Yanakta ortaya çıkan kırmızı sivilceler geçmesi için yöntemlerden biri buz kullanmaktır. Bir peçete ya da bezin içerisine buz koymak suretiyle ilgili bölgeye uygulamak etkili olabilir. Eğer bu uygulama yaklaşık olarak 1 hafta boyunca gerçekleşirse, yanaktaki kırmızı sivilcelerin önemli oranda azaldığını görünebilir.
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Genellikle kadınlarda daha çok salgılanan androjen hormonu da sebum (gözenekleri tıkayan bir çeşit yağ) üretimini arttırdığı için sivilceye sebep olur. Bu tıkanıklıkların başka bir sebebi de makyaj, kir, yağlı yemeklerden bulaşan yağlar veya yüzünüzde kullandığınız diğer ürünler olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Yanaklardaki sivilceler, akne mekaniğine bağlı olarak çıkabilir. Akne mekaniği, belli bir alandaki sürtünme sonucu sivilce oluşumuna neden olan durumdur. Örneğin cep telefonları sürekli yanağımızla temas halinde olduğu için sivilce oluşumuna neden olabilir. Yastık kılıfının yüze sürtmesi de buna katkı sağlayabilir.
Limon ve karbonat son derecede etkili bir tedavi seçeneğidir. Bu karışımı pamuk yardımı ile sivilce olan bölgelere sürerek iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Limon ve Yoğurt: Limon ve yoğurt karışımı da aynı şekilde antibakteriyel özelliği olan ve sivilcelere çok iyi gelen bir karışımdır.
Karbonat. Karbonat ve suyu karıştırarak krem kıvamında bir karışım elde edin. Gece yatmadan önce bu karışımı yüzünüze sürün ve gece boyu böyle kalmasını sağlayın Kalktığınızda ılık su ile durulayın.
Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek. Aşırı güneşlenmemek. Güneş ışınlarından korunmak için cilt tipine uygun güneş kremi kullanmak. Spor-egzersiz yapmak (Spor-egzersiz, her şeyden önce genel sağlık için çok yararlıdır.
Sivilceli cilt leke oluşumuna karşı çok hassastır bu nedenle yağsız güneş kremi kullanılmalıdır. Bu kremler ayrıca cildi nemlendirerek tahrişi önler. Sivilce ilaçlarının yaptığı kuruluk ve tahrişle başa çıkmak için yağsız nemlendiriciler kullanılabilir. Komedonları ve sivilceleri sıkmamak gereklidir.
Sivilce kızarıklığı geçmesi için buz kullanılması tavsiye edilir. Pamuk ya da peçetenin içine kuru buzu koyup kızarıklığın olduğu bölgeye uygulayın. 5 ile 7 gün boyunca yapılırsa kızarıklık hafifleyip daha açık renge döner. Sivilce kızarıklığına işlem uygulamadan önce birkaç gün beklenilmesi önerilir.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Diş macunu sivilcelere iyi gelir mi? Özellikle, diş macunu gibi ürünler cildin temizliği veya sebum üretiminin düzenlenmesi için uygun değildir ve diş macunu sürme cilt sağlığı için problem oluşturabileceğinden sivilce tedavisinde kullanılmamalıdır.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
Kimyager, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, sivilce sorunu yaşayanlar için Lavanta Kürü, Ceviz Yaprağı Kürü ve Maden suyu-Sirke kürü olmak üzere 3 farklı kür öneriyor.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Evet, yanlış duymadınız! Sivilce için krem kullanmak oldukça önemlidir ve bu adımı atlamak cildinde kuruluk, pullanma ve fazla sebum/yağ üretimi gibi bazı sorunlara sebebiyet verebilir.
Kırmızı sivilce izlerinin giderilmesi için cildinizi güneşten korumanız ve güneş koruyucu kremleri sürekli sürmeniz gerekir. Aynı zamanda sizi çok rahatsız eden bir kızarıklık olması durumunda lazerle tedavi yöntemi de rahatlıkla tercih edilebilir.
Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri