Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Yapıların iç ve dış etkilerden korunabilmesi ancak yalıtımla mümkün olabilmektedir.
Bir diğer deyişle izolasyon, dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak yapıların iç ve dış etkenlerden korunmasını sağlar. Yalıtım sayesinde binanın su ve ısı geçişi kontrol altına alınarak uzun ömürlü olması amaçlanır.
Isı yalıtımının en fazla kullanıldığı sektör konut sektörüdür. Yaşam alanı olarak kullanılan apartmanlar haricinde hastaneler, okullar, devlet kurumları, ofisler, fabrikalar gibi farklı işlevlere sahip yerlerde de konforlu alanlar yaratmak için ısı yalıtımı uygulanır.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Isı yalıtım, özellikle binalarda çok tercih edilen bir yalıtım türüdür. Tesisatlarda, camlarda, bina dış duvarlarında, çatılarda, döşemelerde ve doğramalarda ısı yalıtımı tercih edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Isı yalıtımı, sıcaklık gradyanı içinden olan ısı akışının düşürülerek, sıcaklık gradyeninin korunması. Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur.
Isı yalıtımı, farklı dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak yapılabilir. En yaygın kullanılan ısı yalıtım malzemeleri arasında cam yünü, taş yünü, poliüretan köpüğü, EPS (genleştirilmiş polistren), XPS (ekstrüde polistren) ve çevre dostu malzemeler yer alır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Binaların inşaat aşamasında iç duvar ile dış cephe arasındaki ısı iletiminin dengede tutulması su ve nem gibi olumsuz durumlara karşı bina malzemelerinin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Yalıtım aynı zamanda nem ve su ile bağlantılı olarak üreyen bakteri ve haşerelerin oluşmalarını önlemektedir.
İzolasyonun bir diğer adı ise tecrit olarak bilinir. Yapıların özellikle içlerinden dışarıya veya dışlarından içeriye doğru gerçekleşen kayıpları engellemek için yaygın olarak kullanılan bir bariyer işlemidir. İzolasyon sayesinde ses, ısı, yangın, tesisat ve su sorunları artık bir sorun olmaktan çıkar.
Isı yalıtımının amacı, bina içi ve dışı arasındaki ısı transferini en aza indirmektir. Isı yalıtımı nerelere yapılır? dediğimizde verilecek cevap ısı yalıtımı binaların çatı ve duvarlarına, kolon ve kirişlerine, tesisatlarına, binanın garaj ya da deposuna, soğuk hava deposuna denk gelen kısımlarına mantolama uygulanır.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler
Ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri genellikle şunlardır: Cam yünü, plastik köpük (polistren, poliüretan, vb.) perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb.
Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır, Binanın onarım masraflarını azaltır, Binanın dış cephesini güzelleştirir, Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Yapının dayanıklılığını sağlayarak ömrünü uzatır. Binanın onarım masraflarını azaltır. Binanın dış cephesini güzelleştirir. Atmosfere giden karbondioksit miktarını azaltarak, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan isleme “ısı yalıtımı” olarak tanımlayabiliriz. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçisini azaltmak için uygulanır.
Uygun olmayan ısı izolasyonu birçok zararlı sonuca yol açabilir. Yüzeylerdeki yoğuşma, küf ve nem gibi sorunları beraberinde getirir. Ayrıca, su sızıntılarına da yol açarak yapıların hasar görmesine sebep olabilir. Yanlış ısı izolasyonu kullanmanın bir diğer zararı da enerji verimliliğinin düşmesidir.
Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin bazı özelliklere sahip olması gerekir: Isı yalıtım malzemeleri nem tutmayan, küf barındırmayan bir yapıda olmalıdır. Küf ve nem insan sağlığını tehdit eder. Yüksek verim alınan ısı yalıtım malzemeleri, düşük ısı iletim katsayısına ve yüksek ısıl kapasite değerine sahiptir.
Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür. Kışın içeriden sıcak hava dışarıya doğru hareket eder ve bu iç ortamı soğuk yapar.
Isı yalıtımı, yapıların duvarları, çatıları, zeminleri ve pencereleri gibi farklı bölgelerine uygulanabilir. Birçok farklı malzeme ve teknik kullanılarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Bunlar arasında mineral yün, polistiren köpük, cam elyaf, selüloz yalıtımı ve mantolama gibi malzemeler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri