Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.
Yan Yükümler: Bu sözleşmede borçlu tarafın borcunu yerine getirirken özen göstermesine ilişkin yükümlerdir ve kaynağı Medeni Kanun'da (TMK) yer alan dürüstlük kuralıdır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmeyerek alacaklının zarara uğratılması halinde tazminat borcu ortaya çıkar.
Yükümlülük, hukuk düzeni tarafından kişilere yöneltilen ve yerine getirilmesi zorunlu olan ödevlerdir[1]. Kural olarak, her hukuki ilişki bir hak ve bu hakka karşılık gelen bir yükümlükten oluşur[2].
İlgili 44 soru bulundu
Yan edim yükümlülüğü, karşılıklılık ilişkisi içinde olmasa bile bağımsız olarak ifası talep ve dava edilebilir44. Yan edim yükümlülüğü, asli edime göre tabi ve tali bir nitelik taşıdı- ğı için, sözleşmesel borç ilişkisinde ancak asli edimle birlikte söz konusu olur.
FİNANSAL YÜKÜMLÜLÜK (BORÇ) NEDİR? TMS 32'e göre finansal yükümlülük: Sözleşmeden doğan; o Başka bir işletmeye nakit veya başka bir finansal varlık ile ödeme yapılması.
Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir. [12] Satılan şeyin alıcıya teslimi, bir paranın ödenmesi, doktorun muayene yapması, avukatın mütalaa vermesi gibi edimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.
Olumsuz Edim: bu tür edimler yapmamak, vermemek şeklindeki edimlerdir. Kapalı mekânda sigara içilmemesi, işçinin işverenle rekabet etmemesi gibi. Şahsi Edim: edimi bizzat borçlunun kendi fiili ile yerine getirmesi şeklindeki edimlerdir. İşçinin işi yerine getirmesi örnek verilebilir.
Mesela örneğimizde satım sözleşmesinde satıcının asli borcu satılan malın alıcıya teslimi ve mülkiyet naklidir. Bu mal teslim edilirken ambalaj yapılması veya satım sonrası onarım ve bakımının yapılması söz konusu olursa, bu yan borçtur. Geniş anlamda borç ilişkisi bunu da kapsar.
Sözleşmenin müspet ihlali, MK mad. 2 I, BK mad. 96 ve 101 genel kurallarından, bir de ayıplı ifaya ilişkin özel düzenlemelerden "hukuki kıyas" yoluyla türetilebilecek bir ifa engelidir, bir borca aykırılıktır.
Para ödeme, bir şeyi verme (teslim etme), bir şey yapma hatta bir şeyi yapmama şeklinde olabilir. 1. Edim: Borcun konusu olan her şeydir. Ekonomik bir değer taşıyabileceği gibi taşımayabilir de.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Parça Borcu (species) ve Cins Borcu (genus)
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir. Mesela 100 kg buğday borçlanması gibi.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Muacceliyet; borca ilişkin vadenin dolması ile bu borcun borçlusundan istenebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır.
- Bilanço, bir şirketin yükümlülüklerini, varlıkları ödeyerek veya bazı hizmetler sunarak gelecekteki olası fedakarlıkları gerektirecek yükümlülükleri listeler.
Türkçe kullanışı üzerinden iskonto kelimesine bakıldığı vakit bu kelimenin anlamı indirim ya da kırdırma şekilde ifade edilmektedir.
Yükümlülük, değer yargıları, toplumsal gelenek-görenek, ahlak, etik ve yasalar gibi bir takım kuralların dayattığı, yapılması ya da yerine getirilmesi gereken zorunluluklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri