek hastalığına neden olan variola virüsü eradike edilmiş olsa da sığır çiçeği virüsü, maymun çiçeği virüsü gibi bazı çiçek virüsü cinsleri hayvanlar yanında insanlara da bulaşabilmektedir.
10 yaş altı çocuklarda daha sık görülmekle beraber adölesanlarda, genç erişkinlerde ve yetişkinlerde de rastlanabilen bir durumdur. Su çiçeği hastalığı genellikle tedaviye gerek duymaksızın kendiliğinden iyileşir.
Henüz virüsle temas etmemiş olan kişilerde çiçek aşısı, hastalığa karşı yüzde yüze yakın oranda koruma sağlar. Virüse maruz kaldığı bilinen insanlarda ise enfeksiyon kaynağı ile temastan sonraki ilk 3 gün içerisinde aşının uygulanması hastalığın gelişimini önleyebilir.
Çiçek hastalığı virüsü için herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte yakalanma olasılığını azaltmak için korunma yöntemleri bulunur. Yapılan aşılama programları sayesinde variola virüsü yani çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmıştır.
Çiçek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bazı antiviral ilaçlar hastalığın şiddetini azaltırken hastalığı tamamen ortadan kaldıramamaktadır. Öte yandan ağrı ve ateş şikayetleri için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar semptomların hafifletilmesine katkıda bulunur.
Aşı, 6-12 haftalık sağlıklı kuzu ve oğlaklara 0,2 ml, 3 aylıktan büyüklere 0,5 ml olarak uygulanır. Aşı, koyun ve kuzularda koltuk altına yönsüz bölgeye, keçi ve oğlaklarda kuyruk altına deri altı yolla tatbik edilir. Aşı, sığırlara boyun bölgesinde skapulanın önünden, deri altı yolla 3 ml uygulanır.
Çiçeğin etkeni Poxvirus grubundan bir virüstür (Çiçek virüsü); hastalık yaralarının içinde bulunur ve hastanın eşyalarıyla, hastaya yaklaşmayla, sineklerle ve virüslü havanın solunmasıyla bulaşır. Kuluçka dönemi 10-14 gündür.
Çiçek hastalığında görülen deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Yüzde, saç derisinde, boyun kısmında, göbek ve en çok da sırt bölgesinde ağırlıklı olur. Bu kabarcıklar kızarıklığa sahiptir ve kaşıntı yaparlar.
Çiçek aşısı, 10 yıla yakın bir süre boyunca kişiyi çiçek hastalığından korur. Çiçek aşısının virüsün bulaşmasından sonraki ilk dört gün içinde yapılması da koruyucu etki sağlar.
Ergenlik çağından önceki çocuklarda yaygın olarak görülür. Hastalığın etkeni bir virüsdür. Bu hastalıkta komplikasyon nadirdir, genellikle kendiliğinden iyileşir. Su çiçeği bir kez geçirildikten sonra hayat boyu bağışıklık sağlar ancak nadir de olsa tekrarlayabilir.
Su Çiçeği Tedavisi
Bu sürenin yaklaşık 3 günü yüksek ateşli bir evredir. Bu evrede doktor tarafından ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Ateşin düşürülmesini sağlamak için ılık su ile duş alınması önerilebilir.
Tedavi yöntemi: Hastalığa nemli ortamda gelişen mantarlar neden olduğu için yetkili satıcıdan alacağınız mantar ilacı (fungisit) ile bitkinizi spreyleyin. Yaprakların ıslak ve nemli kalmamasına dikkat edin. Hastalıkla mücadele ederken bitkilerinizi sabah saatlerinde sulayın.
Razi'den önce yazılı tarihin başladığı yıllarda (M.Ö 4000-3000) Çin'de ve Mısır'da çiçek hastalığının belirdiğini gösteren kanıtlar vardır.
Çiçek virüsü (Variola vera); çocukluk çağı hastalığı çiçeğin etkeni olan virüstür. Çiçek virüsü Variola major ve Variola minor olan iki varyeteye sahiptir. Variola'nın Latince anlamı; "noktalı, sivilceli"dir. Bu virüs, 225-300 nm boyundadır.
Çiçek hastalığı virüsü için herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte yakalanma olasılığını azaltmak için korunma yöntemleri bulunur. Yapılan aşılama programları sayesinde variola virüsü yani çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Sadece laboratuvar ortamında çalışan bireyler risk altında olabilir.
Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocukların tırnakları kesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek sabunla günlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir.
Ateş düşürücüler olarak parasetamoller (Reye sendromu riskinden dolayı aspirin verilmez), kaşıntı için antihistaminikler, soğuk kompres, sulu pudralar, iltihaplı döküntüler için topikal antibiyotikler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri