Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.
Yangın sigortası yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararları, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınır.
Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz. Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz.
İlgili 27 soru bulundu
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Kontağı kapatıp el frenini çekin. Araçtaki tüm kişileri hemen dışarı çıkarın. Hızla itfaiyeyi arayın veya çevrenizdekilerden yardım isteyin. İtfaiye olay yerine ulaşana kadar aracınızdaki yangın söndürme cihazı ile müdahale edin.
Trafik Sigortası, sadece aracınız ile başkalarına vermiş olduğunuz zararı karşılar. Kendi aracınızla ilgili hasarlar, başka bir sigorta sözleşmesinin konusunu oluşturan kasko sigortasından karşılanır.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Kazaya sebebiyet veren ve kusurlu olan sigortalının, kendi hatasına denk gelen tazminat talepleri teminat kapsamında değildir. Kaza anında araçta bulunan kişilerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri teminat kapsamında değildir.
Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür.
Yangın sigortasının dahilinde olan eklentiler kömürlük, garaj, su deposu ya da bahçıvan evi gibi alandır. Ayrıca binanın içinde ve üzerinde bulunan tesisat, asansör, anten, yıldırımlık da yangın sigortasının kapsamındadır. Bununla beraber binanın temeli ve istinat duvarı da yangın sigortasının kapsamına alınır.
Kloz konusu olayların doğrudan veya dolaylı sonucunda meydana gelse dahi, sigortalı kıymetlerin kısmen veya tamamen kullanılamaz hale gelmesine sebep olacak biyolojik ve/veya kimyasal kirlenme, bulaşma veya zehirlenmeler nedeniyle ortaya çıkacak bütün zararlar teminat kapsamı dışındadır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Herkes karşı tarafın hasarını, kusur oranına göre karşılıyor. Mesela bir kaza anında taraflardan biri %40, diğeri %60 oranında kusurluysa, her iki taraf kusuru oranında karşı tarafın hasarını ödüyor. Kişiler kusurları sonucu oluşan kendi hasarlarını kendileri karşılıyor.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri Otomobil veya Taksiler için araç başına maddi zararlar 120.000 TL, kaza başına ise 240.000 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Benzin ile çalışan motorlu araçlar bir buji yardımı ile yakıt ve hava karışımını çakmak çakma sistemi gibi ateşler.
Araç yangınlarının sebepleri çok çeşitli olabilmektedir. Çünkü araçlar kısa devre, sıcak egzoz sistemi, hava yastıklarını şişiren ateşleyiciler gibi potansiyel yangın kaynaklarını içerirler. Arabada yangın neden çıkar diye bakıldığında donanımsal sebep olabildiği gibi kişisel hatalar da sıkça görülmektedir.
Kaza veya arıza durumunda kendi aracınızın masraflarını kasko karşılar. Kasko koruması ile aracınızı çarpma, çarpışma, hırsızlık gibi hasar maliyetlerine karşı koruyabilirsiniz.
Trafik kazasında yüzde 25 kusur sürücülerin kazada az bir pay ile kusur sahibi oldukları anlamına gelir. %25 kusur oranına sahip olmak, karşı tarafın da %75 kusur oranına sahip olmasıdır ve aracın masrafları kusurlu tarafın sigortasından karşılanır.
Pert ihbarının sigortalı tarafından eksiksiz şekilde yapılması ve eksperin çıkardığı raporu teslim etmesinin ardından en geç 10 iş günü içinde pert ödemesi yapılır. Eğer aracın kaskosu bulunmuyorsa ve ödeme karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanacaksa, bu durumda ödeme süresi 8 iş günü olur.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri