İngilizce adı: Calcium Pyrophosphate Deposition Disease=CPPD kısaltması sıklıkla kullanılır. Yalancı gut tanımı; hastalığın sadece bir formudur. Eklemlerde, kalsiyum tuzu kristallerinin (kalsiyum pirofosfat olarak bilinen) birikmesine bağlı, iltihabi bulgulara neden olan bir hastalıktır.
Eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ani ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eder. Genellikle ayak başparmağının eklem ağrısı ile karakterizedir. Gut hastalığında bacak eklemleri (ayak, ayak bileği ve diz) en çok etkilenen yerlerdir. Gut hastalığının atakları bir anda meydana gelebilir.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
GUT HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? Gut hastalığı yeterince tedavi edilmezse eklem hasarına, eklemde hareket kısıtlılıklarına ve deformasyonlara yol açar. Yüksek ürik asit seviyeleri; böbrekte ürik asit taşlarına ve böbrek yetmezliğine, kalp krizine ve inmeye neden olabilir.
Tekrarlayan akut gut hastalığı atakları eklemlerde kalıcı hasara neden olabilir. Eklem ağrısının yanında, inflamasyon, kızarıklık, ödem ve hareket problemi gibi belirtiler zaman içerisinde iyileşirken etkilenen bölgenin cildinde soyulma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Normalde ürik asit kanda çözülür ve böbreklerden idrarla atılır. Fakat bazı durumlarda ya vücut fazla miktarda ürik asit üretir ya da böbreklerden ürik asit atılımı azalır.
Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Bu eklemin dışında ayak sırtı, ayak bileği, diz eklemi, daha nadir olarak el parmakları, dirsek ve omuz ekleminde de görülebilmektedir. Gut atağı 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer veya tedaviyle düzelir. Ataklar arası dönemde genelde sorun olmaz. Bazen atak süresi 2-3 haftayı bulabilmektedir.
Kesin olarak gut hastalığı tanısı konulan kişilerde tedavi yöntemi akut dönemlerine göre değişmektedir. Yeni başlayan ataklar için öncelikle ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Akut dönemi geçtikten sonra ise gut hastalığı ilaçları kullanılır.
Gut hastalığı; kesin tedavisi olmayan bir romatizmal hastalıktır. Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır.
Bu hastalar için en iyi yöntem, doktorun eklem sıvısını boşaltması ve o eklem içine kortikosteroid enjekte etmesidir. Gelecekteki atakları engellemek için düşük dozda kolşisin (genellikle gut için kullanılır) kullanılabilir. Hidroksiklorakin veya düşük doz metotreksatın faydalı olabileceği düşünülüyor.
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Ürik asit, vücutta doğal olarak oluşan ve hücrelerin metabolizması sırasında ortaya çıkan bir atık maddedir. Genellikle böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.
Gut hastalığı şüphesinde, kemoterapi ve radyoterapi alan hastaların takibinde ve böbrek taşı oluşumlarıyla böbrek yetmezliği riski olan hastalarda ürik asit testiyle kanda biriken ürik asit seviyesi laboratuvar ortamında ölçülür.
Kandaki ürik asit miktarının artışından kaynaklanan ve tarihte kralların hastalığı veya zengin hastalığı olarak anılan Gut hastalığı, etkin bir şekilde tedavi edilmezse zamanla böbrek taşı ve böbrek yetmezliğine yol açabildiği gibi, kemiklerde, damarlarda ve eklemlerde büyük hasara neden olabilir.
Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
İleri gut: Gut hastalığı iyi tedavi edilmezse, ürat kristalleri cilt altında toplanarak tofüs denilen nodüllere neden olur. Bu nodüller sıklıkla el ve ayak parmakları, kulak sayvanı, dirsek, aşil tendonu ve ayak tabanında birikir.
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür? Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Genellikle 40 ila 65 yaş arasında ortaya çıkan gut hastalığı kadınlarda menopoz dönemi tamamlandıktan sonra görülmeye başlanır. 40 yaş altında gut hastalığı görülmesi, sadece dünyada birkaç vaka ile sınırlıdır.
Gut Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? Gut hastalığı, romatizmal bir hastalık olarak değerlendirilir ve bu sebeple bir romatoloji uzmanı tarafından izlenmesi önerilir.
Pürin içeriği yüksek gıdalardan kaçının.
Kırmızı et ve karaciğer, zengin deniz ürünleri, hamsi, sardalye, midye, deniztarağı, alabalık ve ton balığı gibi püriten değeri yüksek gıdaların kısıtlanması önemlidir. Az yağlı süt ürünleri, gut hastalığına yatkın kişiler için daha iyi bir protein tüketimi olabilir.
Yücetürk, "En çarpıcısı süt ve süt ürünlerine yönelik. Süt içmek, yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Yani bu ürünlerden kaçmak yerine tüketimini artırmakta yarar var.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler.
Hazırlanışı: Gut hastalığına limon iyi gelir mi diye merak ediyorsanız içinde limon da olan bu kürü deneyebilirsiniz. Gut hastalığından kurtulmanın yollarından biri de ürik asitleri temizleyen kür uygulamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri