Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Kardiyak Arrest Ritimleri : 1) Şoklanabilir ritimler : - Ventriküler Fibrilasyon ( VF) - Nabızsız Ventriküler Taşikardi ( Nabızsız VT) 2) Şoklanamayan Ritimler : - Asistoli - Nabızsız Elektriksel Aktivite ( NEA) Önemli Notlar : VF veya Nabızsız VT'yi hızlıca tanıyıp defibrilasyon uygulandığında hastanın dönme şansı ...
Şoklanamaz ritimlerde kaliteli KPR yanı sıra mümkün olan en kısa sürede epinefrin uygulanmalıdır. Şoklanamaz arrestin geri döndürülebilir bir nedeni hemen saptanıp ele alındığı durumlarda epinefrin kullanımı ve uygun zamanlaması farklılık gösterebilir.
İntihar riskinin yüksek olduğu, psikotik tablonun ağır olduğu, manik epizodun kontrol altına alınamadığı ya da hızlı yanıt istenen durumlarda, ağır depresif tablolarda, “nöroleptik malign sendrom” denilen medikal tablo ve pek çok ruhsal bozuklukta kullanılabilmektedir. Bu durumlarda EKT en hızlı ve etkili yöntemdir.
Ani kardiyak arrest ventriküler fibrilasyon (VF) veya nabızsız ventriküler taşikardi (VT)'den kaynaklanmışsa hayatta kalım için, yüksek kaliteli KPR ile birlikte erken defibrilasyon kritik öneme sahiptir. Özellikle şoklanamaz ritimlerde, yüksek kaliteli KPR ile birlikte adrenalin uygulanması surveyi iyileştirir.
Ani Kalp Durması geçiren kişiye, bir dakika içinde elektroşok uygulandığında kişinin yaşama dönme şansı %90 iken, 3 dakika içinde %70'lere düşmektedir. Elektroşok uygulanmadan geçen her dakika kişinin yaşama şansını %10 azaltır ve 10 dakika sonunda yaşama şansı %1'in altına iner.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir.
Yüksek kaliteli CPR, tedavinin temel dayanağıdır. Asistoli, şok uygulanamayan bir ritimdir. Yüksek kaliteli CPR minimum (beş saniyeden az) kesinti ile sürdürülmelidir. Ayrıca ileri havayolu girişimi (endotrakeal entübasyon) için CPR durdurulmamalıdır.
Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar. titreşen bir “şey” halini alır.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
*Rutin kullandığımız kardiyak arrest algoritma şemalarında 3. şok sonrası Amiodaron konulmuştur (AHA 2010) ama 2. şok sonrası da kullanılabilir diyen kaynaklar var. (Dynamed 2015).
Ventriküler Fibrilasyon sırasında nabız kaç olur? Bir ventriküler fibrilasyon atağı geçirildiğinde EKG ile ölçülen nabız 300 atım ila 400 atım arasındadır.
Anti-aritmik ilaçlar: 300mg amiodarone bolus injekte edilir. Tekrarlayan ya da refrakter VF/VT varsa 150 mg ek doz uygulanıp, 24 saatte 900 mg infüzyonla devam edilebilir. Amiodaron olmaması durumunda, Lidokain 1mg/kg alternatif olabilir.
Ventriküler fibrilasyon (VF ya da v-fib olarak da bilinir), kalbin alt odacıkları olan ventriküllerin kasılma yetilerini yitirmeleri sonucu ortaya çıkan ve kanın vücuda ulaşamamasına sebep olan ölümcül bir kardiyak ritimdir.
Dirençli VF Nedir? Şoka dirençli VF veya nabızsız VT, bir veya daha fazla şok sonrası devam eden veya tekrarlayan VF veya nabızsız VT anlamına gelmektedir.
Ventriküler fibrilasyon.
Ventriküler fibrilasyon, hızlı, kaotik elektriksel uyarılar, gerekli kanı vücuda pompalamak yerine ventriküllerin etkisiz bir şekilde titremesine neden olduğunda meydana gelir. Bu ciddi sorun, kalp dakikalar içinde normal ritmine döndürülmezse ölümcüldür.
“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri