Kişiler kolay unuttuklarını, planlama yapamadıklarını dile getirirler. Özellikle yaşlılarda bu durum bunama ile karışabilir. O nedenle depresyona yalancı bunama (psödodemans) ismi de verilir. Kişilerde özellikle unutkanlık şikayeti ön plandaysa depresyon ayırıcı tanısı değerlendirilmelidir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
İlgili 29 soru bulundu
Hastalığın en önemli ve ilk belirtisi unutkanlıktır. Alzheimer hastası olan kişi yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları hatırlamakta güçlük çeker. Zaman geçtikte kişi daha fazla unutmaya başlar.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Demans, birden fazla hastalığı içerisinde barındıran bir dizi hastalık terimidir. Alzheimer hastalığı ise demansa neden olan bir dizi hastalıktan sadece birisidir. Yani bu iki terim arasındaki en büyük fark; demansın Alzheimer hastalığını da kapsayan hastalıklar dizisi olmasıdır.
MR (Manyetik Rezonans) Görüntüleme: MRG, Alzheimer hastalığının teşhisinde ve izlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir inceleme yöntemidir. Ancak bahsettiğimiz normal MR görüntülemeden çok daha farklı bir inceleme. Biliyorsunuz demans hastalasrında beyinde belli bölgelerde atrofş dediğimiz küçülme oluyor.
Demans hastası ilk zamanlarda unutkanlıklarından utanma, kendi kusurlarını kapama eğiliminde oldukları için yakınları tarafından ancak iyi bir gözlemle fark edilebilirler. İlk olarak genelde isimleri unutma, kişileri karıştırma ve yakın hafıza ile ilgili bilgileri kaybetme ve kaydetme kusurları ortaya çıkar.
Hafif Evre Demans: Demans hastaları hafif evredeyken kendi başlarına yaşayabilir, günlük işlerini tek başına halledebilir. Bu evredeki hastalarda yakın döneme ait hafıza kayıpları görülebilir. Hastaların ruh halinde depresyon ve öfke fark edilebilir.
Demans Kimlerde Görülür, Kimler Risk Altındadır? Ailede demansı olan birey olması; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı gibi risk faktörlerinin olması; kafa travması öyküsü; sosyal izolasyon; düşük eğitim seviyesi; en önemlisi de ileri yaş (>80) demans için risk faktörleridir.
Demansın ileri evresi: Başkalarına bağımlılık, idrar ya da gaita kontrolünde kayıp, hareket bozuklukları, düşme, yavaş yürüme, konuşamama, yatağa bağımlılık, öz bakımın yapılamaması, saldırganlık, çok yakınların bile tanımaması görülür.
Bunama, bilişsel yetilerde ilerleyici bir bozulmayı ifade eden bir durumdur. Bunamaya sahip bireylerde hafıza kaybı, düşünce bozuklukları ve günlük işlevlerin zorluğu gibi belirtiler görülebilir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
Teste hasta kişiden saat çizmesi istenir ve yapılan hatalara, çizilmeyen saat formlarına bakılır. Kişi saati çizerken hem görsel algıdan hem de dikkat bileşenlerinden yararlanır. Demans testi içinde saat testinden yararlanılması çok yararlı olan bir yöntem olup, 1953'ten günümüze halen kullanılmaktadır.
Demans neden oluşur? Beyin, her biri farklı işlevlerden (örneğin hafıza, yargılama ve hareket) sorumlu olan birçok farklı bölgeye sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücreler zarar gördüğünde, o bölge normal işlevlerini yerine getiremez. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır.
Yaş: Yaşlandıkça, özellikle 65 yaşından sonra, risk artmaya başlar. Yine de demans yaşlanmanın normal bir getirisi değildir ve gençlerde de görülebilir. Soygeçmiş: Demansa sahip bir soygeçmiş sizi riskli kılar.
Özellikle yaşlı kişilerde görülen bu hastalık, engellilik ve bağımlılığın önemli sebeplerinden biridir. Özellikle, alzheimer hastalığı en sık görülen demans türüdür. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri olumsuz etkilemektedir ve belirtileri erken görebilmek tedavi için oldukça önemlidir.
Demansa sebep olan ilaçlar arasında arasında Benadryl, Dramamine, Advil PM ve Unison gibi oldukça yaygın kullanılan alerji ve uyku hapları da yer alıyor. Bu ilaçlar araştırmacıların demansla ilişkilendirdiği antikolinerjik etkiler taşıyor.
Demans hastalığının bu son evresinde kişi, iletişim kurma becerisini yitirir. Tamamen başkasına bağımlı olarak yaşar ve kendine bakamayacak hale gelir. Geç evrede demans hastalığına sahip kişinin aile dışında aynada kendisini de tanımadığı durumlar gözlenir.
Hastalık unutkanlıkla başlayabileceği gibi bazen de çabuk kızma, anlamsız öfke atakları, normale kıyasla belirgin bir durgunlaşma ve ilgisizlik hali gibi kişilik değişiklikleri ile kendini gösterebilir. Bu bulgulara hastanın muhakeme yeteneğinin ve algısının bozulması da eşlik eder.
Görsel tarama yöntemleri de Alzheimer'ın erken teşhisinde kullanılır. MR (Manyetik Rezonans) ve PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri beynin farklı bölgelerindeki değişiklikleri göstererek hastalığın izlenmesine olanak tanır.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri