Yan Cümle: Tam bir yargı bildirmeyen, temel cümlenin bir öğesi durumunda bulunan ve kendi içinde değişik tamamlayıcı öğeler de alabilen söz öbeğidir.
Temel cümlenin ögesi konumunda olan ve bir yargı bildiren cümleler yan cümlecik olarak isimlendirilirler. Yan cümlecikler çoğunlukla temel cümlenin açıklaması olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında yalnızca açıklama değil, cümlenin güçlenmesini de sağlamaktadır.
Yan cümlecik genel olarak cümlenin başında yer aldığını söyleyebiliriz. Verdiğimiz örneklerde de cümlenin başında yer almaktadırlar. Cümleyi açıklayan, tanımlayan veya yargıyı ifade eden söz öbekleridir. O yüzden yan cümlecik bulurken bütün olarak ele aldığınız cümlenin başına bakmanız gerekir.
Ana cümlenin yükleminin bildirdiği yargıya temel yargı denir. Örneğin yukarıdaki örneklerde "sanıyordum" ve "geç kalacağız" yüklemleri temel yargıları bildirmektedir.
İngilizcede Yan Cümle Bağlaçları, yan cümleyi (subordinate clause) ana cümleye (main clause) bağlamak için kullanılır. Bu iki cümleyi arasında, neden- sonuç, amaç- sonuç, eş zamanlılık, olasılık, veya koşul anlamı kuracak şekilde birbirlerine bağlarlar. Yan cümle bağlacı, yan cümlenin her zaman başında yer alır.
İlgili 19 soru bulundu
Örnek: “Davetime gelmeyişine çok üzüldüm.” Çekimli Fiillerle yapılanlar : Fiilin yüklem olabilmesi için çekimli olması gerektiğini söylemiştik. Ancak her çekimli fiil yüklem olmaz, bazen cümlenin tamamlayıcı öğesi olur. İşte bu durumda, yani çekimli bir fiilin bir öğe olduğu durumda, bu fiil yan cümlecik olur.
Yan cümleler kural olarak yalnız kullanılmazlar, esas yargının olduğu temel cümle ile bağlıdırlar. Esas yargının olduğu temel cümle ve yan cümle arasına virgül konur. Yan cümleler genelde bir bağlaç veya soru sözcüğü gibi bir bağlayıcı sözcükle başlar. Çekimli fiil yan cümlede genelde cümlenin en sonunda yer alır.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
Buna göre Türk yargı sistemi; adli yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Uyuşmazlık Mahkemesi) olarak kollara ayrılmaktadır.
Bağlı cümledeki her bir cümle kendi öğeleri olan tam cümlelerdir. Ancak bu ögelerden bazıları paylaşıldığı için gizli durumda olabilir: Gösteriye ne annem geldi ne de babam geldi. Gösteriye ne annem ne de babam geldi.
YAN CÜMLE KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı yan cümle şeklinde olmalıdır.
Herhangi bir cümleyi daha güçlü hale getirebilmek için yan cümlecik kullanılır. Bu sebepten dolayı dilbilgisi içerisindeki en önemli konular arasında gelir.
Yan Cümle:
Temel cümlenin tamamlayıcısı ya da açıklayıcısı durumunda olan cümle bölümleridir. Yan cümle, “fiil, filimsi, şart eki, ilgi eki” ile kurulabilir.
16) ÖN YARGI (PEŞİN HÜKÜM) CÜMLESİ: *Bir konu veya kavram hakkında önceden edindiğimiz olumlu ya da olumsuz yargılardır. Sen bu sınavı kazanamazsın. Bizimle gelmeyeceğinden eminim.
Çünkü birleşik yapı fiilimsilerle oluşmaz, fiilimsi yargı taşımaz, fiilimsi yüklem oluşturmaz; fiilimsi yan cümleyi özne ya da tümleç görevinde ana cümleye bağlar.
Ana cümle içinde yan cümlelerin yer aldığı cümle yapılarına iç içe birleşik cümle denmektedir. Cümle içinde birden fazla cümle olması durumunda bazen bu cümleler tırnak içinde yazılmaktadır. Bu tarz cümlelerde cümle içindeki öğeler birbiri ile bağlantılıdır.
Yargı, devletin hukuk düzeninin devam etmesi, kişilerin sübjektif haklarının korunmasını amaçlayan devlet faaliyetidir. Yargı, yasama ve yürütme kuvvetlerinin yanında üçüncü kuvvettir. Yargı yetkisi, Anayasa md. 9 uyarınca Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Yargı, Ay Yapım imzalı, yönetmenliğini Ali Bilgin ve Beste Sultan Kasapoğulları'nın üstlendiği, senaryosunu Sema Ergenekon'un kaleme aldığı, ilk bölümü 19 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan dram, aksiyon, psikolojik gerilim, polisiye ve suç türündeki Türk televizyon dizisidir.
İçinde birden fazla yüklemi olan, dolayısıyla birden fazla yargı taşıyan cümlelere birleşik cümle denir. Bu cümleler, girişik birleşik, ki'li birleşik, iç içe birleşik yapıda olabilir. Şartlı cümleler de birleşik cümle olarak kabul edilmektedir.
Tasarı cümlesi, olması istenen bir şeyin zihinde kurgulanması ve cümleye dökülmesidir. Gelecek ile ilgili bir plan ve amaç içeren cümleler için tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlesinde henüz gerçekleşmemiş fakat gerçekleşmesi beklenen durumlar anlatılır.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
Yan cümlecik; tek başına tam ve anlamlı bir cümle olabildiği gibi, fiilimsilerle oluşturulmuş da olabilir. Türkçede başlıca dört tip yan cümlecik vardır: dilek-şart kipi ve ek-fiilin şartı (-se) ile oluşturulanlar (şartlı) ki bağlacı ile oluşturulanlar.
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.
İlgi cümleleri yan cümlelerdir. Kural olarak tek başlarına kullanılmazlar ve temel cümleye veya yan cümleye bağlıdırlar. İlgi cümleleri, birleşik cümledeki bir isme veya zamire ilişkin daha detaylı bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri