Yamuğun alanını bulmak için yapılması gereken: alt taban uzunluğu ile üst taban uzunluğunu toplamak ve yükseklikle çarparak ve 2'ye bölmek olmaktadır.
Bir yamuğun alanı A=(a+b)/2 x h formülüyle bulunur. Yamukların alanını bulmak için bu formülü nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?
Yamuğun alanı için genel formül şu şekildedir, ((Alt taban + Üst taban)/2).Yükseklik.
Yamuğun alanı ise alt taban ile üst taban toplamının, yükseklik ile çarpımının yarısı şekilde hesaplanır.
Yamuğun Çevresi Nasıl Hesaplanır? Yamuğun Çevresini Hesaplama Formülü Nedir? a ve b paralel kenarlar ve c ve d yanal kenarlar olmak üzere; Çevre = a+b+c+d formülüyle hesaplanır.
İlgili 20 soru bulundu
Yani genişlik ile yüksekliğin çarpımıdır. A= G x Y şeklinde hesaplanır.
Bu da şöyle formüle edilir 2 x 180 = 360. Bunun anlamı bir yamuğun iç açıları toplamının 360 derece olduğudur. Yamukta karşı durumlu açıların toplamı 180 derecedir. Yamuğun tüm açılarının toplamı ise 360 derecedir.
Yamuk, ikizkenar olma koşullarını taşıdığı taktirde alanı şu şekilde hesaplanır: Yükseklik, alt taban ve üst tabanın toplamı ile çarpılır. Ortaya çıkan sonuç ikiye bölünür. Böylece ikizkenar yamuğun alanı hesaplanmış olmaktadır.
Yamuk, yalnızca iki kenarı paralel olan dörtgendir ve paralel kenarlarının uzunlukları her zaman birbirinden farklıdır. Paralel olmayan diğer iki kenarının ise uzunlukları eşit olabileceği gibi olmayabilir de.
Böyle üçgenleri ise ikizkenar üçgen denir. Bazı zamanlar ise üçgenlerin her üç kenarı da farklı uzunluklara sahip olabilir. Yamuk: Yamuk şeklinin de 4 tane kenarı vardır ve 4 tane köşesi bulunur.
Yamuğun Açı Özellikleri
Yamuğun yan kenarları üzerindeki karşı durumlu açılarının toplamı 180°'dir. yamuğunun üst kenarını uzatalım (mavi kesikli çizgi). köşesinin komşu bütünler açısı ve köşesinin açısı iç ters açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 'dır.
[(Alt taban uzunluğu + Üst taban uzunluğu) / 2] * h formülü ile bulunur.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. İkizkenar yamukta yüksekliği veren formül => Alt taban+Üst taban/2 (h=a+c/2)! Köşegenleri dik kesişen dik yamukta yüksekliği veren formül => Karekök Alt taban*Üst taban (h=karekök a*c)!
Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına "yamuğun tabanları", paralel olmayan kenarlarına ise "yanal kenarlar" adı verilir.
Yamuk: İsminden de anlaşılacağı gibi tek düzen halinde olmayan geometrik şekildir. En az iki kenarı birbirine paralel olmak şartıyla, iç ve dış açıları toplamı her zaman 360 derecedir.
Hayır değildir. Paralel kenar demek, tüm kenarları ikişerli olarak birbirine paralel olan dörtgen demek. Ama yamukta sadece alt ve üst taban birbirine paraleldir.
Mesela bir yamuk geometrik şekli ele aldığımız zaman, bunun ortasından bir çizgi çektiğimizde simetri oluşmaz. Çünkü oluşturduğunuz şekil içerisinde sağ ve sol taraflar birbirine benzemez.
Özellikleri: Bir ikizkenar yamuğun köşegen uzunlukları eşit ve köşegenlerin ayırdığı parçalar birbirine eşittir. Yamuğun karşılıklı kenarları birbirine eşittir.
Paralelkenar, karşılıklı kenarları birbirine paralel ve karşılıklı iç açıları birbirine eşit olan dörtgendir.
Bir çokgenin iç açılarının toplamını bulmanın formülü; çokgenin toplam kenar sayısından 2 çıkarıldıktan sonra elde edilen sayıyı 180 ile çarpmaktan geçmektedir. Bu formülde kenar sayısı "n" olarak ifade edilir. O halde bir çokgenin iç açılarını bulma formülü (n-2)x180'dir.
Yamuk, tanımda da söylendiği üzere iki boyutlu bir şekildir. İki boyutlu bir şekil, uzayda yer kaplamaz. Kağıda çizdiğiniz bir yamuğun nasıl ki kütlesi yoksa hacmi de yoktur. Bu sebeple, yamuğun hacmi hesaplanamaz.
Yamuk şeklinin toplam 2 adet köşegeni vardır.
7. Sınıf Yamuğun Alanı Konu Anlatımı | matematikciler.com.
Eşkenar dörtgenin alanı, taban kenarının uzunluğu ile yükseklik uzunluğunun çarpımına eşittir.
✔️En az bir kenar çifti paraleldir. ✔️İki dar Ve iki de geniş açısı vardır. ✔️Alt Ve üst açılarının toplamı 180'dir. ✔️4 köşesi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri