İlimizi risk altında bulunduran en büyük doğal afet, bilindiği üzere depremlerdir. 2019 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğinde de görüldüğü üzere, İlimiz birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Yalova da Marmara Bölgesi'nde yer aldığından ve bu bölge aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğundan deprem riski taşımaktadır. Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın önemli bir parçasını oluşturur. Bu fay hattı, düzenli aralıklarla büyük depremlere yol açabilecek gerilim birikimi gösterir.
“Bir bölgede geçmişte deprem olmuşsa, gelecekte de aynı büyüklükte depremler olabilir. Böyle bir deprem, tüm Marmara çevresini etkiler. Biz, İstanbul depremi gözüyle bakıyoruz çünkü en kalabalık yer İstanbul ama aynı şekilde Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Çanakkale'yi etkileyecek bir deprem olur.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) son depremler listesine göre Marmara Denizi - Yalova'da saat 18:29'da 3.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Prof. Dr. Barış şunları söyledi: "Bu bir öncü deprem değildir.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Yalova'da saat 22.23'te 3,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin, 7,4 km kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.
2019 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğinde de görüldüğü üzere, İlimiz birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Bu deprem en fazla da Yalova'yı etkileyecek. O fay hattı Yalova'ya, İstanbul'a olduğundan daha yakın noktada.” Vali Muammer Erol, beklenen Marmara Depremi'nde Yalova'nın ciddi anlamda etkileneceğini söyledi.
Arka plan. 17 Ağustos 1999 sabahının erken saatlerinde, 7.4 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Yalova, Kocaeli ve İstanbul illerini büyük ölçüde etkileyerek yaklaşık 18.000 kişinin ölümüne neden oldu.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Doğu Marmara dediğimiz Körfez'de 1999'da fay kırılmış, Çınarcık çukurunun güneyindeki Yalova Çınarcık 1894'te kırılmış, Buna karşılık güneybatıya giden kesim Armutlu yarımadasını çevreleyen Esenköy İmralı fayı 17 Ağustos sonrası Kuzey Anadolu fayının devam eden koludur.
Yalova depreminden hiç etkilenmeyen bir ilçedir Armutlu. İlçemiz zemini sağlam bir yer olmakla beraber, Yalova depreminden eski yapılar dahi yıkılmamış olup depremden etkilenmemiştir. Hala ilçemizde 3040 yıllık yapılar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ercan, “Kuzey Marmara'da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya'nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi 45 saniye sürdü. Büyük yıkım getiren depremde binlerce kişi hayatını kaybetti. Türkiye korkuyla yaşadığı 45 saniyeyi unutmadı. Yaşanan acılar, kaybedilen canlar yüreklerden silinmedi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 17 Ağustos 1999 saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
Öncü Deprem Nasıl Anlaşılır? Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Son dakika: Marmara Denizi açıklarında korkutan deprem! Kandilli Rasathanesi'nin açıkladığı bilgiye göre, Yalova'nın Çınarcık ilçesi açıklarında 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı 22.38'de gerçekleşirken çevre illerden de depremi hissedenler oldu.
"İstanbul'u tetiklemez"
İstanbul depremi ile bir alakası yok. İstanbul depremini de tetiklemez.
kuzeyinde deniz tarafında Kuzey Anadolu Fay Hattının. Çınarcık segmentini (kırmızı çizgi), Termal ve Yalova. Merkez'de kırmızı çizgiler ile Orhangazi fayını, daha. doğuda ise Altınova fayını görebilirsiniz.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Yapılan açıklamada depremin seviyesinin dördüncü seviye olarak belirlendiği aktarıldı. DÖRDÜNCÜ SEVİYE ALARM NEDİR? Dördüncü seviye alarm, acil durumlar ve ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalınan durumlarda zikredilen bir alarm türüdür. Acil müdahale gerektiğini bildirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri