Yalnızlık duygusu, istek dışı yalnız kalmak sonucunda ortaya çıkar. Yalnızlık çeken insan terk edilme, dışlanma, depresyon, güvensizlik, umutsuzluk, anlamsızlık, değersizlik ve kızgınlık duygularıyla doludur. Kendisinin hiç kimsenin sevgisini hak etmediğini düşünür, bu yüzden de sosyal hayatta zorluk çeker.
Otofobi veya yalnız kalma korkusu, kişinin yalnız kalma düşüncesi ve tecrübesi ile birlikte aşırı derecede endişeli hissetmesi ve bir anksiyete bozukluğudur. Yaşanan korkular fiziksel ve psikolojik belirtileri neden olur.
Ruhsal yalnızlık, insanın en temel psikolojik ihtiyaçlarından olan bağlanma, aidiyet, bağlılık, yakınlık ve birliktelik gibi hisleri kimseye karşı hissedememesidir. Yani bunları yaşamasını sağlayacak kimsesinin olmadığı hissine kapılması durumudur.
New York Stony Brook Üniversitesi'nden psikoloji ve psikiyatri profesörü Turhan Çanlı, yalnızlığın başta depresyon ve bilişsel gerileme gibi ruhsal sorunların yanında kanser, iltihaplı hastalıklar ve kalp sorunları gibi bedensel rahatsızlık riskini artırdığını söyledi.
Yalnız insanların ilişki kurmalarını engelleyen sebepler araştırılmıştır ve araştırma sonuçlarına göre yalnızlığa neden olan iki temel sebep bulunmuştur. Bunlardan biri olumsuz beklentiler diğeri ise sosyal beceri eksikliğidir.
İlgili 33 soru bulundu
Duygusal yalnızlık, fiziksel olarak yalnız olmamaya rağmen, içtenlik ve samimiyetin eksikliğinden dolayı kişinin yalnız hissetmesidir. Duygusal yalnızlık genellikle bir gruba değil, arkadaşa veya partnere yöneliktir. Duygusal yalnızlık, terk edilmişlik ve kaygı duygularını beraberinde getirir.
kimsenin olmamasıdır. Hele kalabalıklar içinde kendini yalnız hissedenler. Ruhunu tatmin edecek bir başka ruh bulamayanlar.
-Geçici Yalnızlık; belirli ve anlık yalnızlık duygusunu içerir. -Durumsal veya Geçiş Yalnızlığı; sosyal ilişkilerinden doyum sağlayan bir bireyin herhangi bir olumsuz durum yaşadığında ilişkilerinden doyum almamaya başlamasıdır.
Autofobi aynı zamanda monofobi, isolofobi veya eremofobi, olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisidir; bencil olma korkusu, veya yalnız kalma korkusudur. Hastaların fiziksel olarak hasta olmaları gerekmez, ama gözardı edildiklerini ya da sevilmediklerini düşünürler.
Sevilen, ihtiyaç duyulan bir kişi kaybedildiğinde, bir ayrılık söz konusu olduğunda oldukça üzüntü verici ve çaresiz hissettiren bir durumken, yaratıcılığı ve sakinleşmeyi, kendi başına kalmayı sağlaması nedeniyle de oldukça özgürlük içeren bir haldir. Dolayısıyla ne tümüyle pozitif ne de negatif bir durumdur.
"yalnızlığı seven kimse" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç hermit i. loner i.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
İçsel yalnızlık: etrafında ne kadar çok insan olsa da kendini yine de yalnız hissetme halidir.
Yalnızlık başlı başına depresyon anlamına gelmez. Fakat yalnızlığın geliştirdiği olumsuz duygular depresyona ilerleyecek sonuçlara yol açabilir. Yani depresyon temelde zihinsel ve psikolojik ölçekte yaşadığımız bir sağlık sorunu iken yalnızlık psikolojisi buna ön ayak olabilecek bir duygu halini alabilir.
Bu durum, sosyal etkileşimlerin azalması ve beyin aktivitesinin azalmasına bağlanabilir. Yalnızlık insanların beyninde küçülmeyede neden olabilmektedir. Stres ve Anksiyete: Yalnızlık, insanlarda stres düzeyinin artmasına ve anksiyete bozukluklarının gelişme riskinin yükselmesine neden olabilir.
Yalnızlık veya yalnız kalma, bir insanın boşluk duygusuyla karışık kendini dünyadan kopmuş hissetme duygusudur. Yalnızlık, arkadaş eksikliğinden veya başkalarıyla birlikte olma arzusundan daha da öteye giden bir duygudur. Yalnızlık çeken insan kendisini toplumdan kopmuş hissedebilir.
Yalnızlık Allaha Mahsustur, insanların evrende tek başına yaşayamayacaklarını, bir başkasına mutlaka ihtiyaç duyacağını, tek olmanın sadece Allah'a ait olduğunu anlatan bir atasözüdür.
Yalnızlık yaşantısı son derece öznel (sübjektif) bir yaşantıdır. Kişi, yalnız olabilir, ancak yalnızlık çekmeyebilir; diğer insanlarla bir arada olabilir, ancak çok büyük bir yalnızlık algısı içinde olabilir. Yalnızlığın tersi, birlikte ya da bir arada olmak değil, yakınlık duymaktır.
Entelektüel Yalnızlık
Sizin için önemli ve ilginiz olan şeyleri diğer insanlarla tartışamama durumudur. Entelektüel anlamda olmak kaydıyla, duygusal yalnızlığa benzer şekilde anlayış eksikliğinden de kaynaklanabilir.
Yalnızlık, insanların hayatında doğal olarak ortaya çıkan bir durumdur ve herkesin zaman zaman yalnız hissetmesi normaldir. Ancak, uzun süreli Yalnızlık duygusu, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir.
Varoluşsal yalnızlık, yalnızlığın temel bir biçimi olarak nitelendirilir. O, sosyal ve duygusal yalnızlıktan farklıdır. Varoluşsal yalnızlık, insan varoluşunun doğasındadır. Varoluşsal yalnızlık, varoluşun doğası ile ilgili daha geniş bir ayrımın ve özellikle yaşamdaki anlam eksikliğinin bir sonucudur.
Tek başına olmak kavramı genel olarak yalnızlık gibi hoş olmayan duygu durumlarını tanımlamak yerine kendi kendine olma halini tanımlamak için kullanılmaktadır. Tek başına olmak kişinin kendi iç dünyasını keşfetmesini sağlayan bir yaşantı biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri