Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Sarı kantaron yağı elde etmek için birkaç yöntem kullanılmaktadır. En yaygın olan yöntem şu şekildedir. 100 gr taze ya da kuru kantaron çiçeği hafifçe ezilerek 250 gr zeytinyağı olan cam bir kavanoza eklenir. Bu karışım 30 gün boyunca ara sıra çalkalanarak güneşte bırakılır.30 gün sonunda süzülür.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Yayladan toplanan kantaron otları özenle yıkanıp temizlenip kuruduktan sonra zeytinyağı ile cam kavanozları doldurulur, bir kısmı gölgede bir kısmı güneşte dinlenmeye bırakılır. ✿ Hiçbir şekilde koruyucu ve katkı maddesi içermez.
İlgili 21 soru bulundu
Maserasyon yöntemiyle elde edilen bitkinin toprak üstü kısımları topraktan 5 cm üzeri olacak şekilde toplanır. 2-3 cm uzunluklara parçalanarak saf zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulup (1:5 oranında) 4-6 hafta arasında belirli aralıklarla çalkalanarak güneş ışığı altında bekletilir.
Hazırlanan kantaron yağının güneş ışığında ya da karanlık ortamda muhafaza edilmesi öneriliyor. Bekleme süresinde çiçeklerin özü yağa geçerek rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak. Yağ bu hale geldiğinde artık kullanıma hazırdır. Kantaron yağını süzüp bir şişeye boşaltın ve karanlık bir yere alın.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz.
Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
Sarı kantaron, doğal olarak ülkemizde yetişmekte ve bu türler yönünden önemli bir merkez olan ülkemizde mevcut 96 türün 46'sı en- demiktir.
Güneş Lekeleri Üzerinde Etkilidir
Kantaron yağı güneş lekeleri konusunda yüzleri gülümseten çözümler sunuyor. Bu yağ, güneş sebebiyle oluşan lekelere ve kızarıklıklara oldukça iyi geliyor.
Dolayısıyla sarı kantaron yağının vajinal enfeksiyonların tedavisinde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söylemek mümkündür.
Kantaron yağı yapmak için bitkilerin bir cam kavanoza doldurulmuş zeytinyağının içerisine bol miktarda ilave edilmesi gerekiyor. Sonrasında sıra, bu karışımı gün ışığı alan bir alanda ağzı kapalı olarak iki ila dört hafta kadar bekletmeye geliyor.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin. Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Saç Bakımı İçin Kullanım Şekli
Saç uçlarına ve saç diplerine yedirilerek saça eşit bir şekilde dağıtılır. Saça uygulanan kantaron yağı bir saat bekletilir. Bu sürenin sonunca saçlar şampuanla yıkanarak iyice durulanır.
Yüzyıllardan beri şifalı etkileri ile göz dolduran sarı kantaron birçok hastalığın tedavisinde vücudu destekler. Sarı kantaron cinsel isteksizlik konusunda etkindir ve isteksizlik sorunu için sarı kantaron çayı tüketilmesi önerilir.
Kantaron bitkisinden elde edilen yağların en önemli özellikleri hücre yenilenmesini desteklemesi ve süreci hızlandırmasıdır. Bu etki sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir. Kırışıklıkları önler, var olan kırışıklıkların görünümünün azalmasına yardımcı olur.
Kantaron ile karıştırılan zeytinyağının farklı bir özelliğe büründüğünü ifade eden Satıl, bu yağın artık sade zeytinyağı gibi olmadığını ve kesinlikle güneş kremi yerine kullanılmaması gerektiğini kaydetti, "Kantaron yağının güneş yağı olarak kullanılmasına dair bir yanlış uygulama var. Bu çok tehlikeli.
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri