Hafif derecedeki yanığın üzerine suda erittiğiniz boraksı dökerek bir süre bekletin. On beş dakika sonunda, gömleği soğuk su ve sabun ile yıkayın. Gömlekte yanık oluştuğu anda, bir miktar sirkeyi yanık lekesinin üzerine dökerek bir süre bekletin, ardından soğuk su ile durulayın.
Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
Sirke: Kıyafetten ütü yanığı çıkarmak için yarım çay bardağı ılık su ile 4 yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp bölgeye uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra kıyafetinizi yıkayın.
Yani yarım bardak su ve yarım bardak oksijenli karışımı hazırlayın. İyice karıştırın ve bir bezi bu su ile ıslatın. Yanık lekesi olan bölgeyi bu bezle silin. Giysinizdeki yanık lekesinin kaybolduğunu göreceksiniz.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Lekenin üzerine biraz tuz ve karbonat karışımı dökün ve nemli bir bezle ovun. Yaklaşık 30 dakika bekleyin ve ardından kalıntılar yıkayın. Sirke de ütü lekelerini çıkarmak için etkili bir doğal çözümdür. Sirke ve suyu eşit oranda karıştırarak lekenin üzerine dökebilirsiniz.
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Yanık görülen kişinin solunumu ve hava yolu açıklığı kontrol edilir. Yanan bölge çok geniş değilse en az 20 dakika soğuk su ile yıkanır. Ödem oluşma ihtimali göz önünde bulundurulup saat, yüzük, bilezik gibi malzemeler çıkartılır. Yanan bölgedeki kıyafetler dikkatle çıkartılır.
Yaranın üzerindeki ölü doku temizlendikten sonra (debridman) pansumanda gümüş sulfadiazin, antibiyotikli kremler kullanılarak kapatılır.
Kumaş veya deri koltuklardaki sigara yanıkları dolgu yoluyla tamir edilebilir. İlk önce yanık bölge yanıklardan ve sertleşen kısımlardan temizlenir. Alt tarafta kalan bölüme koltuğun rengine uygun kumaş tozlarıyla dolgu yapılır.
Yanık izi hafif dereceli yanıklarda tamamen iyileşebilirken derin hasarlı yanıklarda kalıcı olup medikal tedaviler gerekebilir.
Cildin farklı bölgelerinde meydana gelen yanık lekesi için öncelik uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisidir. Bu yöntem ile yanıt ve kesin önemli kısmı ortadan kaldırılır. Daha sonra kalan izlerini tamamen yok edilmesi için kimyasal peeling ve lazer yöntemleri ele alınır. Bazı yanıklar ise tıbbi müdahale gerektirir.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
Özellikle elma sirkesinin su ile karıştırılması üzerinden kullanılması ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda Hindistan cevizi, buz uygulaması, papatya ve lavanta yağı ile ver yumurta akı gibi çözüm yöntemleri yer alıyor. Bu yöntemler meydana gelebilecek olası yanık izlerinin önüne önemli oranda geçer.
Yanık ne kadar derinse, o kadar fazla iz kalma olasılığı vardır.
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir.
Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
İkinci unsur yanığın derinliğidir. Pratik olarak yanıklar yüzeysel ve derin yanıklar olarak ikiye ayrılır. Yüzeysel yanıklar sıklıkla 3 hafta içinde iyileşirler. Derin yanıkların iyileşmesi ise 3 haftadan uzun sürer ve sıklıkla cerrahi girişim gerektirirler.” Yanıklara ilk müdahale nasıl olmalı?
Yanık tedavisi için yanlış olan uygulamalardan bir tanesi de yanan bölgeye buz uygulanmasıdır. Buzun da cildi yakma özelliği vardır. Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır. Cildi daha da tahriş ettiği için buz tedavisini kesinlikle önerilmemektedir.
Bölge, bol tazyiksiz suyla en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanır. Giysiler çıkarılmalıdır. Hasta veya yaralı kişi örtülür. Tıbbi yardım istenir (112).
Diş macunu, yanık acısını şiddetlendirebilir ve enfeksiyon ve yara izi riskini artırabilir. Diş macunundaki bileşenlerin tam olarak rahatlatıcı olmadığını kabul etmeniz gerekir. Diş macunu, dişlerinizi temizlemede harika bir iş çıkaran aşındırıcı ve temizleyiciler içerir. Fakat yanığı tedavi etmede o kadar değil.
Bal. Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak.
Ayrıca bir ağrı kesici ile de ağrının önüne geçmek mümkündür. 1. derece yanıklar genellikle 1-2 hafta içinde herhangi bir iz bırakmadan iyileşir.
Ütüleme esnasında kumaşta oluşan yanığı oksijenli suya bandırılmış bir bez ile iyice siliniz. Sildikten sonra yanan kisimin üzerine kâğıt havlu veya peçete koyarak yeniden ütüleyiniz. Bu şekilde ütü yanıkları yüzünden oluşan ütü izlerinden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri