Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yan yatarak dua edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yan yatarak dua edilir mi?

Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Yan yatarak sure okunur mu?

Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Yatar vaziyette sure okunur mu?

Başkanlık, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yatarak hangi dua okunur?

Okunmayan dua yoktur. Hattâ Kur'an-ı kerimdeki sûreler, âyetler bile okunur. Mesela Tebareke ve Yasin-i şerif okunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Içinden dua edilir mi?

Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru (yalvararak) ile yapılması adaptandır. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (el-A'râf, 7/55) buyrulmaktadır. Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de sessiz olması daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Yatma pozisyonunda dua ve zikir yapılabilir mi? /Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yatakta yatarak zikir çekilir mi?

Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Allah iç sesimizi duyar mı?

ALLAH ARACISIZ İŞİTİR

Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Yatağa yatarken hangi dua okunur?

Uyumadan önce sabah ve akşam zikirleri her zaman için düzenli okunmalıdır. Okunuşu; Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Peygamber Efendimiz yatarken ne yapardı?

Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Peygamber Efendimiz yatarken nasıl dua ederdi?

Peygamber'in (sas) bunun dışında çeşitli zaman ve mekânlarda ağzından eksik etmediği sığınma duaları vardı. Sûrelerini okur, ellerine üfler, sonra da ellerinin uzanabildiği yere kadar vücuduna sürerdi. Bu işlemi yapmaya önce başından başlar, yüzüne ve vücudunun ön taraflarına mesh ederdi. Bunu üç defa yapardı.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Abdestsiz okunan dua kabul olur mu?

Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Kuranı kerim ile aynı odada yatılır mı?

Bu konuyla ilgili akıldan çıkarılmaması gereken esas mevzu ise saygının Kuran-ı Kerim'i sadece el üstünde tutma ile olacağı değil onun emirlerine uymak ve nehiylerinden sakınmakla gerçekleşeceği bilinmelidir. Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Telefondan okunan Yasin kabul olur mu?

Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.tv

Yanında biri uyurken Kuran okunur mu?

Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

El açmadan dua edilir mi?

İshak bin İbrahim diyor ki: "Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf sûresini okuduğunu işittim." Yatarken Kur'an okumak bile caiz olduğuna göre, Kur'an'dan veya diğer rivayetlerden gelen duaları okumanın da bir sakıncası olmaz. Dua ederken elleri kaldırmak şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dudak kıpırdatmadan dua edilir mi?

Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Peygamberimiz neden tek Uyumayi yasakladı?

Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Peygamberimiz hangi saatte uyumayı yasakladı?

Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Her kim bu beş kelime ile dua?

Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.yeniakit.com.tr

Gece yapılan dua kabul olur mu?

İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah'ı tesbîh edin (namaz kılın).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Her kim gece yatmadan önce 3 kere?

Bir Müslüman bu üç sureyi akşam, sabah ve uyumadan önce üçer defa, namazlardan sonra ve geceleri okursa hem imanını tazelemiş, hem de her türlü kötülükten Allah'a sığınmış, dua etmiş, Allah'ı anmış ve Kur'ân okumuş böylece ibadet etmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Gece yatarken nasıl dua etmeliyiz?

Euzü Besmele ile bir Âyet-el-kürsi oku! Sonra her biri için Besmele okuyarak, üç İhlâs suresi, sonra bir Fatiha, sonra birer defa Felak ve Nas surelerini oku! Sonra üç defa istigfar duası, yani (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hü) oku! Üçüncüsüne (el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh) ilave et!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Bir şeyi çok istemek günah mı?

Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atv.com.tr

Israrla edilen dua kabul olur mu?

d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz 'dua ettim de kabul olunmadı' diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Buhârî, De'avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735] ).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Nasip olmayanı Allah dile düşürür mü?

Nasip olmayanı, Allâh ne dile düşürür, Ne kalbe düşürür, Ne de Duâ'ya düşürür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT