Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı laparoskopik cerrahi tekniği ile yapılır. Laparoskopik cerrahi, hastada kesi yapılmadan gerçekleştirilen cerrahi işlemdir. Kistler hastanın batın bölgesine yapılan küçük kesilerden bazı araçlar ile girilerek çıkartılır. Böylece ameliyat çok daha az risk içerir.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı kanser şüphesi bulunmayan hastalarda tercih edilir. Kapalı ameliyat sırasında yumurtalıklarda her hangi bir zarar söz konusu olmaz.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yumurtalık Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur? Yumurtalık kistlerinin iyi huylu olanlarında kendiliğinden geçme görülmektedir. Ancak nadiren de olsa kanama meydana gelebilmekte ve istenmeyen sonuçlar olabilmektedir.
Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adete 5 mm'lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Laparoskopik Yumurtalık Kisti ameliyatı
Laparoskopik yumurta kisti ameliyatı sırasında hasta uyutulur ve batın bölgesinden kesiler açılır. Hastanın karın bölgesi gaz ile şişirilir. Kesilerden laparoskop ve gerekli ise diğer araçlar yerleştirirlir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlara göre nispeten kolay bir işlemdir. Ancak hastaya özgü durumlar ameliyatı zorlaştırabilir.
Karın içi yapışıklıkların olduğu, komplike ya da yumurtalığın alınması gereken ameliyatlardan sonra ağrı şikayeti daha fazla olabilir. Açık yani laparatomiyle yapılan ameliyatlardan sonra hastanede kalış süresi daha uzun, ağrı şikayeti daha fazla olur.
Yumurtalık kistlerinin çoğu 'skleroterapi' yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Skleroterapi yönteminde, önce ultrason rehberliğinde cilt uyuşturularak bir iğne ile kiste girilir ve kist sıvısı enjektörle dışarı alınır.
Genellikle patlayan ya da yırtılan kistler daha büyük boyutlu kistlerdir. Küçük kistler de ise patlama ya da yırtılma oranı büyük kistlere göre çok daha düşüktür. Patlama ya da yırtılma durumlarında klinik tablonun durumuna göre cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Birçok yumurtalık kisti şikayet oluşturmaz ve tedavi gerektirmez. Folikül kistleri, gebelik döneminde oluşan kistler ve fonksiyon kistler kendiliğinden yok olacağından tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çikolata kistleri gibi agresif seyreden kistler ve kötü huylu tümörler ise tedavi gerektirir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri