Yalancı tahıllar, tahıl gevreği olarak tüketilen, ancak çimlerde yetişmeyen tohumlardır. Diğer yaygın olan bu tip tahıllar, kinoa ve amaranttır. İsmine rağmen, karabuğday buğday ile ilişkili değildir ve bu nedenle de glutensizdir. Karabuğday kabuğu çıkarılmış tane, un ve erişte şeklinde işlenir.
Tahıl çeşitleri tek çenekli bitkiler sınıfında bulunmakta tahıl benzeri ürünler ise çift çenekli bitkiler sınıfında yer almakta ve tahıl gibi nişasta bakımından zengin olmalarından dolayı pseudo-tahıl olarak isimlendirilmektedirler. Pseudo-tahıllara teff, chia, kinoa, amarant ve karabuğday örnek verilebilir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Glutensiz tahıllar nelerdir? Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var. Bunlara pseudograin (yalancı tahıl) de deniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Kesinlikle tahıl değildirler. Listelerde tahıl olarak geçmektedir! Son derece yanlış bilgilerdir, bir an önce bu bilgilerin düzeltilerek, halka doğru bilgi verilmelidir!
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Glutensiz tahıllar, doğal olarak genetiğinde gluten bulunmayan tahıllara denir. Bu tahıllar yapısında gluten bulunmadığından çölyak hastaları, gluten intoleransına sahip bireyler veya glutensiz diyet uygulamak isteyenlerce rahatlıkla tüketilebilirler.
Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir.
Rafine tahıllar ise yararlı içeriğini kaybetmiş tahıllar olarak nitelendirilebilir. Tam tahıllara örnek olarak kepekli un, esmer pirinç, çavdar, bulgur ve yulaf ezmesi örnek olarak verilebilirken, rafine tahıllara örnek olarak ise beyaz ekmek, beyaz un ve pirinç verilebilir.
Kepekli tahılların bazı örnekleri karabuğday, bulgur, darı, kinoa, yulaf ezmesi, kahverengi veya yabani pirinç, kepekli arpa, tam çavdar ve tam buğdaydır. * Rafine edilmiş tahıllar, kepeği ve tohumu tahıldan çıkarmak için öğütülmüştür.
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Patates, pirinç, mısır, balkabağı, muz, fasulye, bezelye, mercimek ve diğer pek çok karbonhidratta gluten yoktur.
Gluten içermeyen ürünler arasında mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates, nişasta, soya fasülyesi, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, klasik peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu, yağ, bal, reçel, her türlü bakliyat ve bakliyat . ...
Pirinç, doğal hali ile glutensiz tahıl çeşitlerinden biridir. Bu nedenle çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem. *Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Ancak yulaf tüketimi bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilmektedir. Bunun haricinde avenin duyarlılığı söz konusu olan kişilerin yulaf tüketiminden kaçınmasının gerekliliği söz konusudur. Bunun en önemli sebebi ise bu kişilerde yulaf tüketiminin, sindirim sistemi sağlık problemlerine neden açması olmaktadır.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
Yabanıl yulaflardan türeyerek günümüze ulaşmış olan kültür yulafları içinde en çok yetiştirileni hiç kuşkusuz Avena sativa türüdür. Bugün yulaf, arpa ve çavdardan daha büyük miktarlarda üretilen bir tahıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri