Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına "yamuğun tabanları", paralel olmayan kenarlarına ise "yanal kenarlar" adı verilir.
İkizkenar yamuk, paralel olmayan kenarları eşit uzunlukta olan yamuklara verilen isimdir.
Yamuk: İsminden de anlaşılacağı gibi tek düzen halinde olmayan geometrik şekildir. En az iki kenarı birbirine paralel olmak şartıyla, iç ve dış açıları toplamı her zaman 360 derecedir.
Bir yamuğun alanı A=(a+b)/2 x h formülüyle bulunur. Yamukların alanını bulmak için bu formülü nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?
Bu da şöyle formüle edilir 2 x 180 = 360. Bunun anlamı bir yamuğun iç açıları toplamının 360 derece olduğudur. Yamukta karşı durumlu açıların toplamı 180 derecedir. Yamuğun tüm açılarının toplamı ise 360 derecedir.
İlgili 34 soru bulundu
Yamuğun Açı Özellikleri
Yamuğun yan kenarları üzerindeki karşı durumlu açılarının toplamı 180°'dir. yamuğunun üst kenarını uzatalım (mavi kesikli çizgi). köşesinin komşu bütünler açısı ve köşesinin açısı iç ters açılar olduğu için ölçüleri birbirine eşittir ve 'dır.
Bazı zamanlar ise üçgenlerin her üç kenarı da farklı uzunluklara sahip olabilir. Yamuk: Yamuk şeklinin de 4 tane kenarı vardır ve 4 tane köşesi bulunur.
Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına "yamuğun tabanları", paralel olmayan kenarlarına ise "yanal kenarlar" adı verilir.
Yamuğun alanını bulmak için yapılması gereken: alt taban uzunluğu ile üst taban uzunluğunu toplamak ve yükseklikle çarparak ve 2'ye bölmek olmaktadır.
Alt taban ve üst taban ise, bir yamukta birbirine paralel durumda olan karşılıklı kenarların adını ifade eder. Her iki kenarın toplamının yarısı, yamuğun tam ortasından geçmekte olan yatay uzunluğu vermektedir. Sonrasında ise bu uzunluk yükseklik ile çarpılarak yamuğun alanı bulunur.
Mesela bir yamuk geometrik şekli ele aldığımız zaman, bunun ortasından bir çizgi çektiğimizde simetri oluşmaz. Çünkü oluşturduğunuz şekil içerisinde sağ ve sol taraflar birbirine benzemez.
Paralelkenar, eşkenar dörtgen, dikdörtgen, kare gibi çokgenlerin hepsi yamuk olma özelliğini de taşırlar aynı zamanda.
Paralelkenar, karşılıklı kenarları birbirine paralel ve karşılıklı iç açıları birbirine eşit olan dörtgendir. Bu tanımdan yola çıkarak tüm dikdörtgenlerin ve eşkenar dörtgenlerin özel birer paralelkenar olduğu sonucuna varabiliriz. Örneğin: Dikdörtgen, dik açılı bir paralelkenardır.
Bir çokgenin iç açılarının toplamını bulmanın formülü; çokgenin toplam kenar sayısından 2 çıkarıldıktan sonra elde edilen sayıyı 180 ile çarpmaktan geçmektedir. Bu formülde kenar sayısı "n" olarak ifade edilir. O halde bir çokgenin iç açılarını bulma formülü (n-2)x180'dir.
Yamuk dörtgenin tüm komşu açıları bütünler değildir. Yamuk dörtgende, paralel kenarlar arasında kalan açılar birbirlerinin bütünleridir. Yamuk; bir dörtgenin iki kenarının birbirine paralel olması, diğer 2 kenarın birbirine paralel olmamasıdır. Komşu açı; bir kenarı ve bir köşesi ortak olan açılardır.
Dik yamuğun çevresini hesaplamak için tüm kenarlarını toplamak gerekir. Çünkü bütün kenarları farklı uzunluklara sahiptir. Bu yüzden ayrı ayrı toplanır. Dik yamuğun alan hesaplaması ise (alt taban + üst taban) / 2. h.
Bir yamuğun ikizkenar olabilmesi için taşıması gereken koşullar bulunmaktadır. İlk olarak yamuğun tabanındaki açılar eşit olmalıdır. İkinci koşulda ise yamuğa ait köşegenler de eşit durumda olmak zorundadırlar. Üçüncü koşulda köşegenler ve tabanlar arasındaki açıların aynı olması gerekmektedir.
Yamuğun alanı = ('10' x '8')x5/2 = 100 cm olarak hesaplanmaktadır. Örnek: Bir yamuğun alanı 60 cm2'dir.
yamuk - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yaŋıl- “yanılmak, eğrilmek” fiilinden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için yamul- maddesine bakınız. Halk ağızlarından 1930'larda yazı diline aktarılmıştır.
Yamuk yapmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birine karşı yanlış davranmak.
Bir tarafa doğru eğik olan. 2. i. yeni. mat. Tabanları birbirine paralel fakat eşit olmayan dörtgen, şibh-i münharif. ѻ Yamuk yumuk: Eğri büğrü, çarpık çurpuk.
Prizma: Tabanları birbirine eşit çokgen ve yan yüzleri dikdörtgen olan düzgün cisimlere “prizma” denir. Prizmalar tabanlarının şekline göre adlandırılırlar. *Dikdörtgenler prizmasının 6, kare prizmanın 6 ve üçgen prizmanın 5 yüzü vardır. *Dikdörtgenler prizmasının 8, kare prizmanın 8 ve üçgen prizmanın 6 köşesi vardır.
Silindirin alt yüzü, kenar yüzü ve üst yüzü vardır. Bu anlamda baktığımız zaman üç yüzü olan cisimlerden biridir.
Çember, belirli bir alana sahip değildir. Çemberin ne kenarı ne de köşesi bulunmamaktadır. Sonsuz adet noktanın bir araya gelmesi ile meydana gelmiştir. Bu kapsamda yapılan kabul doğrultusunda köşe ve kenarı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri