Yalova'ya özgü yemekler arasında yumurta dolması, Yalova sütlüsü, Yalova köftesi, böğür, tavuklu mantı, milföylü Yalova kebabı, yaprak pidesi, Termal çorbası, Termal tatlısı, Termal sarma, ıspanaklı Yalova böreği, ekşili köfteli bamya yemeği, kaçamak, cennet küngü gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
Günlerce, haftalarca gezebileceğiniz Gemlik ilçesi, Bursa'nın önemli turistik kentlerinden biridir. Gemlik'te gezilecek başlıca yerler; Gemlik Kaplıcası, Narlı Köyü, Büyük Kumla, Küçük Kumla, Gemlik Bölge Parkı ve Aytepe Seyir Alanı olarak sıralanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Gemlik'te nerede denize girilir? Gemsaz, Büyükkumla, Kurşunlu ve Kumsaz, Küçük Kumla sahilinde denize girebilirsin.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Çankırı Şabanözü Cızlaması 19.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.
Özellikle el yapımı sabun çiçekleri, dokuma halı, iğne oyaları, çini işlemeleri hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde yer alan hediyelik eşya dükkânlarından alışveriş yapabilir, semt pazarlarını gezebilir ve sevdiklerinize farklı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Yalova deyince akla ilk kaplıcaları gelir. Bu, boşuna değildir. Yalova'daki kaplıcaların suları o kadar şifalıdır ki, burada kısa süre içinde baştan aşağı yenilenmek mümkün. Şehir merkezine yalnızca 12 km mesafede bulunan kaplıcalara, baştan sona kadar size eşlik edecek olan çınar ağaçlarının gölgesinde gideceksiniz.
Merkez ilçe, Yalova'nın yaklaşık 149.330 nüfuslu bir ilçesidir. Yalova merkez ilçe; doğuda Çiftlikköy ve batıda Termal ilçeleri, güneyde de Bursa'nın Gemlik ve Orhangazi ilçeleriyle komşudur. Yalova Merkez ilçesi, hem tarihi ve hem de doğal güzellik alanları bakımından görülmeye değer yerlerden biridir.
Yalova'nın ilk patentli tatlısı olan bu lezzet turizm açısından da önem arz etmektedir. Yalova'nın Türkiyeye açılan lezzeti olan Yalova Sütlüsü geleneksel lezzetlere yeni bir dokunuş ile Türk mutfağınına yeni bir lezzet sunmanın adıdır.
Sağlık meyvesi olarak da adlandırılan "Aronya" meyve kalitesi ve içerdiği antioksidan özellikleri bakımından farklı bir özellik kazanması bakımından yoğun olarak üretildiği Yalova ile özdeşleşerek "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
Tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile Yalova'nın en popüler ilçeleri arasındadır. Çınarcık gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Delmece Yaylası, Dipsiz Göl, Karlık Yaylası, Çaldere Şelalesi, Kent Ormanı, Tarihi Kilise ve Çınarcık Merkez Camisi'dir.
Akıtma, krep ve cızlama olarak bilinen bu kahvaltılık türü, tuzsuz olarak hatta şekerli olarak da yapılabilir. Tatlı olanı, meyveler ve çikolata sosu ile tüketilebilir. Akıtma, krep ve cızlama olarak bilinen bu kahvaltılık türü, tuzsuz olarak hatta şekerli olarak da yapılabilir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Cizleme, mayalı ve mayasız iki şekilde de yapılabilen krep benzeri bir hamur işidir.
Sapanca Gölü çevresinde bulabileceğiniz lezzetler ise İncir Uyutması, Pazı Tavası, Kiremitte Alabalık, Muhlama, Karadeniz Pidesi, Islama Köftedir. Sapanca Gölü çevresinden sevdiklerinize kilim, hasır ve çömlek alarak onları sevindirebilirsiniz. Sapanca Gölü'ne özel aracınızla ya da otobüsle ulaşmanız mümkündür.
Eğer Sapanca'nın neyi meşhur merak ediyorsanız, onu da şu şekilde cevaplayalım; Sapanca'nın meşhur yemekleri ve yiyecekleri arasında kiremitte, tavada ya da ızgarada balık, mısır ekmeği, cevizli fasulye, pekmezli lokum, diken ucu, ıslama köfte, yoğurtlu yeşil erik, taze fasulye turşusu, mantarlı pide ve yeşil fasulye ...
Türkiye'nin farklı yörelerinde yapılan bir tatlı olan incir uyutması, Sakarya'da incir uyuşturması ismiyle anılır. Kentin yöresel lezzetlerinden biri olan incir uyuşturması az malzemeyle yapılan ve kolaylıkla hazırlanabilecek bir tatlıdır.
Bursa'ya en yakın denizler Karacabey ve Mudanya ilçelerinde bulunmaktadır. Bunun yanında Gemlik ilçesinde de çok doğal göller bulunmaktadır. Bursa'ya yakın plajlar arasında ise Eğerce ve Esence plajları ilk sıralarda gelmektedir.
Marmara Denizi'nin güneyinde yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan Bursa'da; Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır.
Kentpark içinde açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye'de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları bulunmaktadır. Eskişehir, Kentpark projesi ile Türkiye'nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri