Muayenesiz trafiğe çıkma trafik ekipleri tarafından tespit edildiğinde cezai işlem gerektirir. Ceza sürücüye değil araç sahibine kesilmektedir. Muayenesiz araç kullanma cezası 427 TL'dir. Ceza yiyen kişilerin sonraki 7 gün içerisinde aracı muayeneye götürmesi gerekmektedir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Muayenesiz araç kullanma cezası nedir diye bakıldığında bu meblağın 2023 yılı için 951 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu ceza tutarı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25'lik bir indirim tutarı uygulanır.
Değerli Müşterimiz, Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
İlgili 25 soru bulundu
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
Örneğin: 2023 yılında muayenesiz araç kullanma cezası 951 TL'dir. Yani sürücünün ödemesi gereken indirimli ceza tutarı 713,25 TL'dir.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye'den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye'ye giriş yapması engellenir.
Diğer bir ifadeyle 2023 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye'de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 35.816 Türk lirası idari para cezası öder.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Gecikme süresi geçen araçlarda her ay için muayene ücretinin %5'i tahsil edilmektedir. Bu gecikme bedeli tutarları Gelir İdaresi Başkanlığını aktarılmaktadır. Genel olarak muayenesi yapılan bir aracın muayeneden geçememesi ardından bir sonraki muayene için bir aylık süre tanınmaktadır.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Çeşitli nedenlerden dolayı araçların muayene ettirmeyen kişiler güncellenmiş yaptırım doğrultusunda 951 TL gibi bir ceza ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Eğer araç 7 iş günü içerisinde muayeneden geçerse ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş.
Gecikme cezası, borçlunun üstlendiği taahhüdü, sözleşme hükümlerine göre kararlaştırılan yer ve zamanda gereği gibi veya hiç yerine getirmemesi nedeniyle alacaklıya ödemek zorunda kaldığı bedeldir. Nitekim tip sözleşmelerde gecikme cezasını düzenleyen hükümlerden de aynı tanımı çıkarmaktayız.
Eğer araç sahibi verilen süreyi aşar ve tekrardan denetimlere denk gelirse Karayolları trafik kanununa göre 34/b ceza kodu uygulanır ve 1.979 TL ceza öder, aracı trafikten men edilerek ve en yakın trafik istasyonuna çekici ile gönderilir.
Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Keser? Egzoz muayenesi cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından kesilir.
Hiçbirşey olmaz. Ben de covid döneminde o kalabalığa girmeyeyim diye 6 ay geciktirdim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri