[1] herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatır.
Kişilerin değer ve kıymetini bilen kimseler onların en yakın çevresinde bulunan kişiler olmaktadır. Çünkü insanları en iyi tanıyanlar çevresindekiler olmaktadır. Bu atasözünün bir diğer anlamı ise bir hareket doğru yerde ve doğru zamanda yapıldığı zaman değer kazanır olmaktadır.
Taş Yerinde Ağırdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin değerini en iyi bilenler, kendi çevresinde bulunanlardır.
Bilinmedik bir ortamlarda, tanımadık insanların arasında bulunanların gerçek değeri anlaşılmaz. Zira ait olduğu yerde; tüm meziyetlerini, kişisel özelliklerini, gücünü ve bilgisini insanlara göstermiş ve kendisini onlara kabul ettirmiştir.
Türk Dil Kurumu'na göre `ağırbaşlı ve konuştuğu dinlenilen kişiler, toplum içinde saygınlık ve ayrıcalık kazanırlar. Bu özellikleri sayesinde, hiç kimsenin onlara birşey söylemeye , onları yıpratmaya gücü yetmez` anlamında kullanılan bir atasözüdür.
İlgili 28 soru bulundu
*Ağır taşı ne yel alır ne sel alır, hafif taşa herkes kıçını siler. *İtle harara (çuvala) girilmez (Edepsiz ve saldırgan kimse ile bir konu üzerinde karşılaşmak ve kavgaya tutuşmak doğru değildir).
Doğrulanmış Cevap
"Taş yerinde ağırdır" Atasözünün anlamı; birinin değeri o çevrede, o bölgede bilinir anlamına gelir. Birlik ve beraberlik anlamına gelmez.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aslında küçümsemek anlamı daha baskın gelen ummadığın taş baş yarar atasözünde, elinden hiç bir şey gelmez sandığımız kişilerin büyük işler başarması durumu anlatılmak istenmiştir. Böyle durumlarda gerçekleşen şaşkınlığın en iyi ifadesidir bu atasözümüz.
[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
Atasözleri bir toplumun ortak kullandığı kalıplaşmış sözlerdir. Bu nedenle herhangi bir kimse, atasözlerindeki sözcükleri ya da sözcüklerin sırasını değiştiremez. Örneğin "Dikensiz gül olmaz." atasözü "Gül dikensiz olmaz." şeklinde söylenemez. Bu tümcedeki 'kaz' sözcüğü yerine 'ördek' veya 'horoz' denmez.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Armut dalının dibine düşer - Vikisözlük.
Atasözleri her toplumda olduğu gibi Türk kültürel yapısının da en önemli parçalarındandır. Bugüne kadar aldatmak, yalan söylemek, iyilik yapmak, düşmanlık etmek gibi pek çok konuda söylenmiş atasözleri vardır ve atasözleri sayısı bilinemeyecek kadar çoktur. İşte bu atasözlerinden biri de taş yerinde ağırdır atasözüdür.
Yuvarlanan taş yosun tutmaz atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Durmadan iş ve yer değiştiren kişi eşya alamaz. Yani dünyalık edilemez' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda sürekli çalışan ve başarı gösteren kişiler, beyni zayıflamaz ve sağlıklı kalır.
Ummadığın taş baş yarar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - Küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir.
Ağaç Yaprağıyla Gürler Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İnsanlar bir konu ile ilgili mutsuz olurlarsa onu seven kişiler de mutsuz olur. Eğer bir konu ile ilgili sevinirlerse o zaman çevresinde onu seven insanlarda sevinir. Bu durum ağaç yaprağıyla gürler atasözü ile ifade edilmektedir.
[1] Bir gencin yetişip olgunlaşması, çevresinde yetişmiş, olgunlaşmış kişiler bulunmasıyla,onların koruyup eğitmesiyle gerçekleşir.
MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştırılır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Yerle bir etmek. Sağlam hiçbir yapı bırakmadan ortalığı harabeye çevirmek.
Üzümünü ye bağını sorma atasözü Türkçe içerisinde en yaygın kullanılan ve değerli atasözleri içerisinde gelmektedir. Anlamı ise bazen birtakım ürünlerden ya da nimetlerden sorgulamadan yararlanmak gerekir. Bunu her zaman araştırmak ve öğrenmeye çalışmak iyi değildir.
Taş yerinde ağırdır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatan bir söz.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri