Yalancı Emzikler İle Bebeklerde Gelişen Emme Refleksi Bebeklerin doğasında emme içgüdüsü doğumdan itibaren başlar. Yalancı emzik çeşitleri bebeklerin emme içgüdüleri düşünülerek hazırlanmış ürünlerdir. Bebeğe güven hissi veren yalancı emzikler son teknoloji kullanılarak geliştirilmiş ürünlerdir.
Yalancı emziğin zararları arasında bebeğin ağız ve diş yapısının bozulması da vardır. Çoğunlukla emziği uzun süreli kullanan bebeklerde bu tür sorunlar sık görülmektedir. Anneler tarafından çok tercih edilen emzik aparatları ve boyna takılan emzik zincirleri bebeğin sağlığını tehdit etmektedir.
Bebeklerde Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalı? Yeni doğan bebeğin beslenmesinde bir problem yaşanmıyorsa, ilk ay emzik verilmesinde bir sakınca olmamaktadır. Bebeğin ayına uygun doğru emzik seçimi yapıldığı takdirde, ilk aylarda emzik kullanımına başlanabilir.
Bebeğin emziğe alışıp anne memesini reddetmesi durumuna karşı doğduktan sonraki ilk ay emzik kullanımı önerilmemektedir. Emziğe geçiş için annelerin bebeklerini iyi gözlemlemesi gerekmektedir.
Silikonun şeffaf ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde temizlenmeleri daha basittir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgilerden hareketle, günümüzde dayanıklılığı ve kolay sterilize edilmesi açısından emzikler için en çok tercih edilen malzemenin silikon olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz..
İlgili 42 soru bulundu
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
– 1 yaşından küçük olan bebeklere damaksız emzikler tercih edilmelidir. Emzik tercihi yapılırken bebeğin yaşı ve ağız yapısı dikkate alınmalıdır. – Tercih yaparken emziğin çabuk kırılabilecek dayanıksız malzemelerden yapılmış emzikler tercih edilmemelidir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Diş çıkartan bebeklerin kauçuk emzik kullanması daha uygundur. Ancak kauçuk emziklerin formu daha çabuk bozulur. Silikon maddesiyse silisyumdan üretilir. Bu emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karsı dayanıklı değillerdir ve diş çıkarmamış bebekler için daha uygunlardır.
Emzik, bebeğinizin daha hızlı uyumasına ve kendi başına nasıl uykuya dalacağını öğrenmesine yardımcı olabilir. Uyku saatinde emzik emmek ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Emziği bırakma zamanı geldiğinde onlardan kolayca kurtulabilirsiniz.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler.
Yenidoğan bebeklerde emme refleksi yüksek olduğu için emzik kullanımı onların sakinleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda uzmanlar ani bebek ölüm riskini azaltması sebebiyle emzik kullanılmasını tavsiye ederler.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Yeni doğan döneminde bebeğiniz için; anne memesine uygun kiraz uçlu emzik olarak da adlandırılan ucu şiş yuvarlak, bebeğinizin dudağına gelen kısım daha ince ve yassı emzikleri tercih etmelisiniz. Damaksız emzikler anne memesine benzediği için 1 yaşın altındaki çocuklarda daha uygundur.
Philips Avent emzik çeşitlerinde ortodontik modeller ilk altı ay içinde bulunan bebeklerin kullanımına uygun olur. Philips Avent emzik çeşitlerinden ortodontik model damaklı yapısı ile bebeğin damağına tam oturarak kullanmaya olanak sağlar.
Seçim yaparken temel amacınız bebeğinizin diş ve damak gelişimini olumsuz etkilemeyecek bir ürün seçmek olmalıdır. Bu bakımdan, ortodontik yapıya sahip, doğal silikon bir emzik modeli tercih etmelisiniz. Ayrıca, satın almaya karar verdiğiniz emziğin ambalajında 'BPA free' ibaresinin olmasına mutlaka dikkat edin.
Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Özellikle, yeni diş çıkarma dönemindeki bebekler sürekli ısırma eğilimde olacağı için silikon emzik önerilir. uçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri