PEKİŞTİREÇ NEDİR ? Pekiştirme istendik davranış değişikliğini gösteren bir bireye ödül vermek ya da hoşlandığı bir durumu elde etmesini sağlamak olarak tanımlanır.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Sembol pekiştireç / SP: (İstenen davranışın / hedef davranışın hemen arkasından verilir. Gerçek nesne: plastik para, yıldız, düğme, ataş, sembol: + işareti, delinmiş kart, puan, gülen yüz) Bir değeri yok / gerçek pekiştirece ulaşmak için bir araç / SP görülen, dokunulan, sayılan bir şey olmalıdır.
Yani bir davranışın sonunda ortama sokulan, ya da ortamdan kaldırılan uyarıcı, bu davranışın ileride yinelenme olasılığını arttırıyor ise, ortama sokulan ya da ortamdan kaldırılan uyarıcılara pekiştireç denir. Pekiştireç, deneysel psikolojide ve eğitimde çok sık kullanılan bir kavramdır.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar.
İlgili 24 soru bulundu
Bir kişinin ya da topluluğun bir davranışı alışkanlık haline getirmesi için verilen ödüllere ve cezalara pekiştireç denir. Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar.
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
Pekiştirme, öğrencinin başarı güdüsünü arttırmak için uygulanır. Örneğin otizmli bireylerde; taklit, oyun, sosyal becerilerini geliştirmek ve çeşitli problem davranışlarını azaltmak için kullanılır. Uygulamalı davranış analizi (ABA) davranışsal yöntem olarak da bilinmektedir.
Etkinlik pekiştireçleri çocukların yapmaktan hoşlandıkları etkinliklerin yapılmasını ya da yapılmasına izin verilmesini içermektedir. Etkinlik pekiştireçleri, futbol oynama, sinemaya gitme, bilgisayarda oyun oynama, film izleme gibi etkinliklerden oluşmaktadır.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
Pekiştireçler bir koz ya da bir rüşvet değildir. Bu nedenle pekiştireçleri kullanırken tutarlı olunmalıdır.
ödül kalkınca sönme meydana gelir. sönmeyi geciktirmek için pekiştireç tarifeleri kullanılır. devamlı pekiştirme: en geçici öğrenme şeklidir. ödülün kesildiği daha çabuk farkedilir ve davranıştan çabuk vazgeçilir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Öğrenilmemiş Pekiştireçler (Birincil Pekiştireçler)
Doğal yaşamın sürmesi için gerekli olan ve birey için biyolojik önem taşıyan uyaranlardır. Bu nedenle bu uyaranlara; doğal, koşulsuz, öğrenilmemiş pekiştireçler denir.
Ünsüz ile başlayan kelimenin başındaki ünsüz, hemen sonrasındaki ünlüyle birlikte alınır ve arkasına m, p, r, s ünsüzlerinden biri getirilerek oluşturulan pekiştirme hecesi, kelimenin başına eklenir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Pekiştirme cümledeki anlamı vurgulamak için kullanılan ve genellikle tekrardan oluşan kelimelerdir. Bu kelimeler isimlerin önüne getirildiğinde sıfat olarak kullanılır. İsmin şekline, rengine ya da temel özelliklerine dair bilgi veren pekiştirmeler, niteleme sıfatıdır.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Sosyal pekiştireçler şu başlıklar altında toplanabilir: sözsüz ifadeler (alkışlama, göz kırpma vb.), bedensel iletişim (saçını okşama, çak yapma vb.), sosyal ortamlarda yakınlık (yanına oturma, bir yerlere beraber gitme vb.), ayrıcalık tanıma (ev içinde bir şeyi yapmasına izin verme) ve övgü sözcükleri (aferin, ...
Bir başka tanıma göre; pekiştireç, Organizmanın yaptığı davranışı izleyen ve organizma için hoşa giden, olumlu bir durum yaratıyorsa, o davranışın (edimin) ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcıya denir (Erden Ve Akman, 1995:128; Ankay, 1997:154-157; Aydın, 2001: 200; Bacanlı, Tarihsiz:128).
Olumlu Pekiştireçler: Ortaya konulduğunda belirli bir davranışın yapılma olasılığını arttıran uyarıcılardır. Deney faresi manivelaya her bastığında kabında yiyecek buluyorsa yiyecek fare için olumlu pekiştireçtir (Bacanlı, 2005).
Bir insan veya organizmaya verilen uyarıcı davranışın ilerde yapılmasını sağlıyorsa pekiştireç; eğer uyarıcı davranışı azaltıyor veya tama- men ortadan kaldırıyorsa cezadır (Sönmez, 2011: 265; Fidan, 2012: 39; Tekin iftar, 2011: 178).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri