Hamilelik dönemi, menopoz, şeker ve kolesterol ilaçlarının da yan etkisi olarak kızarıklık görülebilmektedir. Sürekli yanak ve burun çevresinde kızarıklık olması roza denilen bir rahatsızlık nedeniyle olmaktadır. Yüz kızarıklığı oluşan kişilerin çoğunda bir hastalık nedeni görülmemektedir.
Rozase; yüzde sıcaklık hissi, kızarıklık, damar genişlemesi ve iltihabi sivilcelerle kendini belli eden kronik bir cilt hastalığıdır. Kızarıklıklar başlangıçta çıkıp sönme gösterir, hastalık ilerlediğinde ise kalıcı bir görüntüye neden olur. İlk görüldüğü bölge yanakların yan kısımlarıdır.
Kırmızı yüzün nedeni çoğu zaman genetik ve yapısal olarak derideki damarlanmanın yoğun olmasından kaynaklanabilir. Bazense bu damarların geçirgenliğinin artması, damarlarda genişlemeye neden olan soğuk-sıcak ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi olabilir.
Rosacea; kronik bir deri hastalığıdır ve bir dermatolog kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Yüz kızarmasına yol açan iç hastalıkları ile ilgili hastalıklar ise; karsinoidsendrom, feokromoasitoma, mastositoz, bazı iç organ kanserleri (tiroid gibi), bazı nörolojik hastalıklardır.
Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.
İlgili 16 soru bulundu
Yüz kızarması aşırı aktif çalışan sempatik sinir sisteminin başka bir belirtisidir. Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur.
KONUŞURKEN YÜZ KIZARMASI
Tek bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Zor bir durumla karşılaştığınızda, gerildiğinizde, kendinizi zihinsel olarak hazırlamadığınız bir süreç içine girdiğinizde; vücudunuzda salgılanan adrenalin hormonu artar, kalp atışlarınız hızlanır, vücut ısınız artar ve yüzünüz kızarmaya başlar.
Sinir bölgelerine fiziksel yapılan ya da bazı rahatsızlıklar sonucunda yapılan baskılar, yüz bölgesinde kızarıklık ve yanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı, nöropati ve diyabetik nöropati gibi sinirsel hastalıklar yüzde kızarma ve yanmaya neden olabilmektedir.
Yüzü etkileyen alerjik reaksiyonlar şişlik, kızarıklık, kaşıntı veya yırtılmaya neden olabilir. Tedaviler nedene bağlı olarak değişir.
Yüzde kızarıklık için ne yapılmalı diye düşünüyorsanız aloe vera jel kızarıklık için en etkili bitkisel tedavilerden biri. Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz.
Onarıcı bakım kremleri ya da cilt tonu eşitleyen kremlerden kullanın. Dışarı çıkarken güneş kremleri kullanın. Yeşil çay tercih edebilirsiniz. İçerisinde kan damarlarının büzüşmesine yardımcı olan maddeler bulundurur.
Yüz yanma hissi, kaşıntılı cilt durumu olan egzamadan kaynaklanabilir. Egzamaya bağlı olarak, aşırı yüz kaşınması cildin yarılıp yırtılmasına neden olarak yanma hissiyle sonuçlanabilir. Gül hastalığı: Gül hastalığı genelde yüzü etkileyen progresif, vasküler bir bozukluktur.
Yüzdeki kızarıklık için kullanılabilecek en etkili ve en kolay yöntemlerin başında aloe vera jeli gelmektedir. Bunun için bitkinin yapraklarının içerisindeki jelin problemli bölgeye sürülmesi yeterli olmaktadır. Ayrıca yüz bakım rutinlerinin içerisine de eklenebilmektedir.
Medikal terminolojide gül hastalığı şeklinde belirtilen diğer bir dermatolojik problem pitriyazis rosea olarak da bilinen madalyon hastalığıdır. Genellikle gövdede veya sırtta madalyon büyüklüğünde, düzgün kenarlı, zamanla ortası solan kızarıklık ve döküntü şikâyeti ile kendini gösterir.
Alerjik bir durum göstergesi olan pembe yanaklar, atopik dermatit denilen bir hastalığın bulgusuna bağlı oluşabilir. Çocukluk dönemi egzeması olarak ta bilinen alerjik bir deri hastalığıdır. Astım, saman nezlesi gibi hastalıklar ile birlikte görülebilir. Kızarıklık yanında cilt kuruluğu, kaşıntı tipik bulgularıdır.
Peki gül hastalığı olanlar ne yememeli? Acı ve baharatlı gıdalar, kahve, çay, tuzlu besinler, ceviz, alkol, domates, incir, çikolata ve narenciye tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Alerjik cilt hastalıkları kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kabuklanma, kuruluk ve su dolu kabarıklar gibi benzer belirtiler gösterse de tedavide altta yatan nedene yönelik bir planlama yapılıyor. Dış kaynaklı faktörlerin etkili olduğu durumlarda, bu etkenlerin azaltılmasıyla kişi rahatlıyor.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Duş sonrası cilt kızarıklığının nedenleri
Duşta sıcak suyun etkisi ile ciltte kızarıklık problemi olabilir. Bunun haricinde duşta kullanılan şampuan gibi ürünler hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aşırı baharatlı yiyecekler ve diyabet hastalığı gibi durumlar da ciltte kızarıklığa neden olabilir.
İşte empatinin bir sonucu olarak, yüz kızarıklığının sosyal bir davranış göstergesi olduğu bilinmektedir. East Anglia Üniversitesi'nden Dr. Ray Cozier'e göre, yüz kızarıklığı, var olan olumsuz bir durumdaki pişmanlık ve pes etme belirtisi olarak evrimleşmiştir.
Yeni biriyle tanıştırılmak, yetkililerle toplantı yapmak, başkaları bakarken bir iş yapmak, yazmak, yemek yemek, bir toplulukta konuşmak fobiye zemin hazırlıyor. Bu hastaların en çok korktuğu da, yüzlerinin kızarması. Buna psikiyatrlar ''yüz kızarma anksiyetesi'' diyorlar.
Vücudumuz stres, utanma, veya kaygı sonucunda aniden oluşan yüksek ısıyı, derinin yüzeyine yakın kan damarlarını genişleterek atmaya çalışır. Bu da bazı kişilerde yüzün kızarmasına neden olur. Egzersiz, sıcak bir duş veya seksten sonra yüz kızarması, aşırı olmadığı sürece, normal bir reaksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri